Szegénységi spirál
Dátum: 2005. december 18., vasárnap, 19:02
2005. december 21-én, szerdán 18 órakor lesz a Józsefváros Magdolna - negyed, egy városrész ébredése című helytörténeti kiállítás megnyitója. A rendezvényt megnyitja: Salamon András filmrendező.

                           "Egy városrész ébredése"
            Józsefváros Magdolna-negyed helytörténeti kiállítás

                                  Rövid ismertető

                    

Sokunk számára ismerősen cseng a Nagyfuvaros utca - Népszínház utca - Teleki tér - Fiumei út - Baross utca - Koszorú utca - Mátyás tér, Józsefváros jellegzetes utcáinak és tereinek neve. 2004-től ezek a helyek fogják közre azt a városrészt a Józsefváros szívében, melyet Magdolna-negyednek hívnak.


                  

Sajnálatos módon e gazdag multikulturális örökség helyett az utóbbi fél évszázad folyamán egy egyre erősödő szegénységi spirállal azonosítható a Magdolna-negyed, ahol a fővároson belül legkoncentráltabban jelentkezik a leromlott fizikai környezet és társadalmi-gazdasági elmaradottság.

                                   
2005. évben kötelezte el magát a Józsefvárosi Önkormányzat azon szociális városrehabilitációs kezdeményezés mellett, mely modellprogramként Magyarországon első ízben tesz kísérletet arra, hogy egy halmozottan hátrányos - de gazdag múlttal rendelkező - városrész megújítását a lakosság bevonásának támogatásával, integrált szociális városrehabilitációs eszközökkel valósítsa meg. Az első és talán legfontosabb mérföldkövet jelentette az az önkormányzati döntés, mely jól azonosítható névvel látta el a városrészt, ezzel segítve a helyi közösség önmeghatározásának folyamatát.

                                

Kiállításunk célja a "Magdolna-negyed" kerületrész városfejlődésének nyomon követése jellemző életformák bemutatásával, különös tekintettel a "Hely" sokszínű kulturális örökségére.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ A nevetés bölcsebbé tesz minket, mint a bosszankodás."
Gotthold Ephraim Lessing
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ