Magyar fotós nyerte el a Paris Photo fődíját
Dátum: 2010. november 17., szerda, 17:46
Ősz Gábor fotóművész vehette át szerdán a párizsi fotóhónap legjelentősebb rendezvénye, a Paris Photo elnevezésű fotográfiai vásár és kiállítás idei fődíját.

A BMW által felajánlott 12 ezer euró jutalommal járó elismerést hetedik alkalommal ítélte oda a nemzetközi zsűri, amely a rangos eseményen kiállító kortárs alkotók előzetesen kiválogatott húsz pályázatából díjazta a legjobbat.

Az Elektromos vízió témában meghirdetett pályázaton Ősz Gábor Állandó napfény (Permanent Daylight) című különleges, camera obscurát használó kísérletező sorozata bizonyult a legkiválóbbnak, amelyben a mesterséges fény és az építészet kapcsolata kerül a középpontba.

A nyolcvanas években festőként indult, Amszterdamban élő magyar fotóművészt a párizsi Loevenbruck Galéria képviseli a vásáron. A győztes munka alapjául az Amszterdam határában található üvegházak szolgáltak, amelyeket a nővények fejlődése érdekében éjjel is különleges fényekkel világítanak meg.

A Paris Photo csütörtökön nyílik meg a nagyközönség számára. A Louvre múzeumának üvegpiramisa alatti 3 ezer négyzetméter alapterületű kiállítótérben 14. alkalommal rendezik meg a fotóművészet egyik legjelentősebb éves találkozóját, amelyre november 21-ig csaknem 40 ezer látogatót várnak a szervezők.

A vásár programjaihoz számos múzeum és galéria csatlakozik, idén egyik kiemelt helyszín a Párizsi Magyar Intézet. Az esemény központi kiállításának tematikája Közép-Európa, plakátján André Kertész egyik fotója szerepel.

A központi kiállításon kívül - ahol csaknem száz művész munkái láthatók - a közép-európai fotósok alkotásai közül a 25 országból érkezett 106 kiállító (91 fotógaléria, illetve ügynökség és 15 művészeti kiadó) standján pénztárcájuknak és ízlésüknek megfelelően átlagosan 300 és 100 ezer euró között válogathatnak a fotó szerelmesei az egyre drágábban kínált vintázs képek (korabeli, eredeti előhívású felvételek) között. Magyarországot idén három galéria, a Vintage, a Faur Zsófi - Ráday Galéria és a Lumen Galéria külön standdal képviseli.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ