Műgyűjtők éjszakája
Dátum: 2007. május 15., kedd, 12:16
Négy új üzlet hivatalos megnyitójára is sor kerül a negyedik alkalommal megrendezendő Műgyűjtők éjszakáján május 24-én, csütörtökön. A harminckét résztvevővel zajló programon amellett, hogy éjfélig látogathatók a galériák és régiségkereskedések, 12 kiállítás-megnyitó, három koncert, borkóstoló és két könyvpremier közül is válogathatnak az érdeklődők.
Az eseményen résztvevők számos színes programot nyújtanak május 24-én. A 17 órakor kezdődő esemény három kiállítás-megnyitót kínál: a Haas Modern Galériában fotókiállítás látható Máté Péterről, filmvetítéssel és meghívott vendégek részvételével. A MissionArt Galéria Szabó Gyula festőművész eddig kevéssé ismert periódusából, a 30-as, 40-es években készített alkotásaiból rendez tárlatot, a Moró Antik pedig a távol-keleti kultúrába nyújt betekintést Japán Tekercsképek című kiállításával.  Este 6 órától a MissionArt Galéria a Miskolcon megrendezendő III. aukciós kiállításának anyagát mutatja be a Falk Miksa utca 5-ben a nagybányai és a magyar avantgard alkotók, a XX. századi magyar modern képzőművészeti tendenciák legjelentősebb képviselőinek műveiből és grafikai anyagból.

Fél 7-től Nagyítások: álomtöredékek címmel Horváth Lajos festőművész kiállítása nyílik az Európa Galériában. Az alkotó világos, tiszta kompozíciói álmokba, látomásokba és az emberi lélek színpadába nyújtanak betekintést.

19 órakor Egy építész útirajzai láthatók Csák Máté fényképeiből, rajzaiból és akvarelljeiből a névadó galériában. A Pintér Sonja Kortárs Galéria ezúttal a három éve Magyarországon élő és inspirálódó angol Karina Hortiz műveit mutatja be Látótávolság címmel, melyek között installációk, mozgóképek és fotók is láthatók. A Silverhouse Antikvitás a 105 éves, világhírű halasi csipke remekműveit tárja a látogatók elé „Királynők csipkéje - csipkék királynője" kiállításával.

Két galéria ad helyet az este 8 órakor nyíló Kántor Lajos-kiállításnak. A Munkácsy-díjas festőművész alkotásai a Körmendi és a Múzsa Galériában láthatók.

Fél 10-kor az Erdész & Makláry Fine Arts Galéria egy nagymester alkotásait mutatja be: a Párizsban élő klasszikus kortárs festőművész, Csernus Tibor munkáiból rendezett tárlatot nyitja meg olyan művekkel, amelyek döntő többségét még nem láthatta a nagyközönség.
A Kieselbach Galéria ezúttal is meglepetés kiállítással készül a Műgyűjtők éjszakájára.

Ezen az estén a már korábban megnyílt és állandó kiállítások is látogathatók, így például a Haas Galéria és Kiállítóterem Barcsaytól Scheiberig címmel XX. századi festményeket, rajzokat mutat be, a Memoart Galériában pedig
Havadtőy Sámuel:Hommage à Agnes Martin című kiállítása látható.

Három új galéria és egy lakástextil stúdió nyitja meg kapuit a galériás negyedben a negyedik alkalommal megrendezendő Műgyűjtők éjszakáján. A Stereo Gallery holland mintára született, street art művészek képzőművészeti alkotásait állítja ki, legyen az festmény, fénykép vagy akár kisplasztika. A B55 kortárs galéria ugyan néhány hete már megnyitotta kapuit, de a szélesebb publikumnak május 24-én mutatkozik be először a Tothems című, Tóth Gyula alkotásaiból válogatott tárlattal. A Mihálka Antikvitás XVIII., XIX. és XX. századi bútorokat, festményeket és nívós berendezési műtárgyakat kínál az érdeklődőknek. Ugyancsak a Műgyűjtők éjszakáján hullik le először a lepel a La Fenice Lakástextil Stúdió előtt, ahol ezentúl különleges drapériákhoz, textíliákhoz juthat a betérő vendég.

A koncerteket Gerlóczy Zsigmond 11 éves zongoraművész jazz-improvizációi nyitják a Pintér Antikban. A már hagyománnyá váló Haas Daléria előadói ezúttal – a galéria kiállításához kapcsolódva„Azért vannak a jóbarátok…”címmel Máté Péter dalait adják elő az este folyamán. 21 órakor a zenei központ ismét a Pintér Antik, ahol a Jazz H.C. Trio az avantgárd és a szabadzene határán álló szerzeményeit mutatja be.

Két képzőművészeti témájú könyvvel is a Műgyűjtők éjszakáján ismerkedhet először az olvasó. 17 órától az Erdész & Makláry Fine Arts Galériában a Franciaországban élő világhírű festőművész, Sándorfi István eddigi életművét bemutató kötet budapesti könyvpremierjére kerül sor, amely a debreceni MODEMben, június 3-ig látható életmű-kiállítással egyidőben jelent meg, majd 19.30-kor Simon Houpt: Eltűnt műkincsek múzeuma című könyvbemutatójának ad helyet a Pintér Antik. A kiadvány egy olyan csodálatos galériába kalauzolja az olvasót, mely sosem létezett. Simon Houpt egyedülálló módon meséli el e galéria gyűjteményének történetét és mutatja be azokat a férfiakat és nőket, akiknek valamilyen módon közük volt a műkincsek eltulajdonításához. Az eseményen a hazai helyzetről is beszámol Bucsek Gábor, a Nemzeti Nyomozóiroda Műkincsvédelmi Alosztályvezetője.

A 4. Műgyűjtők éjszakája a különleges borokat kedvelők számára is kínál programot; a Parlament Vinotékában este 19-től 23 óráig Washington állam borait ízlelhetik meg az üzletbe látogatók, és hosszabbított nyitva tartással, éjfélig várja ezen a napon a vendégeket a Biarritz Étterem és a Café Picard is.

A programok ingyenesek.
Web-elérhetőség:
www.mugyujtokejszakaja.hu

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
marika2010 2010-05-26 10:22 | Válasz erre | #1
Kedves rendezők !

Én vecsésen lakom .Miért nincs hétvégén ez a rendezvény . Köszönettel :Kis Mária

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„ Az ember legtöbbször nem azokat a kísértéseket bánja meg, amelyeknek engedett, hanem azokat, amelyeknek ellenállt."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ