Budapest Art Fair 2008
Dátum: 2008. október 27., hétfő, 18:29
Munkácsy Mihály, Kádár Béla, Andy Warhol, André Kertész, Moholy-Nagy László – csak néhány a neves alkotók közül, akiknek a műveit idén is megcsodálhatja a Budapest Art Fair közönsége a 2008. november 20-23. között a Műcsarnokban megrendezésre kerülő antik és kortárs kiállítás és vásáron.
A 15 évvel ezelőtt a Néprajzi Múzeumban debütált kiállítás az évek során látványos változáson ment keresztül és a világtrendet követve tavaly nevében és profiljában is megújult. A klasszikusok egyre szűkülő piaca mellett az utóbbi években egyre nagyobb teret kap a kortárs művészet – a két legnagyobb aukciósház, a Christie’s és a Sotheby’s kortárs árverési forgalma az elmúlt években a háromszorosára nőtt, mely elsősorban az árszínvonal változását jelzi.

A kortárs galériák tavalyi sikerének köszönhetően a Budapest Art Fairen a klasszikus és modern festészet kiemelt alkotásai mellett a kortárs képzőművészet immár egyforma súllyal szerepel. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a művészeti vásár magas színvonalának biztosítása érdekében a műtárgyakat a nemzetközi standardekhez igazodva, kategóriánként meghatározott kritériumrendszer alapján független szakértőkből álló zsűri vizsgálja át kötelező jelleggel, és azokat most is csak a bizottság jóváhagyásával lehet kiállítani.

Az ötven neves galéria – köztük a kiállításon évek óta résztvevő, Tel-Avivban és Londonban egyaránt jelen lévő Gilden’s Arts, valamint az antik és kortárs anyagot is felvonultató párizsi Galerie le Minotaure – kollekciója legértékesebb műveivel készül a november végi rendezvényre. A látogatók a klasszikusok (Munkácsy Mihály, Bíró Antal, Kádár Béla, Alfred Reth) alkotásai mellett a nemzetközi szinten is elismert külföldi és hazai kortárs művészek különleges, olykor provokatív műveit is megtekinthetik. A kArton Galéria standján látható és a kiállításon kalapács alá kerülő karikatúrák és képregények közül a kicsik körében minden bizonnyal nagy sikert arat majd a rajzfilmekből ismert Scooby Doo, Spongya Bob és Bambi. A gyerekeket és fiatalokat ez alkalommal külön is megszólítja a Budapest Art Fair:

Magyarországon idén először nyílik lehetőség arra, hogy a nemzetközi gyakorlatban már meghonosodott módon, gyerekek és fiatalok interaktív módon kerüljenek közelebb a kortárs művészethez. A két korosztály (5-12 és 13-18 évesek) számára tartott foglalkozások célja, hogy a résztvevők játékos, ugyanakkor elgondolkodtató módon betekintést nyerjenek a művészeti trendek, technikák, működési mechanizmusok világába, valamint alapvető művészeti fogalmakkal ismerkedjenek meg. A képzőművészeti játszóházban a szakemberek által vezetett foglalkozásokon a gyerekek műkritikát írhatnak a kiválasztott művekről vagy művészekről, képregényt rajzolhatnak, megismerkedhetnek néhány képzőművészeti technikával, illetve játékos aukción vehetnek részt.

A Budapest Art Fair antik és kortárs kiállítás és vásár kísérő rendezvényei között most is lesz csoportos tárlatvezetés, művészettörténeti könyvújdonságok bemutatása, valamint Artmagazin Fórum a művészetről és a műkereskedelmi piacról. Az Artmagazin kerekasztal beszélgetésein olyan elgondolkodtató kérdésekre keresik majd a választ a galériások és az intézményvezetők, mint a kortárs galériások foglalkozásához kapcsolódó tévképzetek és realitások, valamint az intézmények stratégiái a magánszféra bevonására.

Két új és minden bizonnyal nagy érdeklődésre számot tartó program is felkerült a repertoárra – a Műcsarnok Auditóriumában filmvetítés-sorozat, valamint egy izgalmas színházi produkció várja az érdeklődőket. „Videó a láthatáron - video- és digitális művészet a magyar művészeti piacon” címmel a Budapest Art Fair 2008-ban külön figyelmet szentel a digitális- és médiaművészetnek, körbejárja annak műfajtörténeti-, illetve technikai kérdéseit, bemutatási lehetőségeit, vizsgálja szerzői jogi problémáit, illetve figyeli piaci helyzetét. A kiállítás ideje alatt megtekinthető négy napos, blokkokra bontott előadássorozat egy-egy aspektust vizsgál, valamennyi vetítési blokkot irányított beszélgetés vezet be, meghívott előadókkal, szakemberekkel, művészekkel, egyetemi hallgatókkal, közéleti személyiségekkel. 

A Műcsarnok Auditóriumában látható majd a „Lifegame (Életjáték)” néven ismertté vált improvizáción alapuló előadássorozat, mely öt év londoni és két év stockholmi sikert követően már Budapestre is megérkezett. Az „Életjáték” tulajdonképpen egy beszélgető-est, melyen a meghívott személyesen vezet végig az életén. A házigazda kérdez, a vendég mesél, a színészek játszanak, a zenész pedig zenél - de egyikük sem tudja előre, hogy pontosan mi fog történni. Előre megírt, dramatizált és jól begyakorolt sablon helyett minden alkalommal új színdarab születik a közönség szeme láttára. Az egyébként kőszínházakban honos színdarabot most a nézők a Budapest Art Fair profiljához igazítva, képzőművész vendégek közreműködésével láthatják: az első napon feLugossy Laca, a következő napon Bukta Imre lesz a vendég.
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ A lángész számára a földön csak egy hely van, ahol menedéket élvezhet, és ez – a sír."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ