Kortárs művészeti fesztivál a Ráday utcában
Dátum: 2009. május 12., kedd, 16:21
Oroszország lesz a vendége a XI. Plein-Art Kortárs Művészetek Fesztiváljának, amelyen képzőművészeti kiállítások, szabadtéren zajló zenei és irodalmi programok, performanszok várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Ráday Kultuccában Budapesten.

Szilágyi Márta, az Erlin Galéria Kht. igazgatója a programsorozatot beharangozó keddi sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a kortárs művészeteket egy összművészeti fesztivál keretében mutatják be: a kiállításokhoz például zenei performanszok társulnak, s az úttesten felállított szobrokkal, valamint az utca fölé kiakasztott művészzászlókkal próbálnak minél több, a művészetek iránt nyitott embert bevonni az eseményekbe.

Az idei fesztivál vendége Oroszország lesz, így a kortárs orosz képzőművészetből és irodalomból is ízelítőt kaphatnak az érdeklődők.

Az irodalmi színpadon a kortárs orosz irodalomról hallhat beszélgetést a publikum szombat délután: Kukorelly Endre író vendége M. Nagy Miklós irodalomkritikus, az Európa Kiadó szerkesztője lesz. Másnap Rácz Péter íróval, a Magyar Fordítóház Alapítvány elnökével hallhatnak beszélgetést az irodalomkedvelők.

Önálló kiállításon mutatkozik be két orosz művész, Nikolai Kopeikin és Olga Kisseleva, de Sargisyan Ovnan örmény festő, valamint Márkus Péter szobrászművész, Gaál József képzőművész és Szotyory László festőművész alkotásait is láthatja a Ráday Kultucca közönsége.

A tárlatokhoz megfelelő zenei produkciókat kerestek: az idén a dzsessz "prizmáján" keresztül mutatják be a zenészek, hogy mit gondolnak a kiállított művekről. A kiállítások előtt improvizációk is hallhatók majd - mondta el Marshall Norbert zenei szerkesztő.

A pénteki zenei kínálatban az orosz zeneszerzők műveit megszólaltató Alexander Trió mellett a Vörös Niki Quartet szerepel. Szombaton a Kuartonus koncertjét hallhatja a közönség, de a kiállításokhoz kapcsolódva zenei és videoperformanszok is szórakoztatják a jelenlévőket.

Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere a sajtótájékoztatón megjegyezte: a közlekedésből elvont területeken rendezett szoborkiállítások és egyéb utcai tárlatok tartóssá válhatnak a IX. kerületben.



(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ A barát az egyetlen, aki ki tudja javítani a hibáidat – de van annyi esze, hogy meg se próbálja."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ