Plein-Art művészeti fesztivál
Dátum: 2006. május 16., kedd, 16:19
Németország lesz a díszvendég a Plein-Art, a Ráday Kultucca hagyományos kortárs művészeti fesztiválján péntektõl vasárnapig - jelentették be kedden a Goethe Intézetben tartott sajtótájékoztatón.

Gabriele Gauler, az intézet igazgatónõje megjegyezte, alig hogy a Ráday utcába költöztek, már a második művészeti fesztivál részesei lehetnek. Az Erlin Galériában lesz Sabine Franek és Bernd Damke élvonalbeli berlini képzõművészek kiállítása és egy stuttgarti mûvészcsoport is bemutatkozik az Art9 Galériában csakúgy, mint négy neves finn képzõmûvész, a Pinta csoport, akiket az igazgatónõ külön köszöntött. Elmondta még, hogy Európa oázisokkal címen zenés bemutatót szervez a Goethe Intézet egy XIX. században élt német újságíróról.

Szilágyi Márta, a fesztivál fõszervezõje elmondta, hogy idén elsõsorban az alternatív képzõművészet felé nyitottak, és sok fiatal művésznek adnak bemutatkozási lehetõséget, mint például a pécsi mesteriskola növendékeinek. Emellett nagynevű művészek is kiállítanak, mint Jovián György Munkácsy-díjas festõ. A Ráday utcában szobortárlat, az úttest fölött művészzászló-kiállítás lesz látható, de a zene kedvelõinek is gazdag program ígérkezik. Hallhatják majd a többi között a Yengibarian Triót és az Egy Kiss Erzsi Zene koncertet.

Gegessy Ferenc, a IX. kerület polgármestere arról beszélt, hogy a Plein-Art fesztivál a legrégibb Ráday utcai rendezvényük, nyolc éve tartják meg és a legújabb helyszín a Goethe Intézet, amelyik nemcsak helyet ad a programoknak, hanem aktívan részt vesz a szervezésben is. Az önkormányzat fõ törekvése, hogy Belsõ Ferencváros Budapest kulturális centruma legyen.

Paál Kálmán alpolgármester részletesen elmondta, hogy a Ráday utca 18. alatt levõ épületben filmművészeti központot hoznak létre, ott kap helyet egy kiállító terem és Ferencváros helytörténeti gyűjteménye. A centrum az év végére elkészül. Mindehhez Temesi Sándor, az önkormányzat sajtófõnöke hozzátette, hogy a Ráday utca vonzáskörzetéhez tartozó Mátyás utcában pedig Európai Kortárs Zenei Központot alakítanak ki, és ez egyedülálló lesz Közép-Európában.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ ...nem mindenki oroszlán, aki az akar lenni."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ