Souto de Moura nyerte a Pritzker-díjat
Dátum: 2011. március 30., szerda, 9:14
A Pritzker Építészeti Díjat idén Eduardo Souto de Moura portugál építész nyerte, aki a gondosan a környezethez illesztett épületeivel és munkáinak izgalmas színvilágával vívta ki magának a szakma elismerését.

Az 58 esztendős építész olyan korábbi díjazottak után veheti át az építészeti Nobel-díjként is emlegetett elismerést, mint Frank Gehry, Tadao Ando és Renzo Piano. Souto de Moura Portugáliában és Európa más országaiban épült lakóházak, szállodák, múzeumok, sportlétesítmények tervezőjeként érdemelte ki a rangos díjat.

"Építészete nem szembetűnő, frivol vagy festői. Intelligencia és komolyság itatja át munkáit" - méltatta a díjazottat a Pritzker zsűrije. Mint közleményükben megjegyezték: Souto de Moura alkotásai nem mérhetők fel egy gyors pillantással, elmélyült figyelmet kívánnak. Mint a költemények, az ő munkái is érzelmileg hatnak azokra, akik veszik a fáradságot arra, hogy figyelmesen szemléljék.

A portugál szakember korábban többször hangsúlyozta, milyen fontosnak tartja, hogy egy épület egyszerűen teljesítse funkcióját, és a környezetéhez aktuálisan, valamint globális szinten egyaránt illeszkedjen.

"Nincs ökológiai építészet, nincs intelligens építészet, nincs fenntartható építészet - csak jó építészet" - mondta 2004-ben egy szakmai fórumon.

A Pritzker-díjat odaítélő zsűri Souto de Moura építészeti alkotásai közül kiemelte a portugáliai Braga város hegyoldalára tervezett sportstadiont, valamint az Amares város melletti zárda- és monostoregyüttes helyreállítását és átalakítását, amelynek során az építész "olyan tereket alkotott, amelyek koncepciójukban összeférnek mind a történelmi múlttal mind a modern korral".

Souto de Moura, aki korábban Alvaro Siza szárnyai alatt dolgozott, 1980-ban kezdte önálló pályafutását, miután megnyerte a szülővárosa, Porto kulturális központjának megtervezésére kiírt pályázatot. Jelenleg tervezői munkái mellett a Portói Egyetemen és vendégprofesszorként többek között a Harvardon is tanít.

A Pritzker-díjat június 2-án adják át Washingtonban. A rangos elismeréssel 100 ezer dolláros jutalom is jár.

Souto de Moura a második portugál építész Alvaro Siza után, aki átveheti a díjat.

"Amikor telefonon közölték, hogy én nyertem el a Pritzkert, alig tudtam elhinni. A tény, hogy ez a második alkalom, amikor egy portugál építészt választottak, még jelentősebbé teszi számomra" - írta közleményében a díjazott.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ Amikor fiatalabb voltam, mindenre emlékeztem, akár megtörtént, akár nem."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ