A hagyomány ösvényein / túl – Szobrászat és tradíció
Dátum: 2006. november 22., szerda, 10:40
2006. november 29-én 10-órai kezdettel a Magyar Szobrász Társaság a Symposion Társasággal és a Műcsarnokkal közösen harmadik alkalommal rendezi meg éves szimpóziumát, amelyen a kortárs szobrászat aktuális kérdéseinek megvitatása, elméleti felvetések tisztázása mellett számos gyakorlati probléma is terítékre kerül.
A Műcsarnok előadótermében megrendezésre kerülő esemény központi témája a (szobrászati) hagyomány – úgy is, mint a művészek, alkotók részéről a napi gyakorlat során felmerülő releváns problematika -, és a kortárs alkotói attitűdök értelmezésének kérdésköre.

A hagyomány vállalásának, esetleges átírásának, régi és új ütköztetésének,  tematizálásának lehetséges stratégiái az eltérő megjelenési médiumokban a kortárs plasztika jelenkori szociális környezetével összevetve pontos helyzetkép felvázolását teszi lehetővé.
Az előadások részint a történeti műállományhoz, annak értelmezéséhez, kortárs megnyilvánulásokhoz, részint olyan újabb keletű művészeti jelenségekhez, mint a videó-szobrászat, a plasztika kétdimenziós megjelenésének kérdéseihez, a képiség széleskörű elterjedéséhez kapcsolódnak. A hagyományhoz, a kulturális örökséghez való viszony, a kulturális emlékezet (visszacsatolás és visszaforgatás), a szobrászati információs felületetek, a köztér művészeti és üzenetközvetítő szerepe állnak a szimpózium tervezett témacsoportjainak fókuszában.

Az előadások szerkesztett anyagát – a hagyományainkhoz híven –dokumentáló kiadványban kívánják megjelentetni.

A szimpózium témacsoportjai:

Tradíció és modernitás - Az emlékezés diskurzusai

A hagyomány mint kontextus

Köztér: üzenetközvetítő és művészeti médium

Hagyományok/nélkül

Meghívott előadók: Boros Géza, Cserny József, Forián Szabó Noémi, Iványi Brigitta, i-ypszilon csoport, Készman József, Kis Varsó (Gálik András, Havas Bálint), Lugossy Mária, Márkus Péter, Péter Ágnes, Szabó Ádám, Varga Ferenc, Varga Zoltánné, Wehner Tibor, Zielinski Tibor.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Aki meg akarja ismerni a népek lelkületét, tanulmányozza a kölcsönkönyvtárakat."
Hauff
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ