Nemzetközi szenzáció a Budapest Art Fair-en
Dátum: 2010. november 10., szerda, 12:18
A legismertebb hazai galériák bemutatkozása és számos izgalmas kulturális program mellett egy igazi nemzetközi szenzációval is jelentkezik az idei Budapest Art Fair - november 25-28-között - a Műcsarnokban. A Párizsi Biennálén tartott főpróbája után először Budapesten mutatkozik be a Heroes Corner, melynek keretében majd’ 30 nemzetközi galéria vonultatja fel válogatott alkotásait Szarajevótól Rigáig, New Yorktól Jekatyerinburgig.

Vezető hazai modern és kortárs galériák mellett a Budapest Art Fair már öt éve dolgozik visszatérő külföldi kiállítókkal, mint a Pascal Lansberg (Párizs), a Galerie Hilger (Bécs), a Le Minotaure (Párizs/Tel Aviv), a Knoll (Bécs/Budapest/Moszkva) és a Gilden’s Arts (London). Idén azonban egy speciális - a Párizsi Biennálén debütált - installációs ötlet megvalósításával tucatnyi ország majd’ 30 galériája ad betekintést Közép és Kelet Európa művészeinek és galériáinak változatos világába egy közös standon, méretben, technikában, hangvételben nagyon változatos összképet adva a régióról. 

A Heroes Corner kiállított művei 75 éven ívelnek át. Egy moszkvai galéria, a Na Lenivke hozza az Egy lány portréjá-t 1935-ből, a bukaresti Ivan Gallery – az idei bázeli vásár egyik nagy kedvence - 2010-es munkát választott, A parkban-t, Bartha Sándortól. Szintén idei mű a Madonna a színpadon, a Rigas Galériából, 1962-es A darukezelő, és 2007-es, Esther Moroze portréja. Erős a fotóválogatás is: Katya Belkina lovon ülő meztelen önarcképe, ami Petrov-Vodkin 1912-es Fürdik a vörös ló című képének modern átirata (Fotoloft, Moszkva) illetve egy felkavaró Putyin portré, a World Press Fotó nyertes Szergej Maximishintől, Párizsból a RussianTeaRoom Galériától. Mindezeken túl grafikák, vidomunkák és szobrok is szerepelnek a Heroes Corner válogatásában. Kíváncsian várjuk élőben, milyen lesz Paolo Vivian vasból készült vonalkódja, amivel a várnai Bulart Galéria szerepel és Nazar Bilyk szobra, az Eső, amit a New Yorkban és Kievben működő Black Square Galéria hoz a Budapest Art Fair-re.

És természetesen itt lesznek a vezető hazai galériák is, akik komoly sikereket aratnak nemzetközi porondokon és galériatereik is helytállnának bármelyik európai nagyvárosban.

A Budapest Art Fair idén a művészettörténet egyik legdinamikusabb, legizgalmasabb korszakát bemutató modern illetve a kortárs képzőművészeti alkotásokat vonultatja fel számos kiegészítő programmal övezve. Így a különböző szakmai programok mellett gyermekprogramok, filmvetítések, tárlatvezetések gyarapítják az amúgy is gazdag kínálatot. Itt láthatja először a hazai nagyérdemű az Untitled című filmet, mely New York művészeti életének kulisszatitkaiba vezet el bennünket. Kinek a kezében volt a gép, amikor A milicista halála című fotó(sorozat) készült? – többek között a Robert Capa nevéhez kötött alkotás eredetét is megvitatják a Budapest Art Fair-en rendezendő Artmagazin beszélgetésen. Itt lesz a WAMP, a wasárnapi művész piac, most kivételesen szombaton is, művészethez kötődő designtárgyakkal. Az Artfair Bistroban még a sütemények is festmények alapján születtek, sőt szimbiózisba lép a zene a képzőművészettel – a Budapest Art Fair-en olyan számok szólalnak meg, melynek szerzői, előadói maguk is nagy hódolói a képzőművészetnek. 

A tavalyi siker folytatásaként idén is lesz jótékonysági aukció és először érkezik Magyarországra a The Age of Optimism, az az egyedülálló kiállítás, ahol Rodchenkot és kortársait, az orosz fotográfia 1920-30-as éveinek termését ismerhetjük meg: a Műcsarnok egy önálló termében nyolcvan, eredeti negatívokról készített nagyítás mutatja a fotótörténet egyik legizgalmasabb korszakát.

“Az Artfair Bistroban még a sütemények is festmények alapján születtek”

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ Ha magunkhoz veszünk egy éhező kutyát, és ellátjuk minden jóval nem fog megharapni. Ez a legfőbb különbség a kutya és az ember között."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ