Megnyílik a World Press Photo 2007 kiállítás
Dátum: 2007. szeptember 21., péntek, 7:59
Az előző év legjobb sajtófotóit, köztük a hírfotók kategóriájában győztes Szigetváry Zsolt sorozatát felvonultató 50. World Press Photo kiállítás ma nyílik meg Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

A versenyre az idén 124 országból 4.448 fotóriporter küldött képeket. A független nemzetközi zsűri 78.083 fotóból két héten át tartó mérlegeléssel válogatta ki a legjobbakat. A zsűrizés minden év februárjában Amszterdamban zajlik. A munkák digitális formában érkeznek a pályázatra, amelyen tíz kategóriában osztottak díjakat, összesen 58 fotóriporternek.

Az idei World Press Photo versenyen a hírfotók sorozatkép kategóriájában Szigetváry Zsolt, a Magyar Távirati Iroda fotóriportere nyerte el az első díjat „Majdnem forradalom" című, a Magyar Televízió budapesti székházának ostromáról, illetve az október 23-i zavargásokról készített sorozatával.

Az év sajtófotója díj nyertese az amerikai Spencer Platt lett, a lebombázott Bejrútról készített fényképével.

Az 1955-ben Hollandiában létrejött World Press Photo független, nonprofit szervezet fő célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon. Céljai megvalósítása érdekében a szervezet minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó-versenyét. A képek a legkülönfélébb kategóriákban mutatják be az elmúlt év legfontosabb és legmeghatározóbb eseményeit.

A díjazott fotókból vándorkiállítás készül, amelyet évről évre több millió ember tekint meg a világban.

A színes és fekete-fehér képeket felvonultató kiállítás október 21-éig tekinthető meg a Néprajzi Múzeumban, amely a várható nagy érdeklődésre tekintettel hétfőn is nyitva tart.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ A művészet sokkal inkább fátyol, mintsem tükör."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ