Budapest Art Fair 2008
Dátum: 2008. november 20., csütörtök, 18:52
Antik és kortárs - minden, ami művészet egy időben és egy helyen" - ezzel a címmel rendezik meg mától a 15. Budapest Art Fairt; a Műcsarnokban idén ötven neves galéria állít ki: 25 kortárs művekkel, a másik 25 pedig régi képekkel, tárgyakkal, antikvitásokkal várja a közönséget.

Mint azt Galambos Sándor főszervező a rendezvényt beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón felidézte, a másfél évtizeddel ezelőtt Antik Enteriőr néven a Néprajzi Múzeumban debütált kiállítás az évek során látványos változáson ment keresztül. A kiállítás a magyar műkincspiac újjászületésével indult, de a szakma és a nagyközönség részéről megmutatkozó érdeklődés hatására három év után új helyszínre kellett költöztetni. A kínálat pedig a kortárs művek irányába tolódott el, és ez jellemző a mostani, vasárnapig tartó kiállításra is.

Mint megjegyezte, a gazdasági válság ezen a területen nem érezteti hatását, senki nem lépett vissza a részvételtől, és látogatóra sem számítanak kevesebbre, mint tavaly. Az idén már lassan a múzeum mellett felállított sátor is kicsinek bizonyul, akkora az érdeklődés. Igaz, némileg csökkent a külföldi kiállítók száma, de akik részt vesznek, azok évek óta visszatérő galériások - hangsúlyozta Galambos Sándor.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a műtárgyakat kategóriánként, meghatározott kritériumrendszer alapján, független szakértőkből álló zsűri vizsgálta át. Az ötfős testületben neves szakértők kaptak helyet: Lengyel László művészettörténész, igazságügyi festményszakértő, Horvát József ötvös, igazságügyi ékszer-, drágakő- és nemesfémszakértő, Molnos Péter művészettörténész, Vörösváry Ferenc műgyűjtő és Szentkirályi Miklós festményrestaurátor.

A Budapest Art Fairre a galériák ritkaságokkal, különlegességekkel is készülnek. A kiállításra 9 év után visszatérő Ernst Galéria például több kuriózumot is bemutat, így két értékes Rippl-Rónai-alkotást, valamint három, Rippl-Rónai által tervezett Zsolnay-tálat, amelyek egyenként több mint 10 millió forintot érnek. Különleges kiállítási tárgy lesz egy szecessziós borhűtő is.

A Virág Judit Galéria és Aukciósház az idén bemutatja téli aukciójának legbecsesebb alkotásait is. A látogatók nemcsak Bortnyik Sándor legendás képét, a Géplovagot tekinthetik meg, hanem filmen további érdekességeket láthatnak-hallhatnak a festményről és alkotójáról.

A kiállításhoz számos, más műfajú, izgalmas kulturális program is kapcsolódik. Lesz például színházi előadás: a Lifegame (Életjáték) keretében minden alkalommal új színdarab születik a közönség szeme láttára, képzőművészek közreműködésével. Sok szó esik majd a digitális és videoművészetről, amelyről Videó a láthatáron címmel hangzik el előadássorozat. Lesz tárlatvezetés, könyvbemutató, valamint karikatúra- és képregény-aukció is.




Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„Semmi sem tehet egy nőt szebbé, mint a tudat, hogy ő szép."
Sophia Loren
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ