BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Visszatekintő
Elhunyt Mátis Lívia irodalomtörténész, a Kortárs Kiadó vezetője - tudatta a Magyar Írószövetség kedden az MTI-vel.
Visszatekintő
Kilencvenöt éve, 1911. április 1-én született Budapesten Goda Gábor Kossuth- és József Attila-díjas író.
Visszatekintő
Elhunyt Stanislaw Lem lengyel író. A tudományos-fantasztikus irodalom klasszikusa életének 85. évében hétfőn egy krakkói klinikán halt meg.
Visszatekintő
Meghalt Jurij Brezan, a Németország délkeleti részén élő szláv népcsoport, a szorb kisebbség legnagyobb írója, aki haláláig büszkén viselte „a szorbok nemzeti költője" címet.
Visszatekintő
Ötven éve, 1956. január 31-én halt meg Alan Alexander Milne, Micimackó szülőatyja. Milne ismert volt színpadi szerzőként is, több mint huszonöt színdarabot írt. A fiú hazajön című darabját Magyarországon a Kis Színház mutatta be 1948-ban. Számos regényt, novellát és verset írt, a Micsoda négy napból angol film készült. Az 1927-ben kiadott Now we are six (Hatévesek lettünk) című verseskötete szintén sikert aratott.
Visszatekintő
Életének 83. évében elhunyt Békés József Balázs Béla-díjas író, dramaturg - tudatta Békés Gábor, az író fia pénteken.
Visszatekintő
Hatvanöt éve hunyt el Francis Scott Fitzgerald amerikai író, az 1920-as évek Amerikájának, az úgynevezett dzsesszkorszaknak a krónikása.
Visszatekintő
Csütörtök hajnalban, életének 74. évében elhunyt Eörsi István, a demokratikus ellenzék kiemelkedő személyisége. A Kossuth-és József Attila-díjas költő, író, műfordító már egy esztendeje küzdött a leukémiával.
Visszatekintő
A harmincas években Pesten járt Aljechin, a sakkvilágbajnok, és az írók, újságírók, művészek felkérésére harmincas szimultán mérkőzést játszott az Otthon Körben. A harminc ellenfél között ott volt Karinthy Frigyes is.
Visszatekintő
1928-ban, A testőr vígszínházi felújítására Molnár Ferenc hazaérkezett. Szokása szerint végigasszisztálta a próbákat, s a szünetekben ott üldögélt a társalgóban az új szereposztás művészei között. Somlay Artúr, Titkos Ilona – A testőr vezető párja –, s a többiek – Góth Sándor, G. Kertész Ella, Mály Gerő – arról a világhírről elmélkedtek, ami az ősbemutató óta eltelt tizennyolc esztendő alatt Molnár Ferenc nevét magasba röpítette.
Visszatekintő
Életének 51. évében elhunyt Csajka Gábor Cyprian Radnóti Miklós-díjas költő, grafikus
Visszatekintő
Százöt éve, 1901. április 18-án született Nagybányán Németh László író, esszéista, műfordító.
Visszatekintő
Hatvanöt éve, 1941. március 28-án ölte magát Rodmell közelében az Ouse folyóba Virginia Woolf angol írónő és esszéista, a XX. századi modern angol regényírás egyik meghatározó alakja.
Visszatekintő
Húsz éve, 1986. március 18-án hunyt el Bernard Malamud amerikai író, a háború utáni amerikai prózairodalom egyik legmarkánsabb alakja.
Visszatekintő
Életének 76. évében elhunyt Major-Zala Lajos költő - tudatta csütörtökön a Magyar Írószövetség. A szövetség közleményében ismertette az elhunyt költő életrajzát.
Visszatekintő
230 éve, 1776. január 24-én született Ernst Theodor Amadeus Hoffmann német író, zeneszerző, grafikus, a német romantika legnagyobb hatású alakja.
Visszatekintő
140 éve, 1865. december 30-án született Rudyard Kipling Nobel-díjas angol író, költő, A dzsungel könyve című ifjúsági regény szerzője.
Visszatekintő
Öt éve, 2000. december 19-én hunyt el Budapesten Végh Antal író, akinek visszás társadalmi jelenségeket feltáró, szókimondó könyvei a maguk idejében nagy vihart kavartak.
Visszatekintő
Gárdonyi Géza baráti körben nagyokat, ízeseket tudott – hallgatni. Márkus László (nem a színész, hanem a rendező) egyszer Egerben járva, ellátogatott hozzá.
Visszatekintő
Füst Milán első versével Kiss Józsefhez, A Hét szerkesztőjéhez kopogtatott be.
Visszatekintő
1912-ben Molnár Ferenc – szabvány szerint – beleszeretett darabjai – az Ördög, a Liliom, A testőr – hősnőjébe, Varsányi Irénbe. Varsányi férjes asszony volt, a pletyka már-már válásról beszélt, a lapok botrányos jelenetekről írtak a férj és az író között. Az ügy vége az lett, hogy Molnár Ferenc veronállal megmérgezte magát – és életben maradt.
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ A barát az egyetlen, aki ki tudja javítani a hibáidat – de van annyi esze, hogy meg se próbálja."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ