Új tárlatok és aukciós kiállítások a 16. Műgyűjtők éjszakáján
Kortárs klasszikusok, fiatal alkotók
Dátum: 2010. május 25., kedd, 12:08
Kortárs klasszikusok és fiatal alkotók most nyíló tárlatai, aukciós kiállítások és egyéb képzőművészeti programok – ezúttal is számos újdonsággal várják a vizuális művészet kedvelőit a Falk Miksa utcai és környék-béli galériák a 16. Műgyűjtők éjszakáján. A szokásos csütörtök esti, délután 5-től éjfélig zajló programra május 27-én kerül sor.

A hazai kulturális élet mára már meghatározóvá vált programsorozatának most következő eseményén is olyan kiállításokkal, programokkal várják az érdeklődőket, melyek különleges módon színesítik a palettát, s kétségtelenül hiánypótló szerepet töltenek be.

A kortárs klasszikusok között itthon még kevéssé, ám Franciaországban jóval ismertebb Kallos Pál korai, 1949 és 1959 közötti munkáiból válogatott tárlattal várja az érdeklődőket a Kálmán Makláry Fine Arts. Ehhez az időszakhoz köthető a festő kalandos életszakasza. Az 1949-ben Magyarországról külföldre menekülő, 1950-ben Franciaországban letelepedett alkotó számára 1954-ben az egyik legismertebb párizsi galerista, Pierre Loeb szerződést ajánlott, ez volt művészi pályájának nagy fordulópontja. Korai, szürrealista műveit az 50-es évektől az absztrakt alkotások váltották fel. Ebből a korszakból kap ízelítőt a közönség a most megrendezendő, este 9 órakor megnyíló tárlaton.

A Haas Galéria a Modern Klasszikusok – Klasszikus Modernek kiállítás-sorozatának hatodik részeként Bene Géza festőművész és grafikus pályája előtt tiszteleg egy kamaratárlattal az alkotó születésének 110., halálának 50. évfordulója alkalmából. A művész a 20-as évektől már fiatalon bekerült az akkori haladó szellemű művészeti áramlatba, a II. világháborúig több jelentős kiállításon is részt vett. A háborút követő évek azonban nem kedveztek pályájának, művészetét az új realista tendencia megjelenésével kevéssé ismerték el. Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában, Pécsett és Kecskeméten, valamint más köz- és magángyűjteményekben. A Haas Galéria 17 órától egy, a művész pályája előtt tisztelgő műsoros megemlékezéssel, majd 18 és 21 órakor tárlatvezetéssel várja a közönséget.

A Bardoni Interieur Major Kamill festőművész munkáiból válogatott tárlattal készül a Műgyűjtők éjszakájára. A festő a fekete és fehér, színes és színtelen, telt és üres közötti metamorfózist, az anyag örök átváltozását kutatja. Célja, hogy az emberi test, az írott és vésett szövegek maradványainak prezentálásával tudatosítsa műveinek szemlélőben az ember és kultúrájának mulandóságát, s kitapogassa az emlékezet határait. Eme gondolatok képi megjelenítéséből kaphat ízelítőt a közönség a most nyíló kiállításon.

A Prestige Galéria „Gyorsuló idő” címmel rendez tematikus kiállítást elismert magyar kortárs képzőművészek munkáiból válogatva. A tárlat arra a kérdésre keresi a választ: vajon a művészek képesek-e érzékelni az idő-béli változások által létrejövő új struktúrákat vagy – mint ahogy sokan mások – csupán észrevétlenül elszenvedik azokat. A kiállításon Bak Imre, Bernát András, Fajó János, Haász István, Henze Tamás, Kludovácz András, Marafkó Bence, Pauer Gyula, Szikora Tamás és Szőnyei György munkái láthatók. A Pintér Sonja Galéria a Londonban született és 2004-ben Magyarországon letelepedett Karina Horitz képzőművész tárlatának ad helyet. A „Hybrid memória II.” címet viselő kiállításon nagyméretű digitális fotósorozatnak lehet tanúja a szemlélő. Ebben a speciális kontextusban a művek arra tesznek kísérletet, hogy újraértelmezzék egy adott helyszín történelmi hátterét. A Pintér Sonja Galériában azonban ez a digitális fotósorozat már az univerzális emlékezet vagy történetmesélés ábrázolásának lehetőségeit vizsgálja, a személyes múlt emléktöredékeinek felhasználásával. A kiállítás részeként tekinthető meg a művész legújabb munkája, a Genogram kísérlet címet viselő üvegfúvó által készített üveginstalláció, amely az identitást és személyes emlékezetet más szempontok szerint vizsgálja.

Barabás Zsófi festőművész alkotásait a B55 Galéria mutatja be önálló tárlaton.  Nagyméretű olaj-vászon képeit a Japánban és itthon készült vázlatai alapján alkotta, melyekkel – finom változtatásokat beiktatva – visszatér a már ismerős motívumaihoz. Képei olyan történeteket, akár álmokat jelenítenek meg, amiket nem lehet szavakkal elmesélni. A művésznő mégis vállalkozik a szóbeli kifejezésre, hiszen a Műgyűjtők éjszakáján este fél 7-től maga vezeti körbe a közönséget és tart tárlatvezetést kiállításán.

Makacs mosoly a címe annak a kiállításnak, melyet Győri Márton festőművész alkotásaiból rendeztnek a Stoll’Art Galériában. A 2000-es évek elején a fotórealizmus és koncept-festészeti dömping ellenpontjaként életre hívott színközpontú, optimista, alapvetően absztrakt indíttatású, „NEO POP” csoport egyik vezéralakja a művész. Az utóbbi öt évben egyetlen egyéni kiállításon sem vett részt, tudatosan zárkózott el a külvilágtól. Így a most zajló tárlat számos érdekességet és újdonságot tartogat mindenki számára: a festő eddig szinte teljesen ismeretlen figurális, ábrázoló világából mutat be válogatást, természetesen kiegészülve néhány hamisíthatatlan Győri-féle színfoltképpel. Győri a Műgyűjtők éjszakáján beszélgetéssel és tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket.

Az eseményen először részt vevő galéria, a Bumbum Tót Endre életművéből válogatott kiállítással és egy új kezdeményezéssel készül: az este folyamán „ChepSale”-t rendeznek, azaz kortárs és klasszikus papírmunkákból, rajzokból, festményekből rendeznek vásárt.

Tavaszi aukciós szezon lévén egy árveréssel és két akciós kiállítással is szolgálnak a galériák ezen az estén: a Dénes Galéria este fél 9-től várja a licitálni vágyókat II. Szőnyeg és Műtárgy Árverésén. Az este folyamán autentikus perzsa nomád szőnyegek, Kasmírból és Tibetből származó kézi faragású bútorok, valamint fémtárgyak kerülnek kalapács alá. Sok más érdekesség mellett különleges zoroaszter szőnyegek, egy aprólékos faragású kasmíri kincses láda és egy tibeti szakrális tőr is szerepel az árverési tételek közt.

A MissionArt Galéria a június 1-én megrendezendő XI. Képzőművészeti Aukciójának anyagát mutatja be a Műgyűjtők éjszakáján. A galériában, és az azzal szemben lévő Falk  Miksa utca 30. szám alatti kiállítótérben is helyet kapnak  a művek, melyek között egyaránt szerepelnek XX. századi  klasszikus alkotások, valamint a 60-80-as években készült, ma már klasszikusnak számító kortársak korai munkái is. Az alacsony induló árakkal szereplő alkotások között megtalálhatók kevésbé ismert művészek jó kvalitású és igen olcsó munkái, valamint a magyar művészet legnevesebbjeinek művei is. A klasszikusok között – csak néhányukat kiemelve – helyet kapnak Glatz Oszkár, Iványi-Grünwald Béla, Mattis Teutsch János, Mednyánszky László, Patkó Károly és Szőnyi István, a kortárs klasszikusok között: Bukta Imre, efZámbó István, feLugossy László, Lossonczy Tamás és Wahorn András művei.

A Pintér Aukciósházban a június 9-én sorra kerülő klasszikus festmény- és műtárgy aukció anyagából válogatott tárlattal várják a nagyközönséget. Az aukciós ház most már hagyománnyá vált havi gyakorisággal megrendezendő árverései egyre népszerűbbek, a júniusi árverésen is számos különlegességgel találkozhatnak majd a műgyűjtők.

A Kieselbach Galéria, mint az utóbbi események mindegyikén, ezúttal is meglepetés kiállítással várja az érdeklődőket, melyen ismét kvalitásos alkotások kapnak majd helyet.

A Montparnasse Galériában eredeti francia art deco bútorokkal találkozhatnak az iparművészet kedvelői. A kínálatban rendszeresen jelen lévő nagyobb bútorok (étkezők, tálalók, íróasztalok és ülőbútorok) mellett sok olyan kisebb darabbal is (zsúrkocsikkal, dísztárgyakkal, lámpákkal, egyéb kiegészítőkkel) várják a látogatókat, melyek nemcsak egy teljes lakás vagy iroda berendezésére, de egy már kialakított enteriőr hangulatának felfrissítésére, átrendezésére is alkalmasak. A Nemes Galéria XIX – XX. századi magyar festmények, grafikák, valamint régi külföldi mesterek alkotásait, az Artcore Antik & Design pedig a kényelmet és használhatóságot az igényes egyediséggel ötvöző XX. századi bútorokat mutat be ezen az estén a közönségnek.

Mint mindig, ezúttal is találkozhatnak a rendezvényre látogatók a zenei kísérőprogramokkal.  A Pintér Sonja Galéria este fél 9-től várja a jazz muzsika rajongóit Grencsó István új nevű, ám a régi csúcsminőséget továbbra is képviselő formációja, a  Grencsó Four Play Kollektív koncertjével.

Az ezúttal már 4. születésnapját ünneplő „Haas Daléria” ismét remek hangulatot varázsol majd az utcára. A Haas Galéria előtti színpadon ugyanis koncertezik majd az Aranyásók  zenekar a 60-as 70-es évek örökzöld slágereivel, valamint a Műgyűjtők éjszakájának már szinte törzstagjaként számon tartott remek tangóharmonikás, Weszely Ernő is zenél majd. 

A Műgyűjtők éjszakájának összes programja ezúttal is ingyenes.

Web-elérhetőség: www.mugyujtokejszakaja.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ Az ember nem annyi, amennyi, hanem annyi, amennyi tőle kitelik."
Örkény István
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ