Válogatás 150 év magyar festészetéből
Dátum: 2006. december 13., szerda, 8:23
A hazai kulturális életben ma még példa nélkül áll, hogy egy állami múzeum és egy magánalapítvány közös kiállítást rendezzen. Az ország legrégebbi múzeuma, a Magyar Nemzeti Múzeum és az egyik legújabb képzőművészeti gyűjteményt magáénak tudható Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közösen állít ki gazdag válogatást a hazai festészet ritkaságaiból. A 86 művész 144 remekműve 16 múzeumból és közgyűjteményből, valamint számos magángyűjteményből érkezik: összesen harminc kölcsönző válik meg a kiállítás idejére kedvenceitől.

A Magyar Nemzeti Múzeum Pollack Mihály tervezte épületének 12 éve tartó rekonstrukciója fontos állomáshoz érkezett. Korszerűsítésének egy szakasza lezárult. Nem csupán a homlokzat, hanem az épületbelső is teljesen megújult, ezekbe az új terekbe hívjuk most a látogatókat, felidézve egyben a Magyar Nemzeti Múzeum falai között 1846-ban megrendezett első kiállítást is, a Pyrker-képtár bemutatóját.

A KOGART Ház nevét 2004-ben ismerte meg a közönség, amikor az egykor a Fiatal Művészek Klubjának otthont adó Andrássy úti palotát kiállítótérré alakítva megnyitotta kapuit. Azóta mintegy 20 nagysikerű kiállítást rendeztek itt. Az alapító, Kovács Gábor maga is ismert műgyűjtő.

A közös kiállítás ritka kincseket tár a közönség elé: itt együtt látható Mányoki Ádám a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött Rákóczi portréja és a Kovács Gábor gyűjteményhez tartozó, Rákóczi feleségét, Sarolta Amália hercegnőt ábrázoló képmás. Kuriózum Brodszky Sándornak az 1882. évi műcsarnoki kiállításon bemutatott A Balaton zalamegyei partján című nagyméretű festménye is, melynek érdekessége, hogy Ferenc József vásárolta meg magángyűjteménye számára, s több mint 100 év után most látható először. Különleges élmény Benczúr Gyula Koszorút a mamának című alkotása is, mivel a művész feleségét és kisleányát ábrázoló kép még 1876-ban, a mű keletkezésének évében Londonba került, és néhány évvel ezelőtt bukkant fel külföldi árverésen.

A korábban a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán szereplő híres Munkácsy-kép, a Poros út I. - amely néhány éve a Mű-Terem Galéria árverésén cserélt gazdát - most ismét látható. De itt találjuk Gulácsy Lajos főművét, az Ópiumszívó álmát, és Csontváry Kosztka Tivadartól a Templomtéri kilátás a Holt-tengerre Jeruzsálemben című képet is, mindkettőt a Janus Pannonius Múzeum adja kölcsön. A Kovács Gábor gyűjtemény darabja Szinyei Merse Pál Patakpart című képe, amely szerepelt a Műcsarnok 1897. évi tavaszi kiállításán, és egykor Szmrecsányi Pál nagyváradi püspök birtokában volt. Budapesti magángyűjteményből érkezett egy másik Szinyei Merse Pál festmény, az 1916-ban készített Vadregényes táj. Mészöly Géza nagyméretű festményét, amely a Vadkacsavadászat címet viseli, eddig a Magyar Nemzeti Galéria letéteként a Széchényi Könyvtár olvasói láthatták. Most a múzeumi közönség is megtekintheti a Magyar Nemzeti Múzeum frissen felújított épületszárnyában kiállított 144 remekmű között.

A kiállítás kurátorai: Fertőszögi Péter KOGART, Gödölle Mátyás MNM

A kiállítás megtekinthető:

Budapest, Múzeum krt. 14-16.

hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„A szorgalom a közepes tehetség legnagyobb segítője."
Seneca
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ