Bartl József az idei életműdíjas
Dátum: 2009. október 20., kedd, 10:54
Bartl József, Munkácsy-díjas festő kapta az idei életműdíjat a Magyar Festészet Napja alkalmából. Az elismerést minden évben a magyar kortárs festők ítélik oda azon művésznek, aki már teljes életművet mondhat magáénak, és annak színvonala elismerésre méltó.

Bartl Józsefnek ítélte idei életműdíját a Magyar Festészet Napja Alapítvány. A 77 éves művész 1952 és 1959 között végezte a Magyar Képzőművészeti Főiskolát Bernáth Aurél, Fónyi Géza és Pap Gyula tanítványaként. Németországban, Lengyelországban, Szovjetunióban, Franciaországban, Oroszországban és Csehszlovákiában is járt tanulmányúton.

A szolnoki Festészeti Triennálé díját 1981-ben, Munkácsy-díját 1995-ben kapja. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja 1959-től, 1965-ben a vezetőségébe is beválasztották. A szentendrei művésztelepnek 1972-től, a Műhely Galériának 1980-tól tagja. Budapesten és Szentendrén él.

Bartl 1959-től vesz részt kiállításokon, a festmények mellett grafikát, plasztikát, gobelint, üvegkompozíciókat is készít. Az 1960-as években született festményei lírai táj- és városképek, csendéletek, enteriőrök, életképek, portrék. Feszes szerkezetű, színgazdag kompozícióin szülőhelye tárgyi, hangulati emlékeit festi meg. Jellegzetesek trombitás csendéletei.

Festészete 1972-től, Szentendrére költözésétől változik meg. A korábban is ábrázolt népi tárgyakból motívumokat (szív, tulipán, kereszt, bábu, ék, kör) emel ki. Eltávolodik a reális ábrázolástól, a valóságos elemeket stilizált népi motívumok, geometrikus formák váltják fel. Az 1970-es években született alkotásokon a képtér még egységes, a tiszta színekkel festett motívumok teret érzékeltetnek, áthatják egymást.

A 70-es, 80-as évek fordulóján kompozíciói síkszerűekké válnak. A képek meghatározó színe a fehér. A jellegzetes motívumok ritmikus sorokban, gazdag variációkban jelennek meg, kitöltve a képfelületet.

Az 1990-es évek elejétől festészete komorabbá válik, sötét színű, nagyméretű műveket alkot. A sötét felületet csak néhány motívum bontja meg.

Képei több köz- és magángyűjteményben megtalálhatók, nevéhez 17 egyéni és 20-nál is több csoportos kiállítás kötődik.

A sokak által várt életműdíj-átadó a Magyar Festészet Napja Rendezvénysorozat kiemelkedő eseménye, de a kiállítások egy része továbbra is nyitva marad a közönség előtt, illetve október 20-án még jelentős programok várják az érdeklődőket.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„A holtak kötelessége felnyitni az élők szemét."
Maurice Maeterlinck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ