Ismét éjszakáznak a műgyűjtők
Dátum: 2008. május 6., kedd, 8:22
Nemcsak tárlatok nyílnak, nemcsak rendezvényeket tartanak, hanem fénybe borítják a budapesti műkereskedelmi negyed egyik frekventált részét csütörtökön, a 8. Műgyűjtők éjszakáján. A Balaton és a Balassi Bálint utca sarkán a közönség által oly kedvelt fényfestészettel, a házfalakra vetített színes képekkel találkozhatnak az érdeklődők. Rendhagyó eseményekben ezen kívül sem lesz hiány.

A képzőművészet és az irodalmat érintő műfaj, a képregény is megjelenik Futaki Attila és Nikolényi Gergely Spirál című képregényének bemutatójával. A szerzőkkel Pálfi György filmrendező (Hukkle, Taxidermia) beszélget az Erdész és Makláry Fine Arts-ban, ezzel egyidejűleg, a galéria emeletén az eredeti képregénylapokból álló válogatás látható.

A délután öttől éjfélig tartó programban a Falk Miksa, a Balaton, a Markó és a Balassi Bálint utca huszonöt galériája, műkereskedése, antikvitása vesz részt. Tíz új kiállítás és egy galéria megnyitását időzítették erre a napra. Így az Európa Galériában mindjárt két bemutatóra is várják a közönséget: az Artner Margit grafikusművész rézkarcaiból és apró bronzszobraiból álló tárlatra, valamint két Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész, Nyerges Éva és Oláh Tamás, továbbá Vásárhelyi Kata és Tápai Nóra gobelintervező textilművészek alkotásaiból válogatott kiállításra. A 2002-ben elhunyt Orosz Gellért festőművész korai, 1940-es és 50-es évekbeli nonfiguratív festményeit, pasztellképeit és kollázsait a Körmendi és Múzsa Galériában láthatják.

Szöllősi Tibor Téren és időn túl című kiállításának vernisszázsa a Decker Antique és Designban lesz. A Galéria White Nagy Gábor György alkotásait mutatja be Szirmok reggelire címmel. A street art műfajában jó nevet szerzett Babos Zsili Bertalan kiállításának az erre a műfajra szakosodott Stereo Gallery ad helyet. Késő este, 21 órakor, az Erdész és Makláry Fine Arts Franciaországi magyar absztrakció - Reigl Judit, Hantai Simon, Anna Mark és Major Kamill munkái című tárlatával zárul a kiállítások nyitánya.

Az Apró dolgok istene - a hétköznapi tárgyak megmutatkozásáról a kortárs művészetben kiállítás már egy új üzlet megnyitását hirdeti: a Falk Miksa utca 12-ben található Art Factory Galéra II-ét. A kortárs művészek bemutatásával és menedzselésével foglalkozó, a XIII. kerületben már sikeres vállalkozás ezentúl az V. kerületi műkereskedelmi negyedben is tevékenykedik majd. Ezt a galérianyitást gitárzenével (Kardos Dániel), énekkel és tánccal (Keck Mária és Flamen Virág) teszik ünnepélyessé

Két aukciós kiállítás kapcsolódik a sorba, a Pintér Antik kiállítóhelyen az Erdész és fiai árverés (május 10-én, a Néprajzi Múzeumban), valamint a MissionArt Galéria (május 29-én, a Néprajzi Múzeumban) aukciójának anyagából. Ezen kívül több, korábban megnyílt és állandó kiállítás is várja a közönséget.

Előadások, tárlatvezetések segítik a tájékozódni vágyókat. A nemrég nyílt, különleges selyemszőnyeg-kínálattal rendelkező Dénes Galériában két előadást is tartanak. A többezer éves terrakottafigurák Xian-ból címmel Dénes Sándor, az Első Pesti Szőnyeg Társaság elnökének, majd Legenda-e a zsidó szőnyeg? címmel Raj Tamás főrabbi és Dénes Sándor előadását hallgathatják az érdeklődők.

A Moró Antikban a XIX. századi japán fametszeteket bemutató Színészek és Szamurájok című kiállítást Bánfalvi András vezetésével nézhetik meg. S az ugyancsak új, B55 galériában Fábián László író beszélget Szilárdi Béla festőművésszel. A téma pedig a zenetanárként, zeneszerzőként, fotográfusként és drámaíróként is sikeres művész legújabb, Színes jelenés című festménykiállítása. Az Erdész és Makláry Fine Arts-ban világítástechnikai előadással és bemutatóval is találkozhatnak a műgyűjtők.

Nem marad el a zenei aláfestés, a Haas Galéria előtt, a Dalériában musicalest zajlik 17-től 22 óráig, Gerlóczy Zsigmond zongorázik, majd Linda Sue Moshier (USA) koncertje következik. A Pintér Sonja Kortárs Galériában a jazz kedvelői a Grencso Bio Kollektív koncertjét hallgathatják.

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„ Semmi sem kelti bennünk annyira a végtelenség érzetét, mint a butaság."
Ödön Von Horváth
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ