A svájci Peter Zumthor építész kapta az idei Pritzker-díjat
Dátum: 2009. április 13., hétfő, 18:18
Peter Zumthor svájci építész kapta az építészeti Nobel-díjnak számító 2009. évi Pritzker-díjat.

A 65 éves Peter Zumthor május 29-án veszi át Buenos Airesben az építészeknek odaítélt egyik legrangosabb, 100 ezer dollár pénzjutalommal járó kitüntetést.

A díjátadást szervező Thomas J. Pritzker, a Los Angeles-i Hyatt alapítvány elnöke közleményében rámutatott: "határozott és kompromisszumok nélküli" munkájának elismeréséül esett a svájci építészre a választás.

"Peter Zumthor valamennyi építményében jelen van a kortalanság" - írta Pritzker. "Ritka tehetsége van a világos és szabatos elgondolás és a valóban költői dimenzió elegyítésére, ami mindig új ihlettel tölti meg műveit".

Zumthor szinte valamennyi munkája Svájcban található, de épített Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Norvégiában, Spanyolországban, Finnországban és az Egyesült Államokban is.

Leghíresebb művei között szerepel a sokak által főműnek tartott svájci Valsi Termálfürdő, valamint Köln közelében egy kápolna és a kölni érsekség műkincsgyűjteményének helyet adó Kolumba Múzeum. Ausztriában ő tervezte a bregenzi Kunsthaust, amely kívülről úgy néz ki, mint egy lámpa.

Zumthor "az elmúlt húsz év alatt végzett építészeti munkája nagyszerű elismeréseként" fogadta a díjat.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ A szexualitás kereszt. Szerencsére nem feszítenek rá egész életünkben."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ