BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Bemutatták a Magyar Formatervezési Díj nyerteseit
Dátum: 2007. október 8., hétfő, 16:42
A Design Hét nyitányaként hétfőn bemutatták a Magyar Formatervezési Díj nyerteseit Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban.

Az elismeréssel a magyar design kiemelkedő alkotóit jutalmazza a szakmai zsűri termék-, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában - mondta el Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke a sajtó képviselőinek.

Hozzátette: az ötmillió forint összdíjazású pályázatra benyújtott pályamunkák továbbra is nívósak. A legtöbb alkotás diákmunka kategóriában érkezett be, de jelentősen nőtt a vizuális kommunikáció kategóriában benyújtott pályázatok száma.

A munkák frissessége, dinamizmusa arról tanúskodik, hogy Magyarországon sikerágazattá válhat a formatervezés - mutatott rá Bendzsel Miklós.

Magyar Formatervezési Díjat nyert termékkategóriában Drescher Edina Lakkah szövetcsaládja, melyhez gyermekrajzokból merített ihletet; Pálos Andrea és Rakonczai Gábor különleges evezős hajója, mellyel átszelték az Atlanti-óceánt és Koós Pál Etalon Essence hangfala.

Termékkategóriában kapott díjat a Design Hotel Homo Lumens üveghomlokzatáért a Szövetség'39 és a NextLab alkotói közössége is. A bírálat szerint az üveglamellákból álló homlokzat látszólag ellentétes funkciókat békít össze: a tűző naptól való védelmet és a helyiségek természetes fénnyel történő megvilágítását. Az épület homlokzata nappal a mozgó üveglamelláknak köszönhetően, éjjel a színes LED-lámpák megvilágításában nyújt különleges látványt.

Diákmunka kategóriában Magony Zsuzsanna Arkadia projektje részesült a rangos elismerésben. Ez a táskává alakítható kabát a tervező közlése szerint a nagyvárosi „nomád" életforma jegyében készült. A Lánchíd 19 Design Hotel teljes vizuális arculata pedig vizuális kommunikáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

A hat designdíj mellett további öt különdíjat is kiosztanak. Az elismeréseket hétfőn adják át a múzeumban ünnepélyes díjátadó gála keretében.

A Magyar Formatervezési Tanács gondozásában álló díjat

28. alkalommal ítélték oda. A díjazottak, a különdíjasok és a kiemelt pályázók munkáiból kiállítás nyílt, amely október 28-ig látható az Iparművészeti Múzeum első emeleti kiállítótermében.

A Design Hét keretében több mint 80 rendezvényt tartanak hétfőtől a fővárosban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ A tévedés többnyire olyan igazság, amely eltévesztette a maga időpontját."
Étienne Rey
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ