Varsó 1944 – Életképek a varsói felkelésről
Dátum: 2005. december 2., péntek, 13:16
1944. augusztus 1-jén robbant ki a Varsói Felkelés. A mintegy 25 ezer katonát számláló földalatti Honi Hadsereg alakulatai fegyvert ragadtak a német megszálló csapatok ellen, hogy felszabadítsák a fővárost. A nemzetközi helyzet következtében a lengyelek ebben az egyenlőtlen küzdelemben magukra maradtak. Sztálin szándékosan állította meg az akkor már a Visztula jobb partján harcoló Vörös Hadsereg offenzíváját, lehetőséget nyújtva ezzel a németeknek a város pacifikálására. A nyugati szövetségesek passzív hozzáállása – akik eleve elfogadták az 1943-as teheráni konferencián megállapított befolyási övezeteket –végül a lengyel főváros megsemmisüléséhez vezetett.A varsói felkelők 63 napig folytattak hősies küzdelmet a legmodernebb haditechnikai eszközökkel felszerelt ellenséggel.

 A németeknek augusztus 11-ig sikerült leverni Wola és Ochota városrészekben a felkelést. A felkelőktől elfoglalt városrészekben a németek Hitler parancsára megkezdték a civil lakosság megsemmisítését, amely felülmúlt minden addigi méretet.
A megfelelő fegyverzet és lőszer hiánya korlátozta a felkelők harci lehetőségét, bár jelentős számú önkéntes jelentkezett és a felszabadított városrészek lakosai spontán módon nyújtottak segítséget.
A szélsőséges körülmények ellenére kezdtek kibontakozni a szabad Lengyelország struktúrái. A katonai parancsnokság és az önkéntes hadsereg mellett, amelynek tagjai fiatalok és öregek voltak, létrejöttek a földalatti civil hatóságok, működött a posta, szabad sajtótermékek jelentek meg (több mint 150 lap).

Sugározta műsorait a felkelők rádióállomása, a „Błyskawica” („Villám”), valamint a Lengyel Rádió. Megszervezték a gyermekgondozást, illetve azon személyek ellátását, akik a németek által elfoglalt városrészekből és a tűzvészek elől menekültek el.

Eközben a németek háborítatlanul bombázták a várost, romhalmazzá változtatva a lakóházakat. A romok alatt több ezren lelték halálukat.
A szövetségesek légisegélye, a lengyel, brit és dél-afrikai pilóták áldozata dacára, nem tudott változtatni a tragikus helyzeten. Az amerikai repülőgépek csak szeptember 18-án érték el Varsót, mivel ezt megelőzően Sztálin nem engedélyezte a berepüléseket.

Október 2-án a Honi Hadsereg vezetése – többnapos tárgyalás után – aláírta a kapitulációról szóló iratot. A harcok során 18 ezer felkelő halt meg, a civil lakosság vesztesége legalább 150 ezerre tehető. Német oldalon 17 ezren haltak meg és tűntek el.

A kapitulációs megállapodásoknak megfelelően az életben maradt felkelők fogolytáborokba kerültek. A civil lakosokat kiűzték a városból, hontalanságra ítélve őket.

A felkelés fényképészei örökítették meg ezeket a tragikus, de csodálatra méltó, hősiességgel teli napokat. Az ezen a kiállításon bemutatott fényképek egy részét a Varsói Felkelés ábrázolása szempontjából reprezentatívnak lehet tartani, de egyben az öt haditudósító – Sylwester Braun, álneve „Kris”, Jerzy Chojnacki „Chojna”, Joachim Joachimczyk „Joachim”, Irena Kummant-Skotnicka „Luga” és Eugeniusz Lokajski „Brok” – az eseményeket bemutató személyes beszámolójaként is tekinthető.

A kiállítást kiegészítik a Varsói Felkelés magyar vonatkozású dokumentumai. A németekkel szövetséges, Varsó közelében állomásozó magyar alakulatok a felkelőkhöz kívántak csatlakozni. A Honi Hadsereggel folytatott titkos tárgyalásokat Lengyel Béla tábornok vezette. Bár a korabeli politikai helyzet miatt a tervet nem lehetett megvalósítani, a magyar csapatok képesek voltak megőrizni semlegességüket a lengyel lakosság irányában, mi több, barátságos magatartást tanúsítottak.

Izabella Maliszewska

          Varsó 1944 – Életképek a varsói felkelésről

A Varsói Történeti Múzeum kiállítását tekinthetik meg a Hadtörténeti Múzeumban.

A kiállítás kurátora: Joanna Bojarska.

A kiállítást összeállították: Izabella Maliszewska, Anna Kotańska, Stanisław Maliszewski

Térprojektek és grafikai megoldások: Marek Mikulski és Maciej Mikulski

Magyar fordítás: Lagzi Gábor

A kiállítás helyszíne:

HM Hadtörténeti Múzeum
1014 Budapest, Tóth Árpád sétány 40.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„Akkor vagyunk a legnevetségesebbek, amikor a legkomolyabban vesszük magunkat."
Jack Lemmon
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ