XXIV. Miskolci Grafikai Triennále
Dátum: 2008. június 2., hétfő, 16:51
Új névvel várja látogatóit a borsodi megyeszékhely grafikai seregszemléje, a XXIV. Miskolci Grafikai Triennále elnevezésű rendezvény június 7-től augusztus végéig nyújt gazdag kulturális kínálatot az érdeklődőknek.

Dobrik István, a triennále főrendezője elmondta: Eger, Miskolc és Salgótarján szakmai és gazdasági szempontból is összehangolta biennáléit. A szakmai szervezők megállapodása szerint az Egri Akvarell Biennále, a Miskolci Grafikai Biennále és a Salgótarjáni Rajzbiennále háromévenkénti rotációban triennálévá alakul át. Idén még a kétéves váltásban, de már új névvel rendezik meg a miskolci grafikai seregszemlét, amely alapvető célkitűzéseiben nem változik, és idén is több kísérő kiállítással, tematikus pályázattal várja az érdeklődőket.

A rendezvény nevének változása kapcsán a főszervező rámutatott: „a már régen ízlelgetett, vitákat generáló lehetőség, hogy a miskolci biennále is háromévenként, triennále formájában kerüljön megrendezésre, mára valósággá szelídült". A tények, miszerint megcsappant és bizonytalanná vált a szakmai szervezetek támogatottsága, labilis lett a grafikai műhelyek működése, az egy évben, „egymás sarkában" megrendezett biennálék már nemcsak a kihívás és inspiráció erejével hatottak, hanem terhet is jelentettek a zömében mindhárom helyre beadó alkotóknak.

Arról is beszámolt, hogy a válogató zsűri által kiválasztott anyag igen sokszínű; csaknem kétszáz kiállító művész több mint 380 zsűrizett munkáját tekinthetik meg az eseményen. „Öröm a fiatalok szép száma, a nemzedékváltás izgalma, a határon túli, de barátságokkal hozzánk kötődő alkotók jelenléte" - fűzte hozzá.

Az események közül a főrendező kiemelte a Magyar Képzőművészeti Egyetem 100 éves grafika tanszéke előtt tisztelgő válogatást és az előző nagydíjas Madácsy István kollekcióját. Dobrik István felhívta a figyelmet a grafikusképzés műhelyeit bemutató sorozatban a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem grafikai tanszékének debütálására.

Érdemes időt szentelni a Biblia Évét ünnepelve Petneki Áron sorozatában a Biblia világa című, nyomatokból összeállított tárlatnak, valamint emléket állítanak a miskolci születésű Ferenczi Sándor pszichológusnak, Freud barátjának a Pszichokép címmel meghirdetett pályázati anyagukkal.

Mint mondta, a „Bartók+szlávok" Miskolci Nemzetközi Operafesztiválhoz is csatlakoznak, A zene lelke - a lélek zenéje című kiírásra beérkezett és minősített grafikák tisztelegnek az immár európai hírű társművészeti rendezvény előtt.

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ Ne kezdjünk ki olyannal, akinek nincs vesztenivalója"
Gracián
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ