Megnyílt a Magyar Festészet Napja
Dátum: 2007. október 16., kedd, 8:41
Szegeden, a nyár végén átadott Reök-palotában nyitották meg hétfőn este a Magyar Festészet Napja programsorozatát; az október 24-ig tartó, határon átnyúló fesztiválon hatvan kiállítás várja a művészetkedvelőket az országon belül és kívül.

Az idei esztendő az első, amikor a fesztivál megnyitóját Budapest határain kívül tartják, a főváros XI. kerületében 2002-ben indult kezdeményezés mára országos képzőművészeti rendezvénnyé nőtte ki magát - mondta Bayer Ilona, az eseménysorozat háziasszonya.

A kortárs magyar festészet ünnepét azért tartják október 18-án, mert ez Szent Lukács, a festők védőszentjének napja.

Hatvan helyszínen több mint háromszáz művész kétezer alkotását mutatják be a hatodik alkalommal meghirdetett fesztiválon, amely október 12. és 24. között zajlik.

A két hét alatt a több tucat fővárosi kiállítóhelyen kívül tárlatok nyílnak Szolnokon, Siklóson, Szegeden, Sopronban, Keszthelyen, Szentendrén, Sárospatakon, Jászberényben, Mezőtúron, Dobogókőn, Hódmezővásárhelyen, Simontornyán és Pécsett is.

Az esemény idei újdonsága, hogy sok magyar festőt és alkotást mutatnak be a szomszédos országokban is: a kezdeményezéshez szlovéniai, székelyföldi és szlovákiai kiállítóhelyek is kapcsolódtak. A tárlatokat alkalmanként koncertek, irodalmi műsorok és mozgásszínházi előadások kísérik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„ A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ