Keletnek áll a világ
Dátum: 2006. május 26., péntek, 10:52
Az alábbiakban a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum – a Múzeumok Éjszakája keretében megrendezett – keleti nyárköszöntő rendezvényéről olvashatnak.
                 2006. június 24. 16:00 – 02.00 óra

                         Ráth György Múzeum kertje
          1068 Budapest, Városligeti fasor 12. Tel.: 342-3916

KELETNEK ÁLL A VILÁG!

2006-ban immár negyedszer rendezzük meg a Múzeumok Éjszakája keretében keleti nyárköszöntő rendezvényünket. Idén az ezerarcú Ázsiát és – állandó kiállításunkhoz kapcsolódva – azokat a magyarokat helyezzük a középpontba, akik valamilyen úton-módon Ázsia szerelmesei lettek.

                                 Programterv:

16:00 – 17:00              A vadászba szerelmes medve – mesék Szibériából  

Az esti programok előtt, idén először, délután 4 órától a gyerekeknek adjuk át kertünket egy különleges, interaktív programmal. A 11 éve működő Yenisei együttes gyerekenek szóló műsora mongol és burját meséket dolgoz fel a buddhizmus és a sámánizmus „mesebeli” elemeire építve. Az együttes tagjai: Fődi Ágnes, aki a sztyeppei népek húros (pengetős) hangszerein játszik (pl. dombra) és énekel, valamint e tájegységek fúvós (perem, haránt, ill. dugós) hangszereit (pl. dizi, furulyák) használja. Zsirmik István dorombművész, aki a hangszer fémből, fából és csontokból készült változatain játszik, és a dorombjáték szakrális elemeit is kutatja. Nádfúvós hangszereket (pl. mey, sounna, zurna) használ, valamint egyedi kiképzésű instrumentumokat (imakürt, gong, zenélő edény, madársípok) is kezel.

18:00                           Megnyitó –
Dr. Rabin László, Terézváros alpolgármestere üdvözli a vendégeket.

18:15-18:30                Tuva énekek – Somfai Kara Dávid
mongolista, Mongóliában (Tuvában) tanulta a hö-mi éneklés technikáját. Ez az egészen különleges énekmód két hang egyidejű megszólaltatását teszi lehetővé, az emberi hang teljesítőképességének határain. Az alaphangot talán a doromb hangszínéhez hasonlíthatnának, míg a másik, a nyelv helyzetének változtatásával, különböző dallamokon szólal meg. A tuva énekeken kívül mongol népdalokból hallhatnak rövid ízelítőt az érdeklődők.

18:30 – 19:30              Éneklő szitár és pergő nyelvű tabla – Tóth Szabolcs,
szitár; Mótyán Tibor, tabla.

Tóth Szabolcs Pandit Budhaditya Mukherjee, az Imdad Khani Gharana világhírű szitárosánál kezdett tanulni Kalkuttában, majd Pandit Rajeev Janardan, a gayaki ang, vagyis az "éneklő szitár" jelenlegi legkiválóbb szitárjátékosának magántanítványa lett. Mestere mellett olyan kiválóságok tanítják még, mint a shankar-gitár legnevesebb művésze, Dr. Kamala Shankar és a tablajátékos Pandit Vinode Pathak. Indiában számos alkalommal koncertezett mesterével. Szólóestjein olyan neves tablások kíséretében játszhatott Indiában, mint Anil Moghe vagy Pundlik Bhagwat. Itthon még kevesen hallhatták zenéjét, de mielőtt elindulna újabb egy éves tanulmány- és koncertkörútjára Indiába, egy este még nekünk énekel a szitárja.

20:00 – 21:00              Úzgin Űver – A mongol elnevezés jelentése „vízben szegény terület”. A 15 éve alakult zenekar zenei célkitűzése, hogy különböző népzenéket kiindulópontnak tekintve, a régi és modern hangszereket, hangzásokat és technikákat felhasználva egyéni zenei világot alakítson ki.

Farkas Marcsi: hegedű, ének; Homoki Péter: gitár, elektronika, ütősök; Majoros Gyula: klarinét, furulyák, duda zurna, doromb, ének; Babits Antal: basszusklarinét; Vincze Norbert: dobok.

21:15 – 21:30              Díjátadó – Azok között, akik regisztrálják magukat a rendezvényen, szponzoraink által felajánlott értékes nyereményeket sorsolunk ki.

22:00                           Filmbemutató: Ázsia szerelmese – Hopp Ferenc életéről. Rendezte: Zajti Gábor. Az alapítónkról készült filmet most először láthatja a nagyközönség. Gyereksarok: A hátsó kertben mongol jurtát állítunk fel, ahol mongol, tibeti, kínai játékokkal várunk mindenkit. Az itt felállított obóhoz bárki hozhat követ, amelyett a helyszínen megfesthet.

A gyerekek a belépőjegy mellé ingyenes gyerekvezetőt kapnak, így rejtvények és rejtélyek segítségével barangolhatják be kiállításainkat.

A rendezvény ideje alatt a Shalimar Étterem kínál – mérsékelt áron – indiai étekülönlegességeket.

Megtekinthető kiállításaink:

Tűzben égő telihold – Mai kínai porcelánok
A 2006-os évet a kínai kerámiaművészet fellegvárában, Jinghezdenben készült kerámia sorozat megszerzésével nyitottuk. A kerámiák kitűnően szemléltetik, hogy a mai kínai porcelánkészítés hogyan viszi tovább a kínai kerámia hagyományos típusait, s milyen újításokat alkalmaz. A kiállítást a kínai kerámia történetét bemutató kiállításunk lebontása nélkül, annak kiegészítése és folytatásaképpen állítottuk fel.

Hamvas őszibarack és mohamedánkék – A kínai kerámia művészete

Keleti műgyűjtés Magyarországon
Ráth György Emlékszoba

Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum

1062 Budapest, Andrássy út 103. Tel: 322-8476

2005. június 24. 18.00 – 02.00 óra

18 és 2 óra között folyamatos tárlatvezetéssel várjuk vendégeinket

a „MAKI-E –  XIX. századi japán lakkművészet a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményéből” című kiállításunkon.

A kiállításhoz ebből az alkalomból különleges „fény-vezetőt” készítünk, ennek segítségével új, fénylő szemmel nézhetik meg tárlatunkat.

S ha már elfáradtak a múzeumjárásban, szeretettel várunk mindenkit egy kis felüdülésre keleti kertünkben.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„A legnagyobb dolog a világon: fiatalon meghalni, de lehetőleg minél később."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ