Múzeumok Őszi Fesztiválja 2007
Dátum: 2007. október 14., vasárnap, 11:29
Az ország összes régiójából mintegy hetven múzeum nem kevesebb, mint négyszáz programmal várja a látogatókat és a szakembereket hat héten át október 1. és november 15. között a Múzeumok Őszi Fesztiválján. A Múzeumok Mindenkinek Program (MMP) országos rendezvénysorozatát második alkalommal rendezik meg.
A Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett hagyományt kívántunk teremteni egy évente ismétlődő, hosszabb időszakon átívelő rendezvénysorozattal, amelyen a látogatók széles rétegei kereshetik fel a múzeumok kiállításait, és vehetnek részt különleges élményt nyújtó, változatos, szórakoztatva oktató programokon, többnapos rendezvények, családi hétvégék és rendhagyó tanórák keretében.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjain 2006-ban 49 múzeum vett részt: 10 fővárosi, illetve 16 megyéből 39 intézmény. Az elmúlt év tapasztalatai alapján 2007-ben a Fesztivál kevesebb szakmai és több közönségprogramot kínál az érdeklődőknek.

Idén 70 múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket hat témakörbe csoportosítva. A múzeumi szakma valamennyi területét érintő témák a múzeumi programpaletta sokszínűségét jelzik, és ezáltal egy szélesebb látogatói kör megszólítására és bevonására nyílik lehetőség a programsorozat időszakában.

Aki ellátogat a múzeumokba a fesztivál ideje alatt, rengeteg különleges program részese lehet. Porcelándallamokat hallgathat négy szólamban, felkutathatja őseit, elkészítheti családfáját, címerét. Bejárhatja A Pál utcai fiúk című könyv helyszíneit, a Játék-tér-idő kalandora lehet, freskót festhet, részese lehet egy lovaggá ütési ceremóniának. Operaházi Borlovagok koncertjére mehet, betekinthet III. Béla udvarának hangulatába, történeti utazáson vehet részt a zene szárnyain, megismerheti a báltermek titkait, ellátogathat a múlt iskolájába, patkót készíthet a kovácsműhelyben. Elindulhat Munkácsy nyomában a Dél-Alföldön, bejárhatja kerékpárral Szatmárt és Bereget, retúrjeggyel utazhat bihari és hajdúsági múzeumokba, több millió éves erdő fáit „restaurálhatja”, Márton-napi lakomát csaphat.

A fesztivál fináléjában a tárca támogatásával 120 hátrányos helyzetű gyermek ingyenesen ismerkedhet meg Szentendre látványosságaival és vehet részt a Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényein a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.


                                Múzeumpedagógiai Évnyitó

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának központi nyitó nagyrendezvénye idén is a Múzeumpedagógiai Évnyitó lesz október elsején. Az esemény házigazdája 2007-ben a Szépművészeti Múzeum.
Az évnyitó célja, hogy a múzeumokra mint az oktatás fontos helyszíneire irányítsa a figyelmet, másrészt pedig bemutassa, hogy a múzeumok a tanévhez igazodva milyen új programokkal várják a pedagógusokat és a diákcsoportokat.

Az évnyitóhoz kapcsolódó konferencián lehetőség nyílik arra is, hogy a tárca és a muzeális intézmények szakemberei beszámoljanak a közművelődés és a múzeumpedagógia terén végzett kutatásaik eredményeiről, és bemutassák legsikeresebb fejlesztéseiket. Külön blokkban adunk prezentációs lehetőséget azoknak az egyesületeknek, alapítványoknak, akik a civil szféra képviselőiként a múzeumügy, múzeumi közművelődés terén, e szakmai kör érdeklődésére számot tartó eredményeket értek el az adott időszakban.

Ekkor adják át a korszerű, újszerű múzeumpedagógiai kezdeményezések elismerésére a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat is

     
Térjünk a tárgyra” – Nyitott kapuk, mesélő tárgyak

Az elmúlt évben igen sikeres kezdeményezés volt a „Térjünk a tárgyra” elnevezésű program, amelyet idén bővített formában kívánunk megismételni. A program keretében megismerkedhetnek a látogatók a szakmuzeológusok munkájával, betekintést nyerhetnek a múzeumok rejtett zugaiba, megismerhetik a háttérben zajló munkákat, kulisszatitkokat. A vállalkozóbb kedvű közönségnek, családoknak ajánljuk e témában a „Fedezd fel! - Kalandtúra a múzeumban” című – színes, interaktív feladatokkal, szellemi és fizikai akadályokkal nehezített – programot.


                              „Művészetek találkozása”

A képzőművészet, a zene, a tánc, a dráma és a költészet kiegészítik egymást, harmonikusan kapcsolódnak össze, segítenek megérteni, megszólaltatni a múzeumi kiállításokat. A program egyik aktualitása a Kodály Zoltán emlékév, amelynek keretében a kórusmuzsika és az egyházi zene kerül előtérbe. E tematika megvalósításában számítunk a helyi civil szervezetek, egyesületek, művészeti iskolák közreműködésére.


„Kézfogás” – Partnerségen alapuló értékmegőrző, ismeretterjesztő program

Múzeum, iskola, könyvtár és egyéb kulturális intézmények, vagy magyarországi és határon túli magyar múzeumok közös vállalkozása, múzeumi tanösvény formájában összekapcsolódó program megvalósítására. Cél egymás kiállításainak, hagyományainak, kulturális örökségének megismerése a közösen szervezett program keretében.

                                   Hétköznapok történelme

E program keretében a helytörténeti emlékek gyűjtésére, kiállítások rendezésére ösztönözzük a múzeum munkatársait, a helyi lakosság bevonásával, a helyi média segítségével.

                                   Ilyen a természetünk…

A program célja a szűkebb és tágabb természeti környezetünk tapasztalati megismerése és a környezettudatosság fejlesztése múzeumi közreműködéssel.
A program keretében a múzeumok természeti környezetével, történeti kertekkel, természet- és környezetvédelemmel, földünk értékeivel, a gazdag állat- és növényvilággal foglalkozó programokon vehetnek részt a látogatók.


Őszbúcsúztató – Szabadtéri Múzeumok Márton-napi vígassága

2006-ban a legnagyobb érdeklődés a szabadtéri múzeumok Márton-napi vígasságát kísérte. Egy eddig holtszezonnak számító időpontban szerveztek a múzeumok érdekes, látványos programokat. Ezt a kezdeményezést kedvezően fogadták a turisztikai programszervezők is. Természetesen 2007-ben sem maradhatnak el e fesztivál jellegű, szórakozást, kikapcsolódást, vidám együttlétet nyújtó múzeumi események.A rendezvénysorozat részletes programja a
www.muzeumokmindenkinek.hu oldalon illetve a Pesti Est különszámában olvasható.
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ Lehet bűn nélkül élni? Az nem is élet. Ezt még némely keresztény szentek is sejtették."
Füst Milán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ