Magyar Festészet Napja
Dátum: 2008. október 9., csütörtök, 16:06
Hetven helyszínen több száz alkotó több ezer festménye lesz látható a Magyar Festészet Napjához kapcsolódó, pénteken kezdődő, tíznapos programsorozaton, amelyen a korábbi évekhez képest több fiatal művész és számos zenés produkció mutatkozik be.

Mint azt a programsorozat házigazdája a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón kiemelte, a hetedik alkalommal megrendezett Magyar Festészet Napján "a magyar festészet színe-java képviselteti magát", miközben megannyi fiatal tehetség is bemutatja alkotásait október 10. és 20. között.

Bayer Ilona elmondta, hogy a fő helyszín és a központi ünnepség a nemrégiben átépített Kopaszi-gát pavilonjaiban lesz, de a fővárosi helyszínek mellett - a hagyományokhoz híven - számos vidéki városban, többek között Szentendrén, Szolnokon, Szegeden, Hajdúszoboszlón és Keszthelyen is nyílnak tárlatok.

A hagyományteremtő céllal létrehozott rendezvénysorozat határainkon is átnyúlik: a Magyar Festészet Napja alkalmából nyílnak kiállítások Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön és Bécsben, Székely Szalon címmel határon innen és túl alkotó magyar művészek egyszerre állítanak ki a budapesti Olof Palme házban és Csíkszeredán. Az osztrák fővárosban nyíló kiállítás megnyitóján Atlasz Gábor festő- és mozgásművész társulata adja elő a szürrealista festményekre koreografált, A varrógép, az esernyő, a boncasztal, és a nikkelszamovár... címet viselő színházi előadását.

Bakta Norbert festőművész, a programsorozat egyik szervezője örömét fejezte ki, hogy a Magyar Festészet Napja rendezvényeihez egyre több fiatal tehetség csatlakozik, akik közül többen a festészet olyan társművészeteit képviselik, mint például a fényinstalláció.

Bakta Norbert kiemelte a "Pege Aladárra emlékezünk" címet viselő, zenével egybekötött kiállítást és az 50 éves Fiatal Művészek Stúdiója Festő Szakosztályának tárlatát, melyek egyaránt a Kopaszi-gát "festői környezetében" kerülnek bemutatásra.

Az idén is lesz "Kirakat Galéria" néven utcai tárlat, valamint nyitott műhely és szabad festészeti program. Emellett az elmúlt hét év egyfajta önreflexiójaként a Magyar Festészet Napja eddigi életműdíjasainak közös kiállítása lesz látható a Szentendrei Régi Művésztelep Új Galériájában.

A DunapArt Művészeti Társaság először 2002-ben hirdette meg a Magyar Festészet Napját, amelyet Szent Lukács napján, október 18-án ünnepelnek. Mint akkor közzétett kiáltványukban megfogalmazták: "Legyen ez a nap ezentúl a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe".Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ A félszemű sokkal tökéletlenebb a vaknál, mert tudja, mije hiányzik."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ