Magyar fődíj a Franciaországban
Dátum: 2011. október 15., szombat, 20:14
Dezső Tamás fotóművész Itt, Bárhol című sorozata nyerte el a Nagydíjat a Jeune Création Européenne (Fiatal Európai Alkotás) elnevezésű utazó biennálé péntek esti megnyitóján a franciaországi Montrouge-ban.

A Párizs melletti kisváros 4 ezer négyzetméter alapterületű gyárépületéből átalakított kiállítóhelyén harmadik alkalommal kerül megrendezésre október 15. és november 13. között a fiatal európai kortárs alkotókat bemutató kiállítás, amelyre tíz ország (Magyarország mellett Ausztria, Franciaország, Hollandia, Litvánia, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovákia) nyolcvan művésze kapott meghívást.

A megnyitón három művet díjaztak, Dezső Tamás mellett különdíjat kapott az olasz Cesare Bignotti és a litván Lina Albrikiené. A legutóbbi, 2009-ben megrendezett biennálén is magyar alkotást ítélt a legjobbnak a nemzetközi zsűri.

A magyar duplázás az utazó kiállítást kezdeményező polgármester, Jean-Loup Metton szerint mindenekelőtt a kiváló magyar válogatásnak köszönhető. A független kurátor, Stenczer Sári ugyanis Pécs önkormányzatának támogatásával Fiatal Kortárs Állásfoglalások címmel országos pályázatot írt ki társadalomkritikus témájú alkotásokra, majd a beérkezett művekből májusban egy csoportos tárlatot rendezett a pécsi régi Bóbita Bábszínház Mária utcai épületében. Az ott kiállított 35 fiatal művész változatos anyagából (fotókból, festményekből, plakátokból, videókból) egy független szakmai zsűri válogatta ki azt a nyolc alkotást, amely Montrouge-ban kiállításra került.

A magyar válogatásban bemutatott kiállítók különböző formavilággal dolgoznak, de közös bennük, hogy a magyar társadalmat foglalkoztató kérdésekre és problémákra kritikusan reflektálnak, legyen az a természetben, a munkában, az emberi kapcsolatokban, a politikában vagy általánosságban az életben tapasztalható negatívumok kiemelése, illetve a kizáró normákkal szembeni elégedetlenség.

A Nagydíjat elnyert Dezső Tamás fotósorozatában a helyszíneken - utcákon, háztömbökön, grundokon - és az ott élő embereken keresztül tipizálja azt a húsz éve változatlan kelet-európai létet, amely az uniós csatlakozástól függetlenül még mindig az átmenetről, illetve a megmerevedett múltról szól. A sorozat már korábban is nyert nemzetközi díjakat: legutóbb májusban megkapta a fotóriporterek nemzetközi Center Awards nagydíját az amerikai Santa Fében. A fiatal fotográfusnak már nemzetközileg ismert lapokban is jelentek meg munkái, így például a TIME magazin, a The New York Times, a National Geographic, a GEO, a Le Monde Magazine, az Ojo de Pez és a Polka Magazine is közölte már képeit.

Párizs déli elővárosa mintegy fél évszázada a kortárs képzőművészet, azon belül is a fiatal alkotók támogatásáról ismert. A városvezető szerint ez nagyon pozitív képet kölcsönöz a városnak az innováció és a dinamizmus szempontjából a gazdaságélénkítéshez. "Korábban a gazdag polgári családok és más mecénások támogatták a kortárs művészetet. A mai világban ez az önkormányzatok feladata. Számunkra ez azért nagyon fontos, mert a kortárs művészeknek víziójuk van a jövőről" - mondta Jean-Loup Metton az MTI-nek a megnyitón.

Az európai utazó biennále nyolcvan alkotása 2012 októberében érkezik Pécsre, a Zsolnay Negyed nagy kiállítótermébe.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„ Aki sohasem követ el esztelenséget, korántsem olyan bölcs, mint ahogy gondolja."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ