Újra Műgyűjtők éjszakája
Dátum: 2009. július 22., szerda, 12:05
Úgy tűnik, Budapest belvárosi galériás negyedének műkereskedői nem babonásak, hiszen tizenharmadszor is megrendezik a Műgyűjtők éjszakáját. A 2009. július 30-án 17 és 24 óra között zajló képzőművészeti eseményekben bővelkedő programsorozat számos érdekességet és újdonságot kínál a nagyközönségnek.

A B55 Galériában nyíló „Vonal – az egydimenzió érzete” című kiállítás a háromévente megrendezendő Nemzetközi Szimmetria Fesztivál egyik legjelentősebb programja. Július 30-án, a Műgyűjtők éjszakáján (a szimmetria fesztivál hivatalos megnyitója előtt egy nappal) 19 órától tekintheti meg a nagyközönség a rangos tárlatot. Tizenegy ország harminchárom alkotójának munkáit mutatja be a galéria, amelynek – a kiállítás-sorozat más állomásaihoz hasonlóan – tematikája az egyenesre fókuszál, ami irányt határoz meg és jelöl ki. A világ minden tájáról érkező művek az orosz konstruktivizmustól napjainkig átívelő geometrikus művészet irányzatait mutatják be, hangsúlyozva, hogy a geometrikus művészet (mint gyűjtőfogalom) egyenes irányban folytatódik megjelenésétől napjainkig.

A Pintér Sonja Galéria a kortárs magyar festészet emblematikus alakja, Konkoly Gyula tárlatával várja az érdeklődőket, amely szélesen merít a mester 2000 és 2009 között készült műveiből. A kiállított alkotások között egyebek mellett a művész saját életéből merített élményei láthatók, így a marokkói út emlékeit megörökítő marakesi piacot vagy arab lovasokat ábrázoló munkák, de tájképek, vagy a klasszikus plen-air téma: a tengerben fürdőző aktok is helyet kapnak a tárlaton. A stílusalkotó művész vidám és anekdotikus természetű festményeinek kiállítását Sturcz János művészettörténész nyitja meg este 8 órakor.

A július elejétől tulajdonosi szerkezetében és nevében megújuló, ám profiljában a már megismert magas minőséget kínáló, a franciaországi magyar képzőművészeket bemutató Kálmán Makláry Fine Arts galéria a Műgyűjtők éjszakája alkalmából egy válogatott kiállítással várja a nagyközönséget: az este fél 9-kor nyíló, Új szerzemények című tárlat részeként Reigl Judit, Sándorfi István, Csernus Tibor, Mikós Gusztáv, Csáky József és Beöthy István remekművei láthatók a galéria falain.

Első alkalommal csatlakozik a Műgyűjtők éjszakájához a Szent István körút legelején tanyát vert kortárs művészeti galéria és kávézó, az Artkatakomba, ahol 20.30-kor „Hol van Z?” címmel nyílik meg Fekete Zsolt fotókiállítása. A tárlat Bába Zoltánnak állít emléket: a fotóművész Bába halála után kereste fel azokat a helyeket, ahol korábban Zoltán járt. A Bába ottjártakor és a megismételt kirándulások alkalmával készített felvételek az idő múlására, a táj változására és egyúttal az állandóságra is felhívja a figyelmet.

Akik a Szent István körút felől kezdik majd meg ezen az estén a képzőművészeti túrát, mindenképp érdemes lesz útba ejteniük a Kieselbach Galériát is, amelyben egy válogatást találnak a 19. és 20 századi magyar festészetből valamint a legendás Bedő-gyűjtemény antik anyagából.

Először vesz részt az eseményen a Falk Miksa utcában újonnan megnyílt Prestige Galéria is. A kortárs galéria ezen az estén művész portréfilmek vetítésével várja a közönséget, így többek között Nádler Istvánról és Fehér Lászlóról készült filmeket, valamint Szemethy Imre grafikusművész saját öt perces animációs filmjét mutatják be.

A Haas Galéria nagyobbik kiállítóterme a Falk Miksa utca 13-ban a „Modern klasszikusok – klasszikus modernek” című kiállítás-sorozat ötödik állomásához érkezik a Műgyűjtők éjszakáján. A XX. század első felében készült alkotásokból válogatott kiállításon olyan művészek munkái tekinthetők meg, akik a modernizmus szellemiségében festettek, képeik pedig méltán kelthetik fel a műgyűjtők és a közönség érdeklődését. Így Aba-Novák Vilmos, Bánk Ernő, Farkasházy Miklós, Halápy János, Kelemen Emil, Kádár Béla, Klie Zoltán, Márffy Ödön, Ráfael Viktor Győző, Scheiber Hugó és mások művei láthatók este fél 8-tól.

Haas János másik galériájában, a Falk Miksa utca 6. alatti Modern Művészeti galériában nagyszerű festmények és rajzok tekinthetők meg a XX. század második feléből, valamint a XXI. század elejéről. A közelmúltat és napjaink képzőművészetét olyan művészek reprezentálják, mint Almásy Aladár, Bak Judit, Csohány Kálmán, Z. Gács György, Kass János, Drégely László, Hincz Gyula, Kunt Ernő, Szántó Piroska, Tóth Menyhért, Szüts Miklós és még sokan mások.

Két úgynevezett „finissage”-nak, azaz kiállítás-záró eseménynek is helyet ad a galériás negyed július 30-án. Az Art Factory II. Galériában a „Me myself and I” című csoportos kiállítást tekinthető meg utolsó alkalommal ezen az estén. Az üzlettel együttműködő alkotókat arra kérték, válasszanak saját műveik közül egy olyat, amely leginkább kifejezi én-jüket. A választás szabadságából adódóan formailag és tartalmilag is különböző, éppen ezért izgalmas értelmezések születtek. A kiállításon Juhász Dóra, Kucsora Márta, Szász Sándor, Verebics Ági és Horváth Roland munkái szerepelnek, melyek a galéria reményei szerint kölcsönhatásba lépnek egymással, így juttatva kifejezésre annak szellemiségét.

A másik kiállítás-záró estnek a Ferenczi és Tsai Aukciósház és Galéria ad helyet Swimmingpool című, első ránézésre könnyű nyári kiállításával, hiszen bájos strandi, vízparti, úszómedence melletti, víz alatti csendéletekkel találkozhat a szemlélődő. Ám erre az egyszerűségre már maga a technikai sokszínűség is rácáfol: fotó, videó, digitális print, festmény, akvarell látható a kiállítótérben. Jobban körbenézve szembetalálja magát az ember egy-két kevésbé bájos, nem éppen nyári emlékképpel is. A tárlat anyagát Dobos Réka, Dennis Michael Beviz, Elek Judit Katalin, Jahoda Réka, Szabó Klára Petra, Szunyoghy Viktória és Verebics Ágnes alkotásaiból válogatták.

A most nyíló és záruló kiállítások mellett egyéb programokkal is várják a nagyközönséget ezen az estén: az Artcore Antik & Desgin-ban a kényelmet és használhatóságot az igényes egyediséggel ötvöző XX. századi bútorokat mutatnak be, a Bardoni Intérieur-ben európai Art Deco bútorkülönlegességek mellett számos XX. századi és kortárs műtárgy, dísztárgy tekinthető meg. A Nemes Galériában XIX. – XX. századi magyar festmények, grafikák, valamint régi külföldi mesterek alkotásai kapnak helyet. A visszafogottságot, igényességet és hűvös eleganciát keresők Párizsaként is aposztrofált Montparnasse Galéria új, igényesen kialakított bemutatóteremben pedig különleges környezetben, eredeti hangulatú enteriőrben láthatók a legmagasabb minőségű Art Deco bútorok.

Mint ahogy eddig mindig, a rendezvény ezúttal is helyet ad koncerteknek: a Haas Galéria előtt a most 3 éves Haas Daléria zenés műsora gondoskodik majd a megszokott jó hangulatról egészen a késő esti órákig. 3 évvel ezelőtt, 2006. nyarán az 1. Műgyűjtők Éjszakáján Fekete Jenő blues-énekes koncertjével kezdődött a zenés program, és alakult meg a Haas Daléria. Azóta minden nyáron az ő műsora nyitja meg a zenei programot, így lesz ez 2009. július 30-án is. Ezután a Vili és a verebek-zenekar, valamint az est meglepetés-vendége következik, remélhetően nagyszerű hangulatot teremtve.

Ugyancsak hagyomány, hogy a Pintér Antik jazz koncertnek ad helyet a Műgyűjtők éjszakáján. Mint mindig, ezúttal is nemzetközi jazz-nagymestereket hívtak meg zenélni: a Dresch Quartet 21 órakor lép színpadra.

A programok ingyenesek.

Web-elérhetőség:
www.mugyujtokejszakaja.hu

A következő Műgyűjtők éjszakájára 2009. november 12-én kerül sor.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„ Az emberek nem egészségesek, hanem boldogok akarnak lenni."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ