Visszatekintő
Száztíz éve, 1899. július 21-én született Chicagóban Ernest Hemingway Nobel-díjas amerikai író.
Visszatekintő
Kilencven éve, 1919. július 15-én született Iris Murdoch angol írónő, a pszichológiai, morális és szexuális témák nagymestere, akinek tragikus életéről néhány éve nagysikerű film készült.
Visszatekintő
A XX. századi realista prózairodalom egyik legnagyobb alakja, Móricz Zsigmond 130 éve, 1879. július 2-án született Tiszacsécsén.
Visszatekintő
Kétszáztíz éve, 1799. június 6-án született Moszkvában Alekszandr Szergejevics Puskin, az orosz irodalom egyik legismertebb és legkedveltebb alakja.
Visszatekintő
Ottlik Géza születésének évfordulójára és az Iskola a határon című regény kiadásának 50. évfordulójára emlékezik szombaton délután a Budavári Önkormányzat az író Attila út 45. alatti emléktáblájánál. Ottlik Géza 1958-tól haláláig élt a Krisztinavárosban.
Visszatekintő
Ötven éve, 1959. március 26-án halt meg Raymond Thornton Chandler, a krimiírás amerikai klasszikusa, az úgynevezett "kemény irányzat" egyik legnagyobb alakja, akinek gyors sodrású, cselekményes detektívregényei Los Angeles haszonleső, néha véresen kegyetlen világában játszódnak.
Visszatekintő
Száztíz éve, 1899. február 23-án született Drezdában Erich Kästner német író, költő, A két Lotti, az Emil és a detektívek, a Három ember a hóban, A repülő osztály szerzője.
Visszatekintő
Hetvenöt éve, 1934. február 8-án hunyt el Szegeden Móra Ferenc író, újságíró, könyvtár- és múzeumigazgató, a Kincskereső kisködmön és az Aranykoporsó írója.
Visszatekintő
Kilencven éve, 1919. január 27-én halt meg Ady Endre, a magyar költészet egyik legnagyobb alakja, akinek életműve európai léptékkel mérhető.
Visszatekintő
Százharminc éve, 1879. január 1-jén született Londonban Edward Morgan Forster angol író, a Szellem a házban és az Út Indiába szerzője.
Visszatekintő
Százhuszonöt éve, 1883. november 26-án született Szekszárdon Babits Mihály költő, műfordító, akadémikus, a Nyugat nemzedékének egyik legnagyobb költője.
Visszatekintő
Korai gyermekéveitől fogva író akart lenni Szindbád, Rezeda Kázmér, Alvinczi Eduárd megteremtője, Krúdy Gyula, aki 130 éve, 1878. október 21-én született Nyíregyházán és több mint 60 regényt, 3000 elbeszélést, ezernél több cikket hagyott maga után.
Visszatekintő
Augusztus 29-én lenne százéves Robert Merle, az egyik legolvasottabb francia író.
Visszatekintő
130 éve, 1879. július 19-én született Kiskunfélegyházán Móra Ferenc író, újságíró, könyvtár- és múzeumigazgató, a Kincskereső kisködmön és az Aranykoporsó írója.
Visszatekintő
Százhúsz éve, 1889. július 5-én született a Párizs melletti Maisons-Lafitte-ben Jean Cocteau francia író, költő, színész, filmrendező és festő, a művészetek polihisztora.
Visszatekintő
Harminc éve, 1979. június 24-én hunyt el Örkény István Kossuth-díjas író, dramaturg, a Tóték és a Macskajáték alkotója, az egyperces novellák műfajának megteremtője.
Visszatekintő
Húsz éve, 1989. május 20-án hunyt el Ménfőcsanakon Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas író, a nagy sikert aratott Vidravas című regény szerzője. Az íróra konferenciával, koszorúzással és irodalmi műsorral emlékeznek szerdán Győrött, valamint az alkotó szűkebb pátriájában, a Győrhöz tartozó Ménfőcsanakon.
Visszatekintő
Száz éve, 1909. május 5-én született Budapesten Radnóti Miklós költő, műfordító, a XX. századi magyar líra egyik meghatározó alakja.
Visszatekintő
Száznegyven éve, 1869. február 28-án hunyt el Alphonse de Lamartine francia költő, politikus és történész, A tó című vers írója.
Visszatekintő
Az amerikai zsidó élet egyik legismertebb krónikása, Chaim Potok február 17-én lenne 80 éves.
Visszatekintő
„A verseimmel hoztam fel eddig a legelfogadhatóbb mentséget arra, hogy a világon vagyok. Bennük van együtt az életem" – így összegezte-értékelte egykor költői tevékenységét a 80 éve, 1929. január 27-én született Garai Gábor Kossuth-díjas költő, műfordító.
Visszatekintő
Az amerikai irodalom és a detektívregény egyik "atyja", Edgar Allan Poe amerikai író, költő 200 éve, 1809. január 19-én született.
Visszatekintő
"Szidalmazták és kinevették, istenítették és megvetették. De... Szolzsenyicin már csupán novelláival és a Gulag szigetcsoport című regényével megváltoztatta a világot, és ez tökéletesen elegendő ahhoz, hogy a halhatatlanok közé kerüljön" - írta halálakor egy moszkvai újság a kilencven éve, 1918. december 11-én született Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz íróról.
Visszatekintő
Tóth Árpád, a halk szavú költő, műfordító 80 éve, 1928. november 7-én hunyt el Budapesten.
Visszatekintő
120 éve, 1888. szeptember 26-án született T.S. Eliot Nobel-díjas amerikai származású angol költő, akinek Macskák könyve című versciklusa nyomán készült Webber világhíres musicalje.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ