Bemutatták a Magyar Formatervezési Díj nyerteseit
Dátum: 2007. október 8., hétfő, 16:42
A Design Hét nyitányaként hétfőn bemutatták a Magyar Formatervezési Díj nyerteseit Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban.

Az elismeréssel a magyar design kiemelkedő alkotóit jutalmazza a szakmai zsűri termék-, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában - mondta el Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke a sajtó képviselőinek.

Hozzátette: az ötmillió forint összdíjazású pályázatra benyújtott pályamunkák továbbra is nívósak. A legtöbb alkotás diákmunka kategóriában érkezett be, de jelentősen nőtt a vizuális kommunikáció kategóriában benyújtott pályázatok száma.

A munkák frissessége, dinamizmusa arról tanúskodik, hogy Magyarországon sikerágazattá válhat a formatervezés - mutatott rá Bendzsel Miklós.

Magyar Formatervezési Díjat nyert termékkategóriában Drescher Edina Lakkah szövetcsaládja, melyhez gyermekrajzokból merített ihletet; Pálos Andrea és Rakonczai Gábor különleges evezős hajója, mellyel átszelték az Atlanti-óceánt és Koós Pál Etalon Essence hangfala.

Termékkategóriában kapott díjat a Design Hotel Homo Lumens üveghomlokzatáért a Szövetség'39 és a NextLab alkotói közössége is. A bírálat szerint az üveglamellákból álló homlokzat látszólag ellentétes funkciókat békít össze: a tűző naptól való védelmet és a helyiségek természetes fénnyel történő megvilágítását. Az épület homlokzata nappal a mozgó üveglamelláknak köszönhetően, éjjel a színes LED-lámpák megvilágításában nyújt különleges látványt.

Diákmunka kategóriában Magony Zsuzsanna Arkadia projektje részesült a rangos elismerésben. Ez a táskává alakítható kabát a tervező közlése szerint a nagyvárosi „nomád" életforma jegyében készült. A Lánchíd 19 Design Hotel teljes vizuális arculata pedig vizuális kommunikáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

A hat designdíj mellett további öt különdíjat is kiosztanak. Az elismeréseket hétfőn adják át a múzeumban ünnepélyes díjátadó gála keretében.

A Magyar Formatervezési Tanács gondozásában álló díjat

28. alkalommal ítélték oda. A díjazottak, a különdíjasok és a kiemelt pályázók munkáiból kiállítás nyílt, amely október 28-ig látható az Iparművészeti Múzeum első emeleti kiállítótermében.

A Design Hét keretében több mint 80 rendezvényt tartanak hétfőtől a fővárosban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ Túlságosan okosnak lenni szinte már illetlenség"
Gorkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ