A Magyar Fotográfia Napja
Dátum: 2007. agusztus 16., csütörtök, 13:26
A Magyar Fotográfia Napja keretében augusztus 29-én négy ország 47 településén 85 szakmai program várja a fotográfusokat és a fényképezés iránt érdeklődőket.

Győri Lajos, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: 107 fotográfiai alkotócsoport és szervezet 2003-ban döntötte el, hogy kiválasztanak egy jeles napot.

Hozzátette: az évente megrendezendő Magyar Fotográfia Napja arra hivatott, hogy átgondoljuk, miként változtatta meg alapvetően a fényképezés találmánya a világ fejlődését. Hatása egyaránt jelentkezett a tudományos kutatásban, a kommunikációban, s az emberek mindennapjaiban.

„Fényképe mindenkinek van, szeretik is az emberek, de nem gondolnak arra, hogy mennyire fontosak: a családi képek akár már 50 év múlva milyen értékes adatokat szolgáltatnak társadalomkutatók, néprajzkutatók számára" - hangsúlyozta.

Győri Lajos az augusztus 29-i dátummal kapcsolatban kifejtette: ez az a nap, amikor 1840-ben, mindössze egy évvel a fotográfia megszületése után, először készült Magyarországon nyilvános eseményen fénykép, vagy ahogyan akkor nevezték, dagerrotípia.

Ismertetése szerint erről tudósított a Magyar Tudós Társaság évkönyveinek V. kötete, amely hitelesen beszámolt a rendkívüli bemutatóról.

„Innen tudhatjuk, hogy a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik nagygyűlésén, 1840. augusztus 29-én Vállas Antal (1809-1869) matematikus, rendes tag bemutatta, hogy mit jelent a fényképezés. Készített két dagerrotípiát a jelenlévőkről. Ennek írásos nyoma van a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában" - mutatott rá a MAFOSZ elnöke.

Mint mondta, ez egy fontos esemény volt, amelynek nyomán egyre-másra nyíltak dagerrotípia-műhelyek, beindult a fotóoktatás, megjelentek az első fényképészeti lapok.

Győri Lajos kifejtette: a MAFOSZ évente hirdeti meg a Magyar Fotográfia Napjának pályázatát. Az idén mintegy félezer rendezvényt jelentettek be a szervezők. Nem Budapestre koncentráló eseménysorozatról van szó, hanem országosról, amelybe a környező országok magyarlakta vidékeit is bevonják.

„Ha onnan jelentkeznek szervezők, azok rendezvényeit is szívesen népszerűsítjük" - tette hozzá.

Az idén Ausztria, Románia és Szlovákia egyes településein is lesznek a Magyar Fotográfia Napjával kapcsolatos programok.

Győri Lajos a programok közül kiemelte az ünnepségsorozat központi rendezvényét, amelyet augusztus 25-én Budapesten, az Országos Műszaki Múzeumban rendeznek meg. Itt adják át „Az év fotográfusa" és „Az év fotóművészeti alkotócsoportja" kitüntetést.

Tájékoztatása szerint az ünnepségen előadással és kiállítással emlékeznek meg Petzval József (1807-1891) matematikus, mérnök születésének 200. évfordulójáról. Petzval József fénytani kutatásai eredményeképpen és számításai alapján készült el az első használható, nagy fényerejű fényképezőgép-objektív.

Győri Lajos szólt arról is, hogy az Országos Műszaki Múzeumban mutatják be „A Mindennapi kenyerünk" című albumot.

„Ez a kenyér történetével foglalkozik, azt érzékelteti, hogy mi jut eszébe a fotográfusoknak a kenyérről" - tette hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy a veszprémi fotográfusok emléktáblát helyeznek el Borsos József (1821-1883) festőművész szülőházán.

Kevesen tudják, hogy a festőművész jó ideig fényképezéssel is foglakozott - mondta.

Kitért arra is: Székesfehérváron rendezik meg a XIV. Országos Aktfotó Kiállítást, Budapesten pedig bemutatják az Utazás a világ körül 2007 című fotópályázat díjnyertes képeit.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„Az ember addig marad fiatal, amíg nem irigyli a fiatalokat."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ