Kovács Péter kapta az idei Tornyai-plakettet
Dátum: 2011. október 8., szombat, 18:44
Kovács Péter grafikus kapta az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, az idei Tornyai-plakettet; a művész az elismerést szombaton a kiállítás megnyitóján vehette át az Alföldi Galériában.

A december 4-éig látogatható kiállításon 177 művész 263 alkotását - 148 festményt, 35 grafikai és 80 szobrászati, plasztikai művet - láthat a nagyközönség. Az 1954 óta megrendezett tárlat meghívásos kiállítás, melyre olyan művészek kapnak invitálást, akik valamilyen módon kötődnek a városhoz vagy a már történelmi múlttal rendelkező képzőművészeti seregszemléhez. Egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát.

A Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakát 1970-ben Barcsay Jenő és Fónyi Géza tanítványaként elvégző Kovács Péter a megnyitót követően az MTI-nek elmondta, még hallgatóként, az 1960-as években vett részt először az őszi tárlaton. A diplomaszerzés után is kiállított Vásárhelyen, később, bár a zsűrizésben többször is részt vett, inkább passzív szemlélőjévé vált a tárlatnak. Többszöri meghívás és hosszas unszolás után tavaly tért vissza kiállítóként az Alföldi Galériába, a tárlat fődíja azonban minden tekintetben meglepetéséként érte.

A Tornyai-plakettel a zsűri minden évben a legsikeresebbnek ítélt művész munkásságát ismeri el, mely jelentős szakmai és anyagi elismeréssel jár. A Szabó Iván szobrászművész által tervezett plakettet a díjazottak csak egyszer kaphatják meg. Az eleinte csupán erkölcsi, majd 1966 óta anyagi elismerést is jelentő fődíj odaítéléséről zsűri dönt, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár a hódmezővásárhelyi önkormányzat felajánlása révén.

Lázár János polgármester megnyitóbeszédében hangsúlyozta, az őszi tárlat képes volt a XX. század hódmezővásárhelyi, alföldi művészeti tradícióit megtartani és a XXI. század elején úgy megújulni, hogy ezzel bemutatkozási lehetőséget és teret biztosít a fiatal alkotóknak is. A hódmezővásárhelyiekben megmaradt a művészet iránti igény és igényesség, ezt a kiállítás nézőközönsége is bizonyítja - tette hozzá.

A Fidesz országgyűlési frakcióját is vezető politikus kifejtette, a kultúra, a rendezett környezet, a szép tárgyak iránti igény alapvetően nem a pénztől függ. "Lehet sok pénzünk, európai uniós támogatásból felújíthatjuk épületek százait, ezreit, ettől még önmagában nem lesz komoly kulturális élet Magyarországon" - mondta a politikus, aki szerint meg kell teremteni a társadalomban annak az igénynek a szükségét, hogy odafigyeljenek és együtt éljenek a kultúrával, és megpróbálják azt megérteni.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ