Indul a Múzeumok éjszakája
Dátum: 2009. június 20., szombat, 18:02
Nyolcvanegy budapesti és 179 vidéki helyszínen közel kétezer programmal, köztük zenei koncertekkel várják az érdeklődőket a múzeumok országszerte ma este hat órától hajnali kettőig a VIII. Múzeumok éjszakáján.

A kiállítóhelyek a többi között rendhagyó tárlatvezetéseket, zenei és gasztronómiai ínyencségeket kínálnak a látogatóknak. Egy felnőtt belépő a fővárosban 1300, a gyermekjegy 600 forintba kerül majd, a hat éven aluliak számára ingyenes a belépés. Egyes múzeumok ingyenes programokra invitálják az érdeklődőket.

A szokásos matrica helyett a fővárosban idén bevezették a karszalag-jegyeket, amelyekkel szombat 16 és vasárnap hajnali 3 óra között ingyenesen vehetők igénybe a BKV járatai, valamint a 18 és 2 óra között négy útvonalon közlekedő múzeumjáratok is. A rendezvények látogatói a MÁV Start vonatain 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak szombat hajnaltól vasárnap éjfélig.

A fővárosi helyszínek közül az Iparművészeti Múzeumban összművészeti performanszok várják az érdeklődőket, a Magyar Nemzeti Múzeumban a fiatalok a könyvkötést is kipróbálhatják, a Szépművészeti Múzeumban többet lehet megtudni az ókori sörről, valamint az inkvizícióról. Az Országos Széchényi Könyvtár elől a Magyar Kerékpáros Klub és a Critical Mass szervezésében éjszakai biciklis túra indul, a Petőfi Irodalmi Múzeumban Esterházy Péter olvas fel műveiből, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum a hetérák, a kurtizánok és az éjszakai pillangók témája köré szervezte programját, a Néprajzi Múzeumot a finnek veszik birtokukba, a Budapesti Történeti Múzeumban a The Unbending Trees ad koncertet.

Szombatról vasárnapra virradóra az egyházi közgyűjtemények is kiveszik részüket a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatból: a Magyar Zsidó Múzeum és az Evangélikus Országos Múzeum mellett a zsinagógával is rendelkező Holokauszt Emlékközpont tart nyitva éjszaka a nagyközönség előtt.

A Mentőmúzeumban éjfélkor korabeli mentőjárműveken, a múlt mentési eszközeivel mentési akció veszi kezdetét, a Pénzügyőr Múzeumban a Vám- és Pénzügyőrség zenekarának műsora, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban csónakázós vártörténeti séta, az Aquincumban távcsöves bemutató szórakoztatja a közönséget.

A vidéki rendezvények közül az egyik legérdekesebbnek ígérkezik az Amerigo Tot szobraiból és grafikáiból a szegedi várban késő este nyíló kiállítás; az őszig látható tárlaton a magyarországi születésű, élete jelentős részét Olaszországban töltött művész több mint ötven alkotásával találkozhat a közönség. A közönség a tárlaton találkozhat többek között a Csurgói Madonna című szobor egy változatával is.

Munkácsy Mihály-hasonmásversenyt rendeznek a győri Xántus János Megyei Múzeumban; a fődíj egy 10 ezer forint értékű vacsora egy étteremben. Kecskeméten csaknem harminc helyszín várja az érdeklődőket, a többi között a bagolyfigurákat felvonultató tárlat a Bozsó Gyűjteményben. A látogatók Balassagyarmaton egy működő börtönbe tekinthetnek be, a pápai Kékfestő Múzeumban részt vehetnek egy rekordméretű terítő elkészítésében, a Nógrád megyei Hollókőn citeramuzsika és dudaszó mellett kukoricát pattogtathatnak.

A mátészalkai Szatmári Múzeum szabadtéri népi játékokkal és lapcsánkasütéssel várják a látogatókat; csikósok, lovasok, hintók és táncosok kíséretében felvonul a hortobágyi Szürkemarha-hatosfogat. A százhalombattai Matrica Múzeum őskori időutazást szervez, a visegrádi királyi palotában Drakula grófnak, Visegrád legnevesebb foglyának szentelik az éjszakát, Vácott pedig a görög templom kiállítótermében az élet és halál 18. századi emlékeiből nyílik kiállítás.

Sopronban a Központi Bányászati Múzeum emlékéremveréssel, az Erdészeti Múzeum éjjeli erdei sétával, a városi múzeum a római kőtárban papírsárkány-invázióval csábítja a különlegességekre fogékony közönséget, a nagycenki Széchenyi István Emlékkiállítás parkjában a Nádasdy Huszár Hagyományőrzők idézik meg a huszárok életét.

Békéscsabán a szombat este a reneszánsz jegyében zajlik, korhű ruhák és ételek is megjelennek a Munkácsy Mihály Múzeumban. Pécsett a Természettudományi Múzeum állatsimogatással, csillagvizsgálattal és tűzugrással készül, de szerveznek fáklyás kirándulást is a Jakab-hegyre.

A Heves Megyei Dobó István Vármúzeumban a játék kedvéért ismét összecsap egymással Jókai Mór író és Szederkényi Nándor, akik 1887-ben képviselőjelöltként csaptak össze egymással. A neves író akkor Tisza Kálmán pártjának jelöltjeként indult és alulmaradt az ellenzéki képviselővel vívott küzdelemben.

A szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban a szerb Trio Balkan Strings ad koncertet, este zseblámpás kalandtúrán fedezhetik fel az érdeklődők az egyébként elzárt gyűjteményeket. Székesfehérváron a Vörösmarty Színház látványos színpadtechnikai bemutatóra várja a közönséget, Fehérvárcsurgón a Károlyi kastélyban fuvola, gitár és hegedűmuzsika és térzene mellett tölthetik el az estét a vendégek.

A Somogy megyei Szennán a Szabadtéri Néprajzi Múzeum rendez népzenei koncertet, táncházat, majd éjszakai lepkevadászatot. Heves megye központjában. A miskolci Herman Ottó Múzeum Képtára Fazonigazítás címmel "újjászületett hamisítványokat" is bemutat, a múzeum papszeri kiállítási épülete pedig a IV. Fröccsfesztiválnak ad otthont.

A debreceni múzeumokba az idén is közös, kedvezményes belépőjegyekkel várják a közönséget: a Református Kollégiumban az érdeklődők megtekinthetik a híres kabai meteoritot és a Csokonaitól Adyig című, hírességek kéziratait bemutató összeállítást is. Az egyik leglátványosabb programnak ígérkezik a Kiégő Izzók épületvetítése: fénnyel festik meg a Modem teljes épületét hajnalig, készülve a jövő évi Messiások kiállításra is.


(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ Legigazibb jele annak, hogy nagy képességekkel született valaki, ha irigység nélkül született."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ