A Második jelen
Dátum: 2005. november 9., szerda, 13:53
A november 10-től december 4-éig, a Trafóban látható kiállítás a Holokausztra való emlékezés folyamatát igyekszik körbejárni. A válogatás célja leginkább a rögzítés és a dokumentálás mechanizmusainak vizsgálata. A megnyitó november 10-én, este hét órakor lesz.

Kiállító művészek: Sandra Johnston, Yuri Leiderman, Zbigniew Libera, Naomi Tereza Salmon, Eyal Sivan, Szűcs Attila, Gitte Villesen, AFK (Antifasiszta Fiatalok Közössége)


Kurátor: Páldi Lívia

          
A Holokausztra való emlékezés összetett és sokrétű folyamatát különféle oldalról megközelítő és modellező munkákat választva kiindulópontjául a Második jelen nem egyetlen téma, hanem a munkák mintegy kaleidoszkópszerű együttállásaira és keresztreferenciáira épül.

A kiállítás olyan művekre és művészekre koncentrál, amelyek és akik a történelmi és személyes emlékezet, valamint a dokumentáció viszonyával, az emlékezet és a prezentáció átpolitizáltságával és a történelmi/személyes traumák ábrázolásának lehetőségeivel kapcsolatos kérdéseket a kortárs nemzetközi művészet kontextusában vizsgálják.

A filmekből, videó-, és helyspecifikus installációkból, fotó-munkákból és performanszból álló válogatás célja ezen belül leginkább a rögzítés és dokumentálás mechanizmusainak, ezek a rögzített és dokumentálandó tárgyhoz vagy eseményhez való viszonyának, valamint a percepció kritikai szerepének vizsgálata. A kiválasztott hazai és nemzetközi művészek a valóság rétegeit, annak köztes és rejtőzködő tartományait kutatva az ellentmondások és történések, tapasztalat és identitás kapcsolódási pontjainak egy árnyaltabb és esetenként poétikus megmutatására törekszenek, miközben a szemlélőt saját értékrendjének és előítéleteinek felülvizsgálatára és megkérdőjelezésére ösztönzik. Építenek a választott témával és médiummal (film, fotó, szöveg, stb.), kapcsolatos automatizmusokra és befogadói elvárásokra, és sokszor szinte szubliminálisan vonnak be emlékezetünk és intellektusunk, valamint megszokott reakcióink tesztelésébe.

A kiállítás a megszokottól eltérő összefüggéseket megmutatva közvetít a szemlélő által ismert és ismerős, valamint olyan tapasztalatok között, amelyeket esetleg nem akar, nem tud vagy nem képes átélni.

A kiállításhoz kapcsolódó programok:

Yuri Leiderman
performansza: november 10, 19 óra, Trafó Galéria.

Sandra Johnston
performansza: november 11., helyszín: egyeztetés alatt.

Zbigniew Libera
előadása: n
ovember 18., 17 óra, Magyar Fotográfusok Háza*.

Eyal Sivan
előadása: november 25., 17 óra, Magyar Fotográfusok Háza*.

*Magyar Fotográfusok Háza, Budapest, Nagymező u. 20.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ Nagy szerelem híján unalmas az élet."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ