Szilágyi Lenke kapta a Magyar Fotográfiai Nagydíjat
Dátum: 2007. október 19., péntek, 7:57
Szilágyi Lenke fotóművész nyerte el az idén a Magyar Fotográfiai Nagydíjat – közölte a Magyar Fotóművészek Szövetsége csütörtökön, a díjátadás előtt.
A díjat a Magyar Fotóművészek Szövetsége azzal a céllal alapította, hogy évente egyszer kifejezze a szakma legmagasabb fokú elismerését annak a fotóművésznek, akit a szervezet tagjai az elmúlt években kifejtett munkássága alapján erre a legméltóbbnak tartanak - összegezte közleményében a szervezet.

Mint írták, Szilágyi Lenke a magyar kortárs fotográfia egyik legeredetibb, egyéni hangvételű alkotója. A művész 1980-ban végzett a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola fotószakán, azt követően játékfilmeket és színházi produkciókat fotózott.

Egyéni kiállítása volt Londonban, Lausanne-ban, Moszkvában és Jénában is. A művész 1990 óta a Beszélő című folyóirat munkatársa. Eddig két albuma jelent meg. Életműve elismeréseként 1999-ben Balogh Rudolf-díjban részesült.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége rámutatott arra: Szilágyi Lenke Pécsi József-ösztöndíjasként, az Első Alkotócsoport alapító tagjaként is olyan alkotásokat készített, amelyek nem tűrik a kommentárt, a képaláírást, önmagukban jelentésteliek.

„Képeinek témái hol megfoghatatlanok, hol nagyon is hétköznapiak, konkrétak. Munkáit nevezhetjük szubjektív dokumentarizmusnak vagy „lírai riportoknak" akár, de az alapvető szándékot tekintve alkotásai az emberi lét alapkérdéseivel foglakoznak" - olvasható a szervezet összegzésében.

Szilágyi Lenke jelenség címmel a fotográfus munkáiból az idén júliusban retrospektív kiállítás nyílt a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ A fal mindig keményebb, mint a fejünk, amellyel be akarjuk törni."
Marie Curie
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ