Szegedi Nyári Tárlat
Dátum: 2009. május 14., csütörtök, 16:03
Pénteken a Reök-palotában nyílik a XXXV. Szegedi Nyári Tárlat, amely évtizedek óta az ország egyik legjelentősebb képzőművészeti rendezvénye, a kiállításon százötven művész több mint kétszáz alkotását láthatja a közönség - közölte Nátyi Róbert, az intézmény művészeti vezetője csütörtökön.

A kortárs magyar képzőművészetet reprezentáló kiállításra az több mint félezer művet adtak be az alkotók - mondta a művészettörténész a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón.

A legjobb alkotásokat - összesen 203 festményt, grafikát és kisplasztikát - szakértőkből álló zsűri válogatta ki. A tárlatnak nincsenek stíluspreferenciái, a 150 művész - köztük Aknay János, Eszik Alajos, Dréher János, Gyémánt László, Gerle Margit, László Dániel vagy Krajcsovics Éva - a legváltozatosabb alkotásokkal mutatkozik be a kiállításon.

A szecessziós palota első emeletén főként absztrakt művekkel, a gesztusfestészet, az indulati töltésű avantgárd irányzat alkotásaival, geometrikus konstruktivista festményekkel találkozhat a közönség. A második emeleten pedig figurális képek láthatók, az alkotások azonban itt is igen sokszínűek az alföldi iskola hagyományait követő művektől egészen a fotorealisztikus festményekig - fogalmazott Nátyi Róbert.

A kiállító művészek közül hatot díjaznak; ők a megnyitó napján vehetik át az elismeréseket. A látogatók szavazatai alapján kiadott közönségdíjat pedig a tárlat július 12-i zárását követően adják át.

A Nyári Tárlat Szeged egyik legnagyobb múlttal rendelkező képzőművészeti rendezvénye, amely 1961-ben Alföldi Tárlatként indult. Az évente megrendezett kiállítás rövid időn belül keresett és ismert országos seregszemlévé vált; az 1980-as évek eleje óta a táblakép-festészeti fesztivállal váltják egymást biennále rendszerben.

A tárlatot a Szegedi Szabadtéri Játékokra jegyet váltók egy alkalommal ingyenesen tekinthetik meg, az előadásnapokon egészen este nyolc óráig.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„ Ha már Ádám evett a tudás fájáról, evett volna eleget."
Kner Izidor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ