Múzeumok majálisa
Dátum: 2006. május 8., hétfő, 14:34
Minden eddiginél gazdagabb programmal készülnek a múzeumok május 20-án és 21-én a Magyar Nemzeti Múzeumban és annak kertjében az idei majálisra, amelynek fővédnöke dr. Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere.
 Az idei fő téma - amint az a hétfő délutáni sajtótájékoztatón elhangzott - „múzeumok és az ifjúság".

Szinte az összes magyarországi múzeum és közgyűjtemény képviselteti magát a belépő díj nélküli rendezvényen.

A gyerekek bizonyára nagyon örülnek majd a kézműves foglalkozásoknak, amelyek közül különösen érdekesnek ígérkezik a zászlók, papír- és terményjátékok, párták és mozaikok készítése, gemmavésés gipszből, gyöngyfűzés, hímzés, üveg- és papírtányér-festés.

Marcipánfigurákat és bonbonos dobozokat is lehet készíteni, csuhékosarat fonni, aranyszarvast festeni, indián díszeket alkotni, csörgőt, rongy- és papírbabákat formázni.

Megismerkedhetnek az érdeklődők a linómetszés és a nyomás művészetével, a japán pörgettyűk készítésének titkaival, lehet pecséteket tervezni és címeres levelet írni.

Külön standokon a nagyobbacskák színházi kulisszát tervezhetnek, vármaketteket, maszkokat, öltöztető figurákat barkácsolhatnak, boros címkét rajzolhatnak.

A gőzgéptől a kovácsműhelyig, a bútorrestaurálástól a gyékényfonásig számos régi foglalkozás és annak gépei, eszközei mutatkoznak be.

Lesz vizes játszóház, pénzverés, fényképezés korhű jelmezekben. Megismerkedhetnek a résztvevők a héber ABC betűivel és elsősegély bemutatót is tartanak.

A Magyar Nemzeti Múzeum épületén belül is érdekes programok várják a résztvevőket. A tematikus történelmi túrák összefoglaló címe: „vezess a múltnak ösvényein..:"

Se szeri, se száma a fellépő művészeknek, az előadásoknak, a kísérő programoknak. A múzeumkerti forgatagban lesz Mesterségek Utcája és Udvara is, utcazenészekkel, népi iparművészekkel és gasztronómiai meglepetésekkel.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Aforizmák
„ A történész: visszafelé tekintő próféta."
August Wilhelm von Schlegel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ