Megnyílt az Art Cologne 2010
Dátum: 2010. április 22., csütörtök, 11:40
Összesen 23 ország kétszáz galériája mutatja be szobrait, festményeit, fotóit és installációit a szerdán megnyílt Art Cologne-on, a világ legrégebbi és egyik legjelentősebb nemzetközi modern és kortárs képzőművészeti vásárán.

A vasárnapig tartó vásáron milliós összegekért találhatnak gazdára egyebek mellett Ernst Ludwig Kirchner, Pablo Picasso vagy Andy Warhol pop-art művész képei. A kortárs művészeket többek között a szögekből készített alkotásairól híres Günther Uecker és Neo Rauch képviseli.

A Rajna menti 44. nemzetközi művészeti vásár legdrágább műve Edvard Munch 1916-ból származó Fiatal ülő nő című festménye, amelyet 9,5 millió euróért (2,5 milliárd forintért) kínálnak eladásra. Emellett bemutatják Gustav Klimt és Egon Schiele munkáit, Oskar Kokoschka, Max Pechstein és Erich Heckel olajképeit és a 2009 végén elhunyt Alfred Hrdlicka szobrait.

A művészeti vásáron a fiatal tehetségek is kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Daniel Hug, az Art Cologne igazgatója szerint a kiállításon már akár ötszáz euróért is hozzá lehet jutni az újonc művészek alkotásaihoz. A hagyományoknak megfelelően a feltörekvő művészek és a fiatal galériatulajdonosok, műkereskedők az Art Cologne-on külön területet kapnak, amelynek középpontjában idén Jeppe Hein dán művész Circus Hein nevű installációja áll.

Klaus Gerrit Friese, a német galériák és kiadók szövetségének vezetője szerint az Art Cologne szerencsésen túlélte a művészeti piacon az elmúlt évtizedekben dúló viharokat. Az Art Basel művészeti vásárral együtt továbbra is a legnagyobbak közé tartozik és optimistán tekint a 2010-es évre, miután tavalyi megújulásával a konkurenciák nyomását is legyőzte.

Friese elmondta: véleménye szerint a pénzügyi válság miatti gazdasági problémák sem olyan súlyosak, mint ahogy azt korábban megjósolták, hiszen szó sincs a galériák "kihalásáról". Sőt megfigyelése szerint most főként a klasszikus modern alkotók legdrágább alkotásai kelnek el, a gyűjtők ugyanis elsősorban a biztos értékek beszerzésére törekszenek.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Senki sem azonos látszatainak összegével."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ