Újra jön a Műgyűjtők éjszakája
Dátum: 2009. április 30., csütörtök, 11:16
Ha egy rendezvény megéli az egy tucatnyi ismétlést, nagy kockázatok nélkül kijelenthető: van létjogosultsága. A 2006 augusztusában életre hívott, és azóta negyed évenként sorra kerülő Műgyűjtők éjszakája névre keresztelt képzőművészeti fesztivál ugyan változatlan helyen és résztvevőkkel, ám minden alkalommal újdonságokkal várja a nagyközönséget – talán ez az egyik titka annak, hogy az érdeklődés továbbra is töretlen az esemény iránt.

Plakátgaléria megnyitója, két aukciós tárlat, Reigl Judit kiállítása, Karl Bielik londoni festőművész alkotásai és koncertje, belsőépítészeti kiállítás, nemzetközi szőnyeg-szakértő előadása, absztrakt és erotika tárlat, nyílt nap az antikkereskedés raktárában, Papp Oszkár munkái, jótékonysági akció, Grencso Bio Kollektív koncert, Haas Daléria, fotókiállítás a művész, Szebeni András tárlatvezetésével és egyéb programok – dióhéjban így lehet összefoglalni a május 7-én, csütörtökön megrendezendő 12. műgyűjtők éjszakájának kínálatát. Ez alkalommal is délután 5 óra és éjfél között az 5. kerületi galériás-negyedbe; a Falk Miksa utcába és környékére várják az érdeklődőket a résztvevők.


Színesedik május 7-től Budapest galériás-negyedének kínálata, a Műgyűjtők éjszakáján nyílik meg ugyanis Magyarország egyetlen modern és régi plakátok kereskedelmével is foglalkozó üzlete. A Plakátgalériába látogatók az 1900-as években készült ritkaságokat megtekintve igazi időutazás részesei lehetnek, de biztosan sokakban ébresztenek nosztalgiát a 20-30 esztendővel ezelőtt készült plakátok is, nem beszélve az egyéb csemegékről, melyek az utazás, film, sport, politika, szocreál, kereskedelem, szerencsejáték vásár és színház témaköröket dolgozzák fel.

A gazdasági válságra reagálva egyedülálló döntést hozva közösen rendez tavasszal – május 19-én – aukciót a MissionArt Galéria és a Pintér Aukciósház. A piachoz alkalmazkodva alacsony induló liciteket kínálnak a gyűjtőknek. A mintegy 280 tétel mindegyikét bemutató kiállítás – melyen 180 klasszikus és 100 kortárs alkotás látható – a Műgyűjtők éjszakáján nyílik a Pintér Galériában. Az anyag változatosságát a művészek névsora is jelzi, így például – a kb. 250 alkotó közül csupán néhányukat kiemelve – Rippl-Rónai József, Batthyány Gyula, Pauer Gyula, Czigány Dezső, Benczúr Gyula, Koszta József, feLugossy László, Bukta Imre, Mattis Teutsch János, Perlmutter Izsák és Szabó Gyula munkáit vonultatják fel a beválogatott művek között.

A MissionArt Galéria sem marad üresen ezen az estén, az idelátogatók a nagybányai mester, Balla Béla Folyóparton című, 200 ezer forintos értékű olajfestményét tekinthetik meg és 1000 forint befektetésével lehetősége nyílik mindenkinek, hogy a képet szűk két hét elteltével haza is vigye. A két galéria ugyanis úgy döntött, az aukcióval járó fokozott figyelmet kihasználva jótékonysági célra is gyűjtenek: felajánlották a festményt, a nyertes szelvényt az aukción május 19-én, az árverést vezető Gundel Takács Gábor sorsolja majd ki. A szervezők a bevétel egészét a Vakok Intézetében zajló képzőművészeti képzés fejlesztésére ajánlják fel.

Az Erdész & Makláry Fine Arts galéria egyedüli magyar résztvevőként szerepelt több nemzetközi képzőművészeti kiállításon és vásáron, legutóbb az idén januárban 54. alkalommal megrendezett brüsszeli BRAFA-n, valamint a márciusban zajlott Art Paris-n. Mindkét alkalommal anyaguk fő pillérét Reigl Judit Déroulement (folyamat) - sorozata adta. A nemzetközi szereplések után május 7-étől a magyar közönség is láthatja ezeket a festményeket. A Franciaországban élő Reigl Judit nemzetközi szakmai elismertségét jelzi az is, hogy egyik műve bekerült a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményébe, amely mostantól az állandó kiállításon Jackson Pollock munkája mellett látható.

A Haas Modern Művészeti Galériában Papp Oszkár Sorsképek című kiállítása nyílik meg. Az 1925-ben született művész a magyar kortárs festészet kiemelkedő alakja. Mesterei Bernáth Aurél és Szőnyi István voltak. A kiállításon a művész alkotói munkásságának jellemző témájaként, az ikon jellegű fejábrázolásokat mutatják be.

Egy másik árverési tárlat megnyitójával is várják a nagyközönséget ezen az estén: A Ferenczi és Tsai Aukciósház és Galéria május 20-án és 21-én rendezendő „XX. századi bútor és design aukció", valamint a "XX. századi grafikai és festmény aukció"  anyagából válogatott kiállítás megnyitóját rendezi a Műgyűjtők Éjszakáján. Az árverésen a XX. század legnagyobb hatású design-irányzatainak szinte mindegyikéből kalapács alá kerülnek majd kiemelkedő kvalitású bútorok, használati tárgyak, kiegészítők. A szakszerűen restaurált, de eredeti állapotukban is nagyszerűen használható bútorok egyediségüknél fogva fontos darabjai lehetnek bármely enteriőrnek, lakásnak, vagy irodának.

A megnyitók mellett egyéb érdekes, tartalmas programokat is kínálnak a rendezők a képzőművészeti fesztiválra látogatóknak. Így például izgalmasnak ígérkezik a Stoll'Art Galériában Szebeni András fotóművész tárlatvezetése: kézi analóg technikával készült fotóin többek között Pilinszky János, Mészöly Miklós és Polcz Alaine, Hernádi Gyula, Kaszás Attila, Albert Györgyi, Faludi György, Perczel Zita, Kardos G. György és Petri György portréi láthatók.

Az Art Factory Galéria II-ben Karl Bielik festőművész kiállítása látható. A londoni művészeti világ sokoldalú egyénisége a NY Arts magazin figyelmét is felkeltette – az újságban nemrég jelent meg róla egy cikk. Ő vezeti a Terrace-t, egy műteremkomplexumot Hackney-ban, ezen kívül a Lark zenekarnak is tagja, mely tavaly ősszel jelentette meg első önálló albumát. A Műgyűjtők éjszakáján az érdeklődőknek lehetőségük nyílik a művésszel beszélgetni, aki zenei tudásából is ízelítőt ad. 

A győri Mediawave Fesztiválhoz kapcsolódva, melynek idei témája az 1969-es szexuális forradalom, a B55 Kortárs Galéria csoportos kiállítást szervez, melynek központi témája az erotika megjelenése az absztrakt művészetben. A felkérést elsősorban a legtehetségesebb fiatal geometrikus és lírai absztrakt műveket alkotó művészek kapták, de őket erősítve meghívtak olyan idősebb művészeket is, akiknek neve már elismert ezen az irányzaton belül. A Műgyűjtők éjszakáján tárlatvezetésen tudhatnak meg többet az alkotásokról az érdeklődők.

A galériás-negyedben is különlegesnek számító szőnyeg galéria, a Dénes Galéria ezúttal is érdekes programot kínál a szőnyeg-művészettel ismerkedők számára. Egy nemzetközi szaktekintély, Peter Bichler, az osztrák szőnyegtársaság elnöke és a szőnyegtársaságok nemzetközi szövetségének vezetőségi tagja tart előadást az 1986-os Bécs-Budapest, keleti szőnyegek világkonferenciája, az osztrák szőnyegtársaság története és működése, valamint az ICOC 2011-es Stockholmi és Szentpétervári világkonferenciájának előkészületei témakörében.

A Decker Antique & Design ezen az éjszakán visszaröppenti a látogatókat a 20-as 30-as évek hangulatát idéző interieurök világába, miközben egy kisebb kiállítás keretében bemutatják az eddig kevésbé ismert belsőépítészeti és dekoratőri munkáikat. Helyet kap a  kerámia és lámpa-gyűjtemény is.

A Ferenczi Enteriőr a Műgyűjtők Éjszakáján mindenki előtt megnyitja az üzlet alatt található raktárát, ahol több mint 4000 eredeti és felújított állapotban lévő bútor közül lehet válogatni.

Ez lesz az utolsó előtti este, hogy megtekinthető a Haas Galéria és Kiállítóterem Modern klasszikusok – klasszikus modernek IV. című kiállítása. A XX. századi festményekből és rajzokból rendezett tárlat ugyanis május 9-ig tart nyitva.

Koncertek is zajlanak a 12. műgyűjtők éjszakáján: a Haas Modern Művészeti Galéria előtt a Haas Daléria zenés műsora gondoskodik a megszokott jó hangulatról egészen a késő esti órákig, ezúttal ismét Weszely Ernő muzsikál, remélhetően nagyszerű hangulatot teremt virtuóz zongora és tangóharmonika játékával.

A Pintér Galériában a jazz kedvelői hallgathatnak remek koncertet: a Grencso Bio Kollektív tagjai zenélnek ezen az estén.

Ezeken kívül több, állandó kiállítással és további eseményekkel várják az érdeklődőket az este folyamán. A programok ingyenesek.

Web-elérhetőség:
www.mugyujtokejszakaja.hu

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ Vannak gonosz emberek, akik kevésbé lennének veszedelmesek, ha nem volna bennük semmi jóság."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ