M. S. Mester-díj Varga Dezsőnek
Dátum: 2006. szeptember 9., szombat, 12:35
Varga Dezső restaurátornak ítélték az idei M.S. Mester-díjat: az elismerést Mihály Gábor szobrászművész adta át a Budai Vár Szent Mihály-kápolnában rendezett pénteki ünnepségen, amelyen Mojzer Miklós művészettörténész méltatta a díjazott munkásságát.

A budapesti értelmiségiek által létrehozott, immár ötödik alkalommal odaítélt díj - a Vizitáció című bronz kisplasztika - Mihályi Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása.

Varga Dezsõ a megnyitó beszéd után kijelentette az egybegyűlteknek: nem gondolta volna, hogy ennyi barátja van. „Az összes díj közül ezt tartom a legrangosabbnak" - tette hozzá a többek között Munkácsy-díjjal kitüntetett restaurátor.

Varga Dezsõ 1928-ban született Kisújszálláson. Festõ-restaurátor szakon végzett a Képzõművészeti Fõiskolán 1955-ben. Dolgozott a budapesti Szépmûvészeti Múzeumban, tanított a Képzõművészeti Egyetemen is, jelenleg az esztergomi Keresztény Múzeum fõrestaurátora. Õ végzi az intézmény hét évszázados oltárképeinek és egyéb festményeinek állagmegóvását, köztük M.S. Mester négy munkájának felújítását. A mûvész a szakmai követelményeket azzal érzékeltette, hogy elmondta: 500 év garanciát vállal munkáira.

Az M.S. Mester díjat elsõ alkalommal 2001-ben adták át, az azóta elhunyt Patay Árpád freskófestõnek. Az alapítók szándéka, hogy az elismeréssel felelevenítsék a Mária látogatása Erzsébetnél, röviden a Vizitáció címen ismert táblakép készítõje, a XVI. század elején alkotott M.S. Mester emlékét.

A díj kezdeményezõi az alapításkor leszögezték, hogy elsõsorban azokat a kiváló magyar képzõművészeket szeretnék kitüntetni, akiknek munkásságában az európai és a magyar nemzeti jelleg évtizedek óta egyszerre van jelen.

Tavaly Kárpáti Tamás festõművész részesült az elismerésben, 2004-ben Nagy Benedek szobrászmûvész kapott díjat. Kiss Tibor festõművész 2003-ban, Rieger Tibor szobrászművész 2002-ben vehette át a kisplasztikát.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
Aforizmák
„ ...aki meghallgatja a IX. szimfóniát, és utána nekiül, hogy tapétaminát rajzoljon, az vagy szélhámos, vagy degenerált."
Loos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ