Megnyílt a World Press Photo 2007
Dátum: 2007. szeptember 22., szombat, 10:11
Megnyílt az előző év legjobb sajtófotóit, köztük a hírfotók kategóriájában győztes Szigetváry Zsolt sorozatát felvonultató 50. World Press Photo kiállítás pénteken Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

„Mindenki úgy érzi, hogy egy súlyos és nyomasztó kiállítást láthat, mert vannak drámai képek, de ha megnézik, látni fogják, hogy olyan műfajokban is, mint a természet, művészet, sport, rendkívüli képek születtek a múlt évben" - mondta Révész Tamás, a kiállítás szervezője, a World Press Photo nemzetközi tanácsadó testületének ügyvezetője a megnyitó előtti sajtótájékoztatón.Közlése szerint a Magyarországon harmincadik éve megrendezett versenyre az idén 124 országból 4.448 fotóriporter küldött képeket. A beérkező képek száma évről évre nő, ebben az évben a független nemzetközi zsűri 78.083 fotóból két héten át tartó mérlegeléssel válogatta ki a legjobbakat.

A zsűrizés minden év februárjában Amszterdamban zajlik. A munkák digitális formában érkeznek a pályázatra, amelyen tíz kategóriában osztottak díjakat, összesen 58 fotóriporternek.Révész Tamás utalt arra, hogy néhány évvel ezelőtt Gárdi Balázs kapott jelentős díjat a nemzetközi versenyen, tavaly Dezső Tamást jutalmazták, az idei World Press Photo versenyen pedig a hírfotók sorozatkép kategóriájában Szigetváry Zsolt, a Magyar Távirati Iroda (MTI) fotóriportere nyerte el az első díjat.

„Ez egészen rendkívüli, mert ebben a kategóriában igazán súlyos eseményeket díjaznak általában" - mondta.

Szigetváry Zsolt „Majdnem forradalom" című, a Magyar Televízió budapesti székházának ostromáról, illetve az október 23-i zavargásokról készített sorozatával nyert a versenyen.

A kiállítás megnyitó ünnepségén Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára kiemelte a magyar fotóriporter sikerét.

Mint mondta, a siker a sajtófotó történetének ma már klasszikusnak mondható, nemzetközileg is elismert magyar hagyományaihoz kapcsolható, amelynek legkiválóbb alkotói között szerepel André Kertész, Brassai és Robert Capa.

Sonder Gondwaarde, a World Press Photo kiállítás menedzsere kiemelte: Magyarország volt az első olyan kelet-európai ország, ahová elvitték a tárlatot. A versengésben 1973 óta 14 magyar fotóriporter munkáját díjazták.

Az idén az Év Sajtófotója-díj nyertese az amerikai Spencer Platt fényképe lett, amely a lebombázott Bejrútról készült. A fotón jól öltözött fiatalok ülnek egy sportkocsiban - az lehet a néző érzése, hogy egy partiról jönnek -, mögöttük lebombázott épületek láthatóak.

A sajtótájékoztatón Jászai Csaba főszerkesztő-helyettes bemutatta a Fotós Szem című, az MTI által kiadott kiadványt, amelynek következő, harmadik lapszáma október 18-án jelenik meg.

Az 1955-ben Hollandiában létrejött World Press Photo független, nonprofit szervezet fő célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon. Céljai megvalósítása érdekében minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó-versenyét. A képek a legkülönfélébb kategóriákban mutatják be az elmúlt év legfontosabb és legmeghatározóbb eseményeit. A díjazott fotókból vándorkiállítás készül, amelyet évről évre többmillió ember tekint meg a világban.

A színes és fekete-fehér képeket felvonultató kiállítás október 21-éig tekinthető meg a Néprajzi Múzeumban, amely a várható nagy érdeklődésre tekintettel hétfőn is nyitva tart.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ ...az emberek szabadságát csak az veheti birtokba, aki megnyugtatja a lelkiismeretüket."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ