Munkácsy – Pécsett is
Dátum: 2005. december 28., szerda, 12:09
Budapest és Debrecen után január másodikától Pécs közönsége is láthatja Munkácsy Mihály festményeit; a Munkácsy - Képek Amerikából című kiállítás anyaga szerdán érkezett meg a baranyai megyeszékhelyre.

A tárlat a neves festő munkásságát igyekszik bemutatni a korai szakasztól a csúcsot jelentő Krisztus festményeken át az úgynevezett szalonképekig - mondta Boros Judit, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze az alkotások kicsomagolása közben az MTI-nek.

A Pécsi Galériában február 19-ig összesen harminckét képet tekinthetnek meg az érdeklődők, ebből hármat Munkácsy tanítványai közreműködésével készített, kettőt pedig róla festettek. A mintegy kétmilliárd forint összértékű műkincsek nagy része Pákh Imre Amerikában élő magyar üzletember tulajdona.

Boros Judit beszámolt arról, hogy a terveken felül két kép, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota redukciója, azaz az eredetik kicsinyített másai is láthatóak Pécsett, bár arról megoszlanak a vélemények, hogy a jelenleg Debrecenben őrzött nagyobb festmények, vagy a Magyar Nemzeti Galériából érkezett kisebbek készültek előbb.

Az idei Munkácsy-kiállításokat páratlan érdeklődés kísérte, a budapestit mintegy 360 ezren, a debrecenit 75 ezren látták.(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Aforizmák
„ ...amilyen gyakran csak lehetséges, a fiatal lányokkal tartok, akik keveset beszélnek a művészetről, de annál csinosabbak."
Felix Mendelssohn
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ