Indul a Múzeumok éjszakája
Dátum: 2009. június 20., szombat, 18:02
Nyolcvanegy budapesti és 179 vidéki helyszínen közel kétezer programmal, köztük zenei koncertekkel várják az érdeklődőket a múzeumok országszerte ma este hat órától hajnali kettőig a VIII. Múzeumok éjszakáján.

A kiállítóhelyek a többi között rendhagyó tárlatvezetéseket, zenei és gasztronómiai ínyencségeket kínálnak a látogatóknak. Egy felnőtt belépő a fővárosban 1300, a gyermekjegy 600 forintba kerül majd, a hat éven aluliak számára ingyenes a belépés. Egyes múzeumok ingyenes programokra invitálják az érdeklődőket.

A szokásos matrica helyett a fővárosban idén bevezették a karszalag-jegyeket, amelyekkel szombat 16 és vasárnap hajnali 3 óra között ingyenesen vehetők igénybe a BKV járatai, valamint a 18 és 2 óra között négy útvonalon közlekedő múzeumjáratok is. A rendezvények látogatói a MÁV Start vonatain 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak szombat hajnaltól vasárnap éjfélig.

A fővárosi helyszínek közül az Iparművészeti Múzeumban összművészeti performanszok várják az érdeklődőket, a Magyar Nemzeti Múzeumban a fiatalok a könyvkötést is kipróbálhatják, a Szépművészeti Múzeumban többet lehet megtudni az ókori sörről, valamint az inkvizícióról. Az Országos Széchényi Könyvtár elől a Magyar Kerékpáros Klub és a Critical Mass szervezésében éjszakai biciklis túra indul, a Petőfi Irodalmi Múzeumban Esterházy Péter olvas fel műveiből, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum a hetérák, a kurtizánok és az éjszakai pillangók témája köré szervezte programját, a Néprajzi Múzeumot a finnek veszik birtokukba, a Budapesti Történeti Múzeumban a The Unbending Trees ad koncertet.

Szombatról vasárnapra virradóra az egyházi közgyűjtemények is kiveszik részüket a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatból: a Magyar Zsidó Múzeum és az Evangélikus Országos Múzeum mellett a zsinagógával is rendelkező Holokauszt Emlékközpont tart nyitva éjszaka a nagyközönség előtt.

A Mentőmúzeumban éjfélkor korabeli mentőjárműveken, a múlt mentési eszközeivel mentési akció veszi kezdetét, a Pénzügyőr Múzeumban a Vám- és Pénzügyőrség zenekarának műsora, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban csónakázós vártörténeti séta, az Aquincumban távcsöves bemutató szórakoztatja a közönséget.

A vidéki rendezvények közül az egyik legérdekesebbnek ígérkezik az Amerigo Tot szobraiból és grafikáiból a szegedi várban késő este nyíló kiállítás; az őszig látható tárlaton a magyarországi születésű, élete jelentős részét Olaszországban töltött művész több mint ötven alkotásával találkozhat a közönség. A közönség a tárlaton találkozhat többek között a Csurgói Madonna című szobor egy változatával is.

Munkácsy Mihály-hasonmásversenyt rendeznek a győri Xántus János Megyei Múzeumban; a fődíj egy 10 ezer forint értékű vacsora egy étteremben. Kecskeméten csaknem harminc helyszín várja az érdeklődőket, a többi között a bagolyfigurákat felvonultató tárlat a Bozsó Gyűjteményben. A látogatók Balassagyarmaton egy működő börtönbe tekinthetnek be, a pápai Kékfestő Múzeumban részt vehetnek egy rekordméretű terítő elkészítésében, a Nógrád megyei Hollókőn citeramuzsika és dudaszó mellett kukoricát pattogtathatnak.

A mátészalkai Szatmári Múzeum szabadtéri népi játékokkal és lapcsánkasütéssel várják a látogatókat; csikósok, lovasok, hintók és táncosok kíséretében felvonul a hortobágyi Szürkemarha-hatosfogat. A százhalombattai Matrica Múzeum őskori időutazást szervez, a visegrádi királyi palotában Drakula grófnak, Visegrád legnevesebb foglyának szentelik az éjszakát, Vácott pedig a görög templom kiállítótermében az élet és halál 18. századi emlékeiből nyílik kiállítás.

Sopronban a Központi Bányászati Múzeum emlékéremveréssel, az Erdészeti Múzeum éjjeli erdei sétával, a városi múzeum a római kőtárban papírsárkány-invázióval csábítja a különlegességekre fogékony közönséget, a nagycenki Széchenyi István Emlékkiállítás parkjában a Nádasdy Huszár Hagyományőrzők idézik meg a huszárok életét.

Békéscsabán a szombat este a reneszánsz jegyében zajlik, korhű ruhák és ételek is megjelennek a Munkácsy Mihály Múzeumban. Pécsett a Természettudományi Múzeum állatsimogatással, csillagvizsgálattal és tűzugrással készül, de szerveznek fáklyás kirándulást is a Jakab-hegyre.

A Heves Megyei Dobó István Vármúzeumban a játék kedvéért ismét összecsap egymással Jókai Mór író és Szederkényi Nándor, akik 1887-ben képviselőjelöltként csaptak össze egymással. A neves író akkor Tisza Kálmán pártjának jelöltjeként indult és alulmaradt az ellenzéki képviselővel vívott küzdelemben.

A szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban a szerb Trio Balkan Strings ad koncertet, este zseblámpás kalandtúrán fedezhetik fel az érdeklődők az egyébként elzárt gyűjteményeket. Székesfehérváron a Vörösmarty Színház látványos színpadtechnikai bemutatóra várja a közönséget, Fehérvárcsurgón a Károlyi kastélyban fuvola, gitár és hegedűmuzsika és térzene mellett tölthetik el az estét a vendégek.

A Somogy megyei Szennán a Szabadtéri Néprajzi Múzeum rendez népzenei koncertet, táncházat, majd éjszakai lepkevadászatot. Heves megye központjában. A miskolci Herman Ottó Múzeum Képtára Fazonigazítás címmel "újjászületett hamisítványokat" is bemutat, a múzeum papszeri kiállítási épülete pedig a IV. Fröccsfesztiválnak ad otthont.

A debreceni múzeumokba az idén is közös, kedvezményes belépőjegyekkel várják a közönséget: a Református Kollégiumban az érdeklődők megtekinthetik a híres kabai meteoritot és a Csokonaitól Adyig című, hírességek kéziratait bemutató összeállítást is. Az egyik leglátványosabb programnak ígérkezik a Kiégő Izzók épületvetítése: fénnyel festik meg a Modem teljes épületét hajnalig, készülve a jövő évi Messiások kiállításra is.


(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ