Nemzetközi szenzáció a Budapest Art Fair-en
Dátum: 2010. november 10., szerda, 12:18
A legismertebb hazai galériák bemutatkozása és számos izgalmas kulturális program mellett egy igazi nemzetközi szenzációval is jelentkezik az idei Budapest Art Fair - november 25-28-között - a Műcsarnokban. A Párizsi Biennálén tartott főpróbája után először Budapesten mutatkozik be a Heroes Corner, melynek keretében majd’ 30 nemzetközi galéria vonultatja fel válogatott alkotásait Szarajevótól Rigáig, New Yorktól Jekatyerinburgig.

Vezető hazai modern és kortárs galériák mellett a Budapest Art Fair már öt éve dolgozik visszatérő külföldi kiállítókkal, mint a Pascal Lansberg (Párizs), a Galerie Hilger (Bécs), a Le Minotaure (Párizs/Tel Aviv), a Knoll (Bécs/Budapest/Moszkva) és a Gilden’s Arts (London). Idén azonban egy speciális - a Párizsi Biennálén debütált - installációs ötlet megvalósításával tucatnyi ország majd’ 30 galériája ad betekintést Közép és Kelet Európa művészeinek és galériáinak változatos világába egy közös standon, méretben, technikában, hangvételben nagyon változatos összképet adva a régióról. 

A Heroes Corner kiállított művei 75 éven ívelnek át. Egy moszkvai galéria, a Na Lenivke hozza az Egy lány portréjá-t 1935-ből, a bukaresti Ivan Gallery – az idei bázeli vásár egyik nagy kedvence - 2010-es munkát választott, A parkban-t, Bartha Sándortól. Szintén idei mű a Madonna a színpadon, a Rigas Galériából, 1962-es A darukezelő, és 2007-es, Esther Moroze portréja. Erős a fotóválogatás is: Katya Belkina lovon ülő meztelen önarcképe, ami Petrov-Vodkin 1912-es Fürdik a vörös ló című képének modern átirata (Fotoloft, Moszkva) illetve egy felkavaró Putyin portré, a World Press Fotó nyertes Szergej Maximishintől, Párizsból a RussianTeaRoom Galériától. Mindezeken túl grafikák, vidomunkák és szobrok is szerepelnek a Heroes Corner válogatásában. Kíváncsian várjuk élőben, milyen lesz Paolo Vivian vasból készült vonalkódja, amivel a várnai Bulart Galéria szerepel és Nazar Bilyk szobra, az Eső, amit a New Yorkban és Kievben működő Black Square Galéria hoz a Budapest Art Fair-re.

És természetesen itt lesznek a vezető hazai galériák is, akik komoly sikereket aratnak nemzetközi porondokon és galériatereik is helytállnának bármelyik európai nagyvárosban.

A Budapest Art Fair idén a művészettörténet egyik legdinamikusabb, legizgalmasabb korszakát bemutató modern illetve a kortárs képzőművészeti alkotásokat vonultatja fel számos kiegészítő programmal övezve. Így a különböző szakmai programok mellett gyermekprogramok, filmvetítések, tárlatvezetések gyarapítják az amúgy is gazdag kínálatot. Itt láthatja először a hazai nagyérdemű az Untitled című filmet, mely New York művészeti életének kulisszatitkaiba vezet el bennünket. Kinek a kezében volt a gép, amikor A milicista halála című fotó(sorozat) készült? – többek között a Robert Capa nevéhez kötött alkotás eredetét is megvitatják a Budapest Art Fair-en rendezendő Artmagazin beszélgetésen. Itt lesz a WAMP, a wasárnapi művész piac, most kivételesen szombaton is, művészethez kötődő designtárgyakkal. Az Artfair Bistroban még a sütemények is festmények alapján születtek, sőt szimbiózisba lép a zene a képzőművészettel – a Budapest Art Fair-en olyan számok szólalnak meg, melynek szerzői, előadói maguk is nagy hódolói a képzőművészetnek. 

A tavalyi siker folytatásaként idén is lesz jótékonysági aukció és először érkezik Magyarországra a The Age of Optimism, az az egyedülálló kiállítás, ahol Rodchenkot és kortársait, az orosz fotográfia 1920-30-as éveinek termését ismerhetjük meg: a Műcsarnok egy önálló termében nyolcvan, eredeti negatívokról készített nagyítás mutatja a fotótörténet egyik legizgalmasabb korszakát.

“Az Artfair Bistroban még a sütemények is festmények alapján születtek”

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„A szeretetnek tevékenynek kell lennie."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ