Finn Oroszlan Lovagrend Érdemrend Szarvas Zsuzsának
Dátum: 2011. november 9., szerda, 17:55
Tarja Halonen köztársasági elnök Dr. Szarvas Zsuzsát, a Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettesét a Finn Oroszlán Lovagrend első osztályú érdemrendjével tünteti ki. A kitüntetést 2011. november 10-én 14 órakor adja át Jari Vilén nagykövet.
2009 – 2011 között Dr. Szarvas Zsuzsa vezette és koordinálta a Finnország számára egyik legjelentősebb külföldi kulturális projektet, a (M)Ilyenek a Finnek? – Finnország magyar szemmel című nagyszabású kiállítást a budapesti Néprajzi Múzeumban. A kiállítás innovatív módon mutatta be a finn hagyományokat és egyúttal az olyan sikeres vállalatokat, mint a Marimekko, a Nokia, az Iittala és a Fiskars. Ez volt minden idők legátfogóbb Finnországot és a finnséget bemutató általános kiállítása Magyarországon. Dr. Szarvas Zsuzsától született a kiállítás tematikájának ötlete (a hagyományok, a modern Finnország és a sztereotípiák), ezen felül ő gondoskodott a kiállításhoz kapcsolódó különleges időszaki bemutatókról, közönséget vonzó programokról, valamint a kiállítás finanszírozásának koordinálásáról is.

A (M)Ilyenek a Finnek? – Finnország magyar szemmel című kiállításnak köszönhetően a Finnországról alkotott kép árnyaltabbá és komplexebbé, Finnország kultúrája pedig közismertebbé vált Magyarországon. A kiállításhoz kapcsolódó rendszeres szakmai és közönségprogramok, kisebb időszaki kiállítások, előadások, speciális tárlatvezetések, egyetemi szemináriumok és múzeumpedagógiai foglalkozások a közönség széles köreit megszólították. A kétéves nyitvatartási idő alatt közel 90 000 látogatója volt a kiállításnak. 2011 tavaszán, a magyar EU-elnökség fél éves időszaka alatt a kiállítást sok EU-értekezletre érkező külföldi vendég is megtekintette.

Dr. Szarvas Zsuzsa néprajzkutató hosszú ideje kutatja a finn és magyar tárgyi kultúrát, a paraszti kultúra változását, számtalan terepkutatásban vett részt és kiválóan beszél finnül. Naprakész és tájékozott a finn néprajzi muzeológia legújabb törekvéseiben, amit a magyar tudományos életben általa szervezett finn-magyar néprajzi szimpóziumok és előadások során folyamatosan széles körben közvetít.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk."
Chamfort
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ