XXIV. Miskolci Grafikai Triennále
Dátum: 2008. június 2., hétfő, 16:51
Új névvel várja látogatóit a borsodi megyeszékhely grafikai seregszemléje, a XXIV. Miskolci Grafikai Triennále elnevezésű rendezvény június 7-től augusztus végéig nyújt gazdag kulturális kínálatot az érdeklődőknek.

Dobrik István, a triennále főrendezője elmondta: Eger, Miskolc és Salgótarján szakmai és gazdasági szempontból is összehangolta biennáléit. A szakmai szervezők megállapodása szerint az Egri Akvarell Biennále, a Miskolci Grafikai Biennále és a Salgótarjáni Rajzbiennále háromévenkénti rotációban triennálévá alakul át. Idén még a kétéves váltásban, de már új névvel rendezik meg a miskolci grafikai seregszemlét, amely alapvető célkitűzéseiben nem változik, és idén is több kísérő kiállítással, tematikus pályázattal várja az érdeklődőket.

A rendezvény nevének változása kapcsán a főszervező rámutatott: „a már régen ízlelgetett, vitákat generáló lehetőség, hogy a miskolci biennále is háromévenként, triennále formájában kerüljön megrendezésre, mára valósággá szelídült". A tények, miszerint megcsappant és bizonytalanná vált a szakmai szervezetek támogatottsága, labilis lett a grafikai műhelyek működése, az egy évben, „egymás sarkában" megrendezett biennálék már nemcsak a kihívás és inspiráció erejével hatottak, hanem terhet is jelentettek a zömében mindhárom helyre beadó alkotóknak.

Arról is beszámolt, hogy a válogató zsűri által kiválasztott anyag igen sokszínű; csaknem kétszáz kiállító művész több mint 380 zsűrizett munkáját tekinthetik meg az eseményen. „Öröm a fiatalok szép száma, a nemzedékváltás izgalma, a határon túli, de barátságokkal hozzánk kötődő alkotók jelenléte" - fűzte hozzá.

Az események közül a főrendező kiemelte a Magyar Képzőművészeti Egyetem 100 éves grafika tanszéke előtt tisztelgő válogatást és az előző nagydíjas Madácsy István kollekcióját. Dobrik István felhívta a figyelmet a grafikusképzés műhelyeit bemutató sorozatban a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem grafikai tanszékének debütálására.

Érdemes időt szentelni a Biblia Évét ünnepelve Petneki Áron sorozatában a Biblia világa című, nyomatokból összeállított tárlatnak, valamint emléket állítanak a miskolci születésű Ferenczi Sándor pszichológusnak, Freud barátjának a Pszichokép címmel meghirdetett pályázati anyagukkal.

Mint mondta, a „Bartók+szlávok" Miskolci Nemzetközi Operafesztiválhoz is csatlakoznak, A zene lelke - a lélek zenéje című kiírásra beérkezett és minősített grafikák tisztelegnek az immár európai hírű társművészeti rendezvény előtt.

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ