World Press Photo 10
Dátum: 2010. szeptember 30., csütörtök, 10:46
Október 1-től 31-ig tekinthető meg a World Press Photo idei kiállítása a Millenárisban. A World Press Photo idei pályázata minden korábbi rekordot megdöntött azzal, hogy 128 ország 5,847 fotóriportere mérette meg magát 101.960 pályaművel.

„… A 101.960 benevezett kép láttán a zsűri minden tagja pontosan érzékelte, hogy a világban átélt fájdalomnak csak a töredékét vagyunk képesek befogadni. A dráma intenzitása valósággal bénító vizuális hatást gyakorolt ránk, annyira sűrűn ismétlődött… Ez a válogatás nem leltár a világ eseményeiről, hanem képi utazás...” - Ayperi Karabuda Ecer, a zsűri elnöke.

A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt: a kiállításon sűrítve láthatjuk korunk történelmét, hétköznapjait, politikáját, sportját, művészetét, természeti változásait, tudományos eredményeit és azokat akik a hírekben szerepelnek. Mindazoknak izgalmas élményt nyújt a kiállítás 167 fotója, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban.

A nemzetközi zsűri 13 napot töltött Amszterdamban a 101.960 fotó értékelésével (23 nemzet

63 fotográfusát díjazta), amelynek eredménye a 2010-es utazó kiállítás. A díjnyertes alkotásokat bemutató évkönyv hat nyelven jelenik meg. Az adott esztendő legkiválóbb fotóit felvonultató évkönyv egyszerre kiállítási katalógus és érdekfeszítő önálló dokumentum.

A World Press Photo független, non-profit szervezet 1955-ben alakult meg Hollandiában. Fő célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon.

Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát. Céljai megvalósítása érdekében a World Press Photo szervezet minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó-versenyét. A díjazott fotókból vándorkiállítás készül, amelyet évről évre mintegy 2.5 millió ember tekint meg 100 helyszínen a világ 45 országában. A díjnyertes alkotásokat bemutató évkönyv hat nyelven jelenik meg.

A World Press Photo évi rendes eseményei között fontos szerepet játszanak az oktatási programok. A fejlődő országokban szemináriumokat és műhelyeket szervez fotósok, fotóügynökségek és képszer - kesztők számára. A Hollandiában évente megrendezésre kerülő Joop Swart Mesterkurzus tehetséges fotósokat segít pályájuk elején. Gyakorlati tanácsokat és szakmai segítséget kapnak a sajtófotózás legkiválóbb képviselőitől.

Kísérő kiállítások: 2010-ben folytattuk azt a korábbi hagyományt, hogy kísérő kiállítást szervezünk a World Press Photo mellé. Ennek kettős jelentősége az, hogy egyrészt teret és figyelmet biztosítsunk szociálisan fontos és képileg értékes ügyeknek és alkotóknak, másrészt, ezekkel az értékes, hozzá kapcsolódó programokkal szeretnénk a World Press Photo kiállítás közönsége számára még gazdagabbá és vonzóbbá tenni magát a World Press Photo kiállítást.

Kísérő kiállítás I. – Pódium Galérián

Árnyékban – szegénység és kirekesztettség című kísérő kiállítás apropóját az adja, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács döntése alapján 2010 a Szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem európai éve. 1983 óta rendszeresen hirdetnek meg különböző témákra koncentráló európai éveket az Unióban, remélve, hogy az egységes megközelítés és a tudatos kommunikáció jobban felkelti a közvélemény figyelmét az adott kérdéskör iránt.

Az európai év önmagában nem oldja meg a szegények és kirekesztettségben élők problémáit, viszont segítheti azt, hogy a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők helyzetéről előremutató párbeszéd alakuljon ki és módot adjon példamutató kezdeményezésekre.

A kiállítás kurátorai, Révész Tamás és Bánkúti András, magyar fotográfusok Magyarországon készült riportjaiból állította össze, a későbbiekben más európai országokba is utazó kiállítást. Láthatunk képriportot értelmi sérült színészekről, autista gyerekekről, tanyasi életről, vakokról, árvákról, mélyszegénységben élőkről, félelemben élő romákról, rabszolgasorba kényszerítettről, hajléktalanokról és reménytelen helyzetben is békességben élő romákról. Fotográfusok: Bege Nóra, Fazekas István, Hartyányi Norbert, Hernád Géza, Simon Márk, Sopronyi Gyula, Stiller Ákos, Szandelszky Béla, Székelyhidi Balázs, Tury Gergely

Kísérő kiállítás II. – Csiga Galérián

A Civil Expo című kiállítás idén immár második alkalommal kíséri a magyarországi World Press Photo kiállítást. Az elsősorban amatőr fotósok munkáit bemutató esemény célja idén is az, hogy a közönség a díjnyertes sajtófotókkal közös kiállítási térben találkozzon a szűkebb világunkat, azaz a mai magyar valóságot és életérzést megörökítő „civil” munkákkal. Az Index, az Indafotó és a kiállítás szervezőjének közös fotópályázatára a kiállítást megelőző héttől és a kiállítás teljes időtartama alatt bárki pályázhat, az Indafotó oldalán keresztül feltöltött digitális pályaművekkel.

A feltöltött civil fotók mindegyike megjelenik az Indafotón, illetve a zsűri által legjobbnak ítélt pályaműveket a helyszínen óriás kivetítőkön tekinthetik meg a látogatók. A folyamatos, napról napra bővülő vetítés során újabb és újabb érdekes, izgalmas, vagy éppen elgondolkodtató fotókkal találkozhatunk, melyek később a Civil Expo weboldalán is megtekinthetők. A kezdeményezést már a tavalyi évben is lelkesen fogadó civil fotósok visszajelzéseit figyelembe véve idén a World Press Photo egyes kategóriájában indíthatnak fotót a pályázók, így hírfotó, emberek a hírekben, sportfotó-akció, sportfotó-történetek, mindennapi élet témájú képekkel ugyanúgy pályázhatnak, mint portrékkal és természetfotókkal. Az Indafotóra feltöltött pályaművek a Civil Expo weboldalán lesznek elérhetők, melyekből a World Press Photo kiállítást szervező Révész Tamás fotográfus elnökletével az Index és az Inda fotósaiból, szakértőiből álló zsűri választja ki azokat a kiemelkedő munkákat, melyekből a kiállítás helyszínén vetítés készül.

A World Press Photo szervezetről és tevékenységéről további információk olvashatók a honlapon: www.worldpressphoto.org.  

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ A te szabadságod ott ér véget, ahol az én orrom kezdődik"
Angol közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ