Magyar siker Párizsban
Dátum: 2010. november 17., szerda, 7:26
Czigány Ákos magyar és Alexis Cordesse francia fotóművészek megosztva nyerték el idén a két évente kiosztásra kerülő Lucien Hervé és Rodolf Hervé-díjat.

A 6 ezer euró jutalommal járó elismerést kedden este vehették át a díjazottak Párizsban, a fotóhónap keretében a nyertes sorozatokból összeállított kiállítás megnyitóján, az École Spéciale d,Architecture (ESA - Építészeti Főiskola) épületében, amely intézmény nagy jelentőséget tulajdonít a fotózásnak az építészhallgatók oktatásában.

A magyar származású Lucien Hervé száz éve született, s 1929-től élt Párizsban, ahol 2007-ben hunyt el. A nyolc évvel ezelőtt általa és felesége, Judith által a tíz éve elhunyt fiúk, a szintén fotós Rodolf emlékére alapított díjat negyedszerre ítélte oda a nemzetközi szakmai zsűri, amely az előzetesen kiválogatott 18 pályázatból díjazta a két legjobbat. Az elismerés alapvető célja 25 és 43 év közötti, Franciaországban vagy Magyarországon élő hivatásos fotósok munkájának megismertetése a nagyobb közönséggel.

Az idei pályázatra - amely A város nyelve címet kapta - a magyar győztes, a 38 éves Czigány Ákos Egek című sorozatával pályázott, amelyet kifejezetten a meghirdetett tematikára készített. A budapesti belvárosi bérházak udvarából függőlegesen felfelé állított fényképezőgéppel készült fekete-fehér felvételeken a körfolyosók szigorúan megkomponált szerkezetben fogják közre az eget.

A magyar díjazott az MTI-nek a kiállítás megnyitóján elmondta: nagyon fontos számára Lucien Hervé öröksége, az architektúrális képalkotás, amely egyrészt a jól szerkesztettséget, másrészt az építészeti tematikát is jelenti.

A pályázat címéhez hasonlóan Czigány Ákos is áttételesen próbálta megragadni a város tematikáját a 22 képből álló sorozatban, mivel az urbanizmus vagy a városi létezés önmagában nem annyira érdekelte. Saját megfogalmazása szerint munkája a ház és az ég kapcsolatáról, az ember két lakóhelye közti párbeszédről szól elsősorban. Ezenkívül a sorozatban egy formajáték is megfigyelhető, miután az "égmetszetek" különböző szabályos alakzatokat rajzolnak ki, s így egy sajátos nyelvi karaktert is kialakítanak, amely akár a város nyelvének is tekinthető - tette hozzá a művész.

Czigány Ákos Hiroshi Sugimoto kortárs japán fotóművésznek dedikálta az Egek című munkáját, aki egy híres sorozatában hozzá hasonló módon fényképezett mozikban: a japán fotós felvételein a filmvászon fehér téglalapját a moziterem sötétje veszi körül, éppen úgy, mint ahogy Czigány Ákos képein a házak keretezik az eget.

A pályázat leadása után a művész folytatta a belvárosi bérházakban a fotózást, és az azóta készült képekből B. felett az ég címmel november 12-én nyílt tárlat a budapesti Nessim Galériában. A díjnyertes sorozatot - amely Párizsban december 10-ig látható - a jövő év elején a budapesti Francia Intézetben megnyíló kiállításon láthatja majd a magyar közönség.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„A céltábla nem lőhet vissza."
Molnár Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ