Állami Művészeti Díjazottak tárlata
Dátum: 2006. szeptember 29., péntek, 8:19
Állami művészeti-díjjal elismert alkotók munkáiból nyílt kiállítás az Olof Palme Házban csütörtök este Budapesten.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete kezdeményezése nyomán immár nyolcadik alkalommal szerepelnek közös kiállításon az egyazon esztendõben állami művészeti elismerésben részesült képzõ- és iparmûvészek.

A tárlatot Schneider Márta kulturális szakállamtitikár nyitotta meg, aki elmondta: a kiállításra látogatók áttekintést kapnak a modern magyar kortárs képzõművészetrõl. Hozzátette: „azt is láthatjuk, hogy azokra a művészekre, akik itt kiállítanak, jogosan és méltán lehetünk büszkék, hiszen az az alkotás és minõség, ami itt megjelenik, egész biztos, hogy elismerésre méltó".

A kiállító Kossuth-díjasok: Ferencz István belsõépítész, Karátson Gábor festõművész, Solti Gizella textilművész és Vágó Nelly díszlettervezõ művész.

Az érdeklõdõk láthatják a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze címmel kitüntetett Szuppán Irén textilművész munkáit.

A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze: Gaál Tamás szobrászművész, Szebeni András fotóművész és Záborszky Gábor festõművész alkotásaiból látható néhány a tárlaton.

A fotóművészek elismerésére alapított Balogh Rudolf-díj jutalmazottjai között ezúttal Hajdú József fotográfus, Hajtmanszki Zoltán fotóművész, Horváth Dávid fotográfus képeit tekintheti meg a közönség.

A hagyományok szerint szerepelnek a bemutatón a Ferenczy Noémi-díjasok. A tárlaton Antal András keramikusművész, Balogh Eleonóra üvegmûvész, Benczúr Gyula tervezõgrafikus mûvész, Doromby Mária textilművész, Elek Lívia illusztrátor, Földessy Péter restaurátorművész, Manninger Márta textilművész, O. Ecker Judit belsõépítész, Polyák János keramikus- és üvegművész, Tildi Béla belsõépítész és formatervezõ mûvész, Vereczkey Szilvia textilművész, Zidarics Ilona ötvösművész készítette munkák láthatók.

A tárlaton megtekinthetõ a Jászai Mari-díjjal jutalmazott Füzér Annamária díszlet- és jelmeztervezõ művész munkája.

A Munkácsy Mihály-díjjal elismert Balogh László festõművész, Benczúr Emese képzõművész, Bogdándy Zoltán Szultán képzõművész, Hopp-Halász Károly festõművész, Krizbai Sándor festõművész, Lipcsey György szobrászművész, Muzsnay Ákos grafikusművész, Pál Zoltán szobrászművész, Püspöky István grafikusművész, Sugár János képzõművész, Székely Kálmán grafikusművész és Tót Endre festõművész munkáiból is ízelítõt kapnak az érdeklõdõk, továbbá látható lesz Kázik Márta, restaurátorművész posztumusz kiállítása is.

Az állami művészeti díjazottak bemutatója október 15-ig tekinthetõ meg a XIV. kerületi Olof Palme sétány 1. szám alatti kiállítóhelyen.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ Ellenségeinken mérhetjük fel, milyen magasan állunk."
Capus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ