Magyar Fotográfia Napja
Dátum: 2009. agusztus 22., szombat, 16:00
Négy ország 56 településén 79 szakmai program várja a fotográfusokat és a fényképezés iránt érdeklődőket a Magyar Fotográfia Napja alkalmából rendezett programsorozaton. A központi rendezvénynek augusztus 30-án a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus ad otthont.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) tájékoztatása szerint a programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet arra, a fényképezés találmánya 1839-től napjainkig miként változtatta meg a világ fejlődését és az emberek életét.

A MAFOSZ 2003-ban kezdeményezte a fotográfia napjának megünneplését; választásuk azért esett augusztus 29-re, mert 1840-ben Vállas Antal matematikus, fizikus és földrajztudós ezen a napon mutatta be a Magyar Tudós Társaság ülésén a fényképezés, a dagerrotípia készítésének mibenlétét. Ez volt a magyarországi fotóoktatás kezdete, s ebben az évben volt az első fotókiállítás is.

A MAFOSZ idei ünnepi fotótárlatát már augusztus 24-től megtekinthetik az érdeklődők a Magyar Művelődési Intézetben. A közönség egyebek mellett Bodrogi Lászlóné, Retkes Tamás, Makovinyi Zoltán, Gunics Adrienn, Zágon László és Wágner Csapó József alkotásait láthatja egészen szeptember 2-ig.

Az augusztus 30-án megrendezendő központi rendezvényen Kerekes István fotográfus veheti át Az Év Fotográfusa díjat.

Az MTI-hez eljuttatott program szerint a Magyar Fotográfia Napján, augusztus 29-én több helyszínen nyílnak kiállítások, a többi között Mezőtúron a Túri Fazekas Múzeumban, a noszlopi és a pákozdi Művelődési Házban, a székesfehérvári Himmer-házban, Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban, Fonyódon a Városi Múzeumban és a kalaznói Privát Fotó Galériában.

A fővárosban az Ágens Fényfestő Egylet Csillagászat 2009 című fotótárlata az Ágens Fotóművészeti Galériában, a 70 éves a BMK-Reflex Fotóklub című kiállítás a Budapesti Művelődési Központban várja a látogatókat. Kulcsár Balázs művei a Rét Galériában, Puskel Zsolt fotográfiái a Pataky Művelődési Központban, a Dunatáj Fotókör munkái a Museion No.1 galériában láthatók.

A komárnói Zichy palota a Győri Fotóklub Egyesület 50 év - 100 kép című tárlatát mutatja be, a Madách Art Café Galériában Szabó László fotóművész alkotásai várják a közönséget. A Komáromi Fotóklub 50 évét illusztráló anyagnak és Vladimír Bárta fotóművész jubileumi kiállításának a Duna Menti Múzeum ad otthont. Marosvásárhelyen a szabadtéri Fotópiknik a várudvarban tekinthető meg.

Az érdeklődők a Magyar Fotográfia Napjához kapcsolódóan még számos további tárlatot láthatnak egészen szeptember 9-ig, a teljes lista megtalálható a MAFOSZ honlapján, a www.mafosz.hu oldalon.

 



(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„ Az igazság létezik. Csak a hazugságot találják ki."
Braque
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ