A nagy átfestőművész
Dátum: 2005. november 17., csütörtök, 14:47
November 21-én, hétfőn 17-órakor a Ludwig Múzeumban tartja legújabb kiadványának – Arnulf Rainer: Előszó Önmagamhoz / Selbstbeforwortung – bemutatóját az Élet ÉS Irodalom. Az ÉS gondozásában megjelenő kötet magyar és német nyelven tartalmazza a világhírű képzőművész művészeti írásait, valamint csaknem száz képét közli. A bemutatón az idén 76 éves Arnulf Rainer is jelen lesz, és természetesen dedikálja könyvét.

Arnulf Rainer Nitsch mellett a modern osztrák képzőművészet legjelentősebb zsenije.
Nem szerzett ugyan felsőfokú művészi diplomát, mégis a bécsi Képzőművészeti Akadémián taníthatott – botrányosra sikerült első óráján egy engedetlen csimpánzzal jelent meg, a művészeti oktatás lehetetlenségét demonstrálandó, 2004-ben pedig, 75. születésnapján megkapta a münsteri egyetem teológia fakultásának díszdoktori címét.

Ő a nagy „átfestő” művész, a body art egyik úttörője, aki saját magáról készített fotóinak átfestésével hívta fel magára a figyelmet. Munkamódszere a későbbiekben sem változott, csupán választott motívumrendszere tágult kozmikussá, központi kérdéssé avatva művészetében a vallásos témák, a kereszt-szimbolika, a Krisztus-élmény és a Biblia eseményeinek megélését. Legújabb ciklusában a műtörténelem alakjait, portréit, szentjeit, angyalait „festi át” halványan, helyet és teret engedve az eredeti alkotásnak is.


Program:

17:00    Bevezető – tartja: Szikszai Károly (5 perc)
17:05    Filmvetítés –  Nagy T. Kati rövidfilmje Arnulf Rainerről, Arnulf Rainerrel (5 perc)
17:10    Felolvasással fűszerezett beszélgetés Arnulf Rainerrel
– beszélgetőtársak: Bujdosó Alpár, Siklós Péter (német nyelvű, tolmácsol: Siklós Péter)
– felolvas: Vallai Péter

Időpont: 2005. november 21., hétfő 17 óra


Helyszín:
Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Művészetek Palotája, 1095 Komor Marcell u. 1., I. emeleti Auditorium

Információ:
info@ludwigmuseum.hu
Tel.: 555-3444, 555-3468


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ A dicséretek visszautasítása: az a vágy, hogy kétszer dicsérjenek meg."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ