Az Építészet Hónapja
Dátum: 2007. szeptember 29., szombat, 11:04
A Tegnap holnapja címmel rendezik meg az idén az Építészet Hónapja fesztivált; a hétfőn kezdődő programsorozat keretében 15 település 65 helyszínén összesen 170 esemény zajlik majd – közölték a szervezők.

Az Építészet Világnapján induló rendezvény ez évi programjában kiállítások, filmvetítések, épületbejárások, kerekasztal-beszélgetések és konferenciák mellett számos színes esemény is szerepel. Rendeznek például a vidéki kastélyokat érintő biciklitúrákat, valamint fővárosi fürdőtúrákat is, amelyeken „az építészekkel úszódresszben találkozhatunk". Az ötödik alkalommal meghirdetett eseménysorozat idején egy átlagos napon 5-6 program szentel figyelmet az építészet ügyének.

„A fesztivál a kreativitás, az alkotó cselekvés és az építés ünnepe, középpontjában a teremtő ember áll, annak a mesterségnek a hőse, amely mindenfajta fizikai, vagy szellemi destrukcióval szembe a fantáziát, a tervezést, az építést állítja" - hangsúlyozták a szervezők.

A fesztivál címét magyarázva hozzátették: a tegnap holnapja a jelen, az Építészet Hónapja a ma számvetését ígéri. Felhívták a figyelmet arra, hogy a maihoz hasonló nagy országalakító gazdasági és építészeti, városépítészeti konjunktúra az I. világháborút megelőző évtizedekben zajlott a legutóbb Magyarországon. Az volt a „tegnap", és annak „holnapjaként" most itt a jelen: „kézzelfogható közelségben pillanthatunk rá az újrapolgárosodás, egy XXI. századi európai ország, egy modern társadalom születésére".

Az idei eseménysorozat az Erzsébet téri Gödör Klubban nyílik meg a Magyar Építész Kamara rendezvényével. A „Programok mindenkinek... - akit kicsit is érdekel az építészet" című rendezvénysorozat keretében a hazai építészet „szélsőértékeit", vagyis a még diploma előtt állók és a „sztárépítészek" munkáját mutatják be. A megnyitó után szó lesz a Nemzeti Építészeti Tanács munkájáról, diplomadíjakat adnak át, majd bemutatják a kormányzati negyed díjazott pályaműveit.

Az Építészet Hónapja ez évi fesztiválközpontjának a Körzőgyár Galéria ad otthont. Kiállítótermeiben HA!! címmel meg nem valósult építészeti koncepciókat, terveket mutatnak be.

A Design Salon október 10. és 14. között látogatható kiállításán a luxusdesign és az építészet találkozik a Magyar Telekom székházában.

Október végén pedig a szervezők megfogalmazása szerint „japán szellemi invázió" éri Budapestet: három kiváló japán sztárépítész fogadta el a meghívást a fesztivál zárókonferenciájára. Kengo Kuma neve nemrégiben ismertté vált Magyarországon is, a Kormányzati Negyed pályázata kapcsán. Jelen lesz mestere, Hiroshi Hara, valamint kortársa, Riken Yamamoto is.

Az Építészet Hónapja fesztivált az OCTOGON magazin indította útjára 2003-ban azzal a céllal, hogy az Ünnepi Könyvhét, a Magyar Filmszemle, a Fotóhónap mellett az építészetnek is legyen saját ünnepe, rendezvénysorozata. Az esemény célja, hogy közelebb vigye az emberekhez az építészetet, lehetőséget nyújtva párbeszédre, vitákra.

Az eseménysorozat az Építészet Világnapjához kapcsolódik, amelyet 1986 óta október első hétfőjén ünnepelnek, a településeken élők életviszonyainak javítását szorgalmazó Habitat Világnapon.

Az Építészet Világnapja alkalmából hétfőn adják át a Pro Architektura-díjakat és a Pálóczi Antal-díjakat Budapesten.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ A férfi mindig egyidős a nővel, akit szeret."
Pablo Picasso
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ