Átadták az Essl-díjakat
Dátum: 2009. május 22., péntek, 22:14
Átadták az Essl Award 2009. díjat pénteken a Centrális Galériában Budapesten; a négyezer eurós első díjat Keller Diána, a háromezer eurós díjat Pintér Zoltán Miklós, a Vienna Insurance Group Special Invitations ezereurós különdíját Fátyol Viola vehette át.

Immár harmadik alkalommal adják át az Essl Award Közép- és Délkelet Európa művészeti díjat 6 ország alkotóinak: cseh, szlovák, magyar, szlovén, horvát és romániai fiatal művészeknek - mondta el az ünnepélyes díj átadáson Agnes Essl, a díj alapítója. Kiemelte: a cél a közép- és dél-kelet európai fiatal művészek támogatása, hiszen lehetőséget kívánnak nyújtani számukra, hogy nemzetközi, muzeális kontextusban állíthassák ki alkotásaikat. A művészeti díjat kétévente ítélik oda - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint 2009 decemberében a 6 ország 18 díjazottjának alkotása együtt látható majd a klosterneuburgi Essl Museumban Bécsben. A Vienna Insurance Group Special Invitation díjat az idén első alkalommal adják át, s a győztes munkáiból 2010 elején egy saját kiállítás látható majd a Vienna Insurance Group bécsi központjában.

René Block, a nemzetközi zsűri elnöke elmondta: a díj különlegessége, hogy még tanulmányaikat folytató fiatal művészek kaphatják. Nem életművet, hanem pillanatfelvételt lát a zsűri, s ezt értékeli - tette hozzá.

A Centrális Galériában a díjátadóval egyidejűleg kiállítás nyílt A jelöltek éjszakája 2009 címmel; az érdeklődők június 10-ig Adamkó Dávid, Basa Anikó, Blazsek András, Czene Márta, Fátyol Viola, Keller Diána, Kupcsik Adrián, Molnár Ágnes Éva, Németh Róbert és Pintér Zoltán alkotásait tekintheti meg.

A 9 tagú nemzetközi zsűri 2088 őszén a digitális formában leadott pályázatok közül 10-10-et választott ki; a művészek A jelöltek éjszakája 2009 című kiállításon mutatják be alkotásaikat a zsűrinek a résztvevő országok fővárosában. Rajzok és festmények mellett fényképészeti alkotások, videók és új típusú médiák is színesítik a tárlat anyagát.

Az Agnes és Karlheinz Essl által alapított Essl Gyűjtemény Európa egyik legjelentősebb XX. és XXI. századi műveket felvonultató kollekciója több mint 6 ezer alkotással.

A nemzetközi és osztrák alkotók munkáit bemutató gyűjteménynek 1999-ben alapították az Essl Múzeumot a Bécshez közeli Klosterneuburgban.



(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„ Hogy szerelmes vagy, az nem ok arra, hogy szeressenek."
Hippolyte Taine
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ