Múzeumok Éjszakája 2006
Dátum: 2006. június 16., péntek, 12:54
45 magyar város több száz programmal és kiállítással várja a közönséget az idei, immár negyedik Múzeumok Éjszakáján június 24-én. A nagyszabású programsorozaton csak Budapesten 51 helyszínen több, mint 400 programból választhat majd a késői látogató.

Gazdag múzeumi programok - tárlatvezetések, foglalkozások, vetítések és beszélgetések, koncertek és táncbemutatók - este hattól hajnali kettőig látogathatók ízlés és kedv szerint. Tavaly a becslések szerint több mint 100 ezren voltak kíváncsiak a rendezvényre.

Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. A programok sokszínűsége és száma lehetővé teszi, hogy bárki összeállíthasson belőlük egy érdekfeszítő, forgatagos estét. Késő éjszakáig lesznek megtekinthetők a jelenlegi nagy kiállítások – mint például a 200 éves múmiák a Természettudományi Múzeumban, vagy a „Magyar Vadak” alkotásai a Magyar Nemzeti Galériában –, a tárlatlátogatásokon kívül azonban számos mozgalmas és aktív program is várja az érdeklődőket, hiszen tűzzsonglőrködés, tánc- és színielőadások, zenei műsorok és érdekes beszélgetések izgalmas egyvelege zajlik majd országszerte a Múzeumok Éjszakáján. A rendezvénysorozat részletes programja megtalálható a http://www.muzeumokejszakaja.hu weboldalon, illetve a budapesti programokhoz az Exit magazin külön ingyenes mellékletet jelentet meg.

                           Ízelítő a programokból:

BUDAPESTEN

A "Budapest Classic Grand Prix"-n százhúsz, különböző típusú, műszakilag és esztétikailag is kiváló állapotú oldtimer autó indul el napközben, hogy Budapest múzeumi nevezetességeinél megmutassa az autócsodákat a több ezres nézőközönségnek és egyedülálló módon kapcsolja be a kiválasztott helyszíneket a "Múzeumok Éjszakája" programsorozatba. Aki erről esetleg lemaradna, ne búsuljon, hiszen 21 órakor a Közlekedési Múzeumtól (Budapest, Városligeti körút 11.) felvonulnak a Szent Iván éji oldtimerek.

Külvárosi retro buli lesz az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményben (Budapest, Váci út 50.). A retro divatbemutatón közreműködnek a NYUSZI (Pályakezdő Nyugdíjas Színészek Köre) és a Beállítások Színtársulat tagjai Rudas Attila vezetésével. A bátrabbak majd maguk is felpróbálhatnak egy-egy ruhát, amiben le is fotózzák őket.

Vasfüggönyön és aknamezőn át mehet a Szentivánéjbe két mikrobusszal az, aki részt vesz a Határőrizeti bemutatón a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (Budapest, Kapisztrán tér 2-4.).

Szent Iván éji bűvöletbe eshetnek mindazok, akik a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban (Budapest, Városliget, Vajdahunyad vár) akarják megismerni a szerelmi varázslás titkait a Jósnő, a Varázsló és a Holló közreműködésével. Figyelem, a bájitalok megvásárolhatóak lesznek!

De aki akarja, annak "Rembrandt nyomában" járó járó fiatal képzőművészek készítik el a portréját a Szépművészeti Múzem Barokk Csarnokában (Budapest, Dózsa György u. 41.), míg mások Szaka Kriszta és Kreiter Dávid segítségével cakewalk, charleston és shimmy táncokat tanulhatnak a Bohém Ragtime Jazz Band zenéjére a Petőfi Irodalmi Múzeumban (Budapest, Károlyi Mihály u. 16.). Sőt az Országos Műszaki Múzeum Öntödei Múzeumában (Budapest, Bem József u. 20.) öntőmesterré fogadják a jelentkezőket, akiket kohász öltözetben lefényképeznek és névre szóló oklevéllel is ellátnak.

Aki pedig kicsit megfáradna a sok program között, az felfrissülhet A nagy óracsörgésen éjfélkor Magyar Természettudományi Múzeumban (Budapest, Ludovika tér 2-6.).

AZ ORSZÁG MÁS VÁROSAIBAN

A szombathelyi Vasi Múzeumfalu udvarán (Szombathely, Árpád u. 30.) tüzes nyílvesszőikkel gyújtanak máglyát a Régió Egyesület íjászai, majd a sámán megáldja szentivánéj örömtüzét. A tűz körül közös daltanulás és éneklés veszi kezdetét.

Csillagászati túra indul Szarvason az Anna-ligetben, ahol a Szent Iván éjjeléhez kötődő hagyományokkal, népszokásokkal hiedelmekkel, csillagászati megfigyelésekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Kunszentmártoni Csillagász Egyesület közreműködésével.

A nyíregyházi Jósa András Múzeumban (Nyíregyháza, Benczúr tér 21.) szombat esti „bursza” várja a látogatókat. Itt többek között az 1920-30-as évek Nyíregyházája polgári és népi, ún. tirpák viseleteit mutatják be a közönségnek a Talán Teátrum, és a Nyírség Táncegyüttes műsorában, amelyen közreműködnek a Wesselényi Szakközépiskola növendékei, Mészáros Attila fésülő ember és Török Renáta viseletkészítő.

A dunaújvárosi Intercisa Múzeumban (Dunaújváros, Római krt.) A DUNAFERR Ifjúsági Szervezet KERECSEN Íjászklubja tart bemutatót a magyar íjászatról és lehetővé teszi, hogy az érdeklődők kipróbálják a közismerten híres visszacsapó íjjal való íjászkodást.

A Múzeumok Éjszakájára – az elmúlt évekhez hasonlóan - olyan matricázott belépőjegyek készülnek, amelynek egyszeri megvásárlásával (1000 Ft felnőtt jegy, 500 Ft gyermekjegy áron) Budapesten az összes résztvevő intézmény valamennyi programja és kiállítása megtekinthető. Ezzel a jeggyel ingyenesen lehet igénybe venni azokat a különjáratú autóbuszokat, amelyek folyamatosan közlekednek majd a programok helyszínéül szolgáló múzeumok között. A jegyek megvásárolhatóak a résztvevő múzeumokban és a BKV Rt. kiemelt jegypénztáraiban.

A különjáratú autóbuszok 10 percenként indulnak a Deák térről (városnéző autóbusz megállóhely) 18.00 órától éjjel 2.00 óráig.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Aforizmák
„ Az ember, ha állat – rosszabb az állatnál."
Rabindranath Tagore
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ