A magyar festészet napja
Dátum: 2007. október 18., csütörtök, 17:04
Híres magyar alkotók, külföldön élő magyar művészek, idős mesterek és a művészeti iskolák diákjai is bemutatkoznak az ország múzeumaiban, galériáiban a magyar festészet napján, csütörtökön.

A festők védőszentjeként tisztelt Szent Lukács napján tartott ünnep alkalmából hatvan helyszínen több mint háromszáz művész kétezer alkotása látható országszerte egészen október 24-ig.

Csütörtöktől várja a közönséget a Szent István Bazilika altemplomában az Élő magyar szakrális festészet című kiállítás, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a Csendélet ma című tárlat, valamint Lebegtetett vásznak címmel Szilágyi János festőművész kiállítása az Ybl Palotában.

A félszázadik születésnapját ünneplő Magyar Nemzeti Galériában Vaszary János életművét bemutató tárlat nyílt a magyar festészet napján. A Budavári Önkormányzat Várnegyed Galériájában pedig Borsos Miklós szobrász, grafikus alkotásait tekinthetik meg csütörtöktől az érdeklődők.

A Forrás Galériában Rádóczy Gyarmathy Gábor, a Csók István Galériában pedig az 54. Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művészeinek munkáit láthatja a közönség. A Haas Galéria Dési Huber István emlékkiállítással, a Hamilton Aulich Art Galéria pedig a „Doyenek VI." című, idős mesterek munkáit bemutató tárlattal köszönti a magyar festészet napját.

A kiállítások népszerűsítése érdekében az ünnep programjait koncertek, irodalmi műsorok és mozgásszínházi előadások is színesítik. Zenés, vidám megnyitóra várják például pénteken az érdeklődőket a XI. kerületben, ahol a Bartók Béla úton (a Gellért tértől a Kosztolányi térig) lévő üzletek kirakataiban utcai tárlat születik "Kirakat Galéria" címmel.

A XI. kerületi programok között a Bartók 32 Galériában Katona László plakátjait, a Hadik Galériában határon túli magyar művészek munkáit láthatja a közönség. A Karinthy Szalonban Gerzson Pál festőművész képeit mutatják be, a Scheffer Galériában pedig kortárs művészek munkáit állítják ki. A Sátor Galériában művészeti iskolák diákjainak alkotásai láthatóak. A Fonó Budai Zeneházban Muhari-Papp Sándor Balázs festőművész munkáiból nyílik kiállítás.

Vasárnap a Gozsdu Udvarban külföldön élő magyar művészek kiállításával nyílik meg a G13 Galéria.

A programsorozat keretében tárlatok nyílnak a több tucat fővárosi kiállítóhely mellett Szolnokon, Siklóson, Szegeden, Sopronban, Keszthelyen, Szentendrén, Sárospatakon, Jászberényben, Mezőtúron, Dobogókőn, Hódmezővásárhelyen, Simontornyán és Pécsett is.

A DunapArt Művészeti Társaság először 2002-ben hirdette meg a magyar festészet napját, amelyet Szent Lukács napján, október 18-án tartanak.

A határon átnyúló idei ünnepi programsorozat, amely Szegeden, a nyár végén átadott Reök-palotában nyílt meg hétfőn, október 24-ig tart.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ Az ember legtöbbször nem azokat a kísértéseket bánja meg, amelyeknek engedett, hanem azokat, amelyeknek ellenállt."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ