Magyar nyerte a Word Press Photo kategóriadíját
Dátum: 2011. február 11., péntek, 11:24
Lakatos Péter, az MTI fotósa elnyerte a World Press Photo első díját a Spot News kategóriában. A kép egy öngyilkos ugrását ábrázolja a Szabadság-hídról.

Lakatos Péter felvétele egy 2010. május 22-i tragédiát örökített meg. Egy ötven év körüli férfi a Szabadság híd egyik pillérének csúcsán lévő turulmadárra kapaszkodott fel, ahol éghető folyadékkal locsolta le a ruháját, majd pedig meggyújtotta, és levetette magát a magasból.

A fotópályázat egyik legfontosabb, Spot News (hírkép) kategóriájában díjazott fényképen az ugrás pillanata látható.

A fotóriporterek legrangosabb elismerését, az év képe díjat egy dél-afrikai fotós, Jodi Bieber nyerte el egy, a családja által megcsonkított afganisztáni fiatal nő, Bibi Aisa portréjával.

A 18 éves nő Uruzgan afgán tartományban élt, és visszamenekült a családjához, mert férje erőszakosan bánt vele. Egy éjjel megérkeztek a tálibok, parancsnokuk utasítására lefogták a nőt, a férj pedig levágta a fülét és megcsonkította az orrát. Bibi Aisát segélyszervezeti alkalmazottak mentették meg. A nő később Amerikába került, ott plasztikai műtétet hajtottak végre rajta, jelenleg az Egyesült Államokban él.

Jodi Bieber fotója a portré kategóriában is elnyerte az első díjat. Az alkotó korábban már nyolc díjat nyert a World Press Photo pályázatain. Ruth Eichhorn, a zsűri tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani fődíjas képnek különös erőt ad a brutális erőszakot elszenvedő nő méltóságteljes pillantása.

A World Pres Photo zsűrije idén kilenc témakategóriában 23 ország 56 fotósát díjazta. A pályázók száma ezúttal minden korábbit felülmúlt: 125 ország 5847 fotósa 108 059 fényképpel indult a rangos versenyben.

Az ünnepélyes díjkiosztót május 7-én tartják Amszterdamban. A nyertes fotókat április 22. és június 19. között a város Oude Kerk kiállítótermében lehet megtekinteni, utána pedig a világban több száz helyen mutatják be.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ A lángész számára a földön csak egy hely van, ahol menedéket élvezhet, és ez – a sír."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ